Pierwsza część Quizu ma już 1000 odpowiedzi :)
Betim:
Nie chodziło mi o to. Oszołomienie to nie jest pokazania swojej potęgi czarodziejskiej.
Trochę później ;D
Jeżeli później, to bym powiedział, że w czasie 'ucieczki' z Hogwartu, kiedy powalił w ciągu
kilku sekund Ministra, Umbridge, Kinsleya i jakiegoś czwartego, który zresztą miał pecha
bo to nie był ostatni raz kiedy Albus go unieszkodliwił.
Mam też wrażenie, że nie chodzi Ci o bitwę w Ministerstwie, bo to że tam pokazał całą
swą potęgę to jest zbyt oczywiste :)
Dlaczego tylko Bellatrix udało się uniknąć więzienia po bitwie w Ministerstwie?
raczej Voldemort a nie Grindelwald...
zle tam typ odpowiedział na pytanie moje o Charłakach...
Ariana nie była charłaczką, matka Voldzia też (jak została sama w domu pokazała swoje moce), oprócz tych co podałeś jeszcze co najmniej dwóch można podać (podpowiedź: 2 tom...)
Katie Bell zaczęła lecieć krew z nosa bo połknęła Bąblówkę Krwawą i Angelina Johnson uznała że dalszy trening nie ma sensu
gdzie żyją i co jedzą nieśmiałki?
Żywią się jajeczkami elfów i insektami. Zamieszkują drzewa , z których robi się różdżki.
Do czego wykorzystuje się Niuchacze?
a gdzie ty wyczytałeś że nieśmiałki żywią się jajeczkami elfów? W Harrym Potterze chyba nie było elfów.
Niuchacze poszukują skarbów w kopalniach.
wymień szukających drużyny Krukonów, Puchonów, Ślizgonów i Gryfonów
'wyczytałaś' jestem dziewczyną ;) mam encyklopedię o Harrym Potterze i tak tam pisało ;)
No więc :
Gryfoni - Harry Potter , Ginny Weasley (ale nie długo)
Ślizgoni - Draco Malfoy , Harper (chwilowo)
Krukoni - Cho Chang
Puchoni - Cedrik Diggory
chyba tyle ;)
No to : Jakie są kolory Hufflepuffu ,co jest ich symbolem , kto jest ich opiekunem i duchem ?
O jajeczkach elfów mówi sama Hermiona w 5 tomie ;p Są to takie małe wróżki, czy coś...
Szukających, ale z którego roku?
losiek i kindziek zwracam honor, wyczytałam w książce tylko o kornikach a te jajeczka elfów jakoś mi umknęły
kolorami Hufflepuffu jest żółty i czarny
symbolem jest borsuk
duchem jest Gruby Mnich
opiekunem jest prof. Sprout
To samo pytanie tylko dotyczące Ravenclaw
kolory to błękit i brąz.
symbolem jest orzeł
duchem jest Szara Dama (Helena Ravenclaw)
opiekunem jest Filius Flitwick.
No to idziemy dalej, to samo tyle ze Slytherin.
kolor zielony i srebrny , zwierzę to oczywiście wąż , opiekun Severus Snape , później Slughorn , a duchem jest Krwawy Baron ; )
Hermiona , oburzona traktowaniem skrzatów domowych zwłaszcza tych , które pracują w kuchni w Hogwarcie - zajęła się obroną ich praw i założyła stowarzyszenie o nazwie WESZ. Co oznacza ten skrót?
Walka o Emancypację Skrzatów Zniewolonych.
Ponawiam pytanie:
Wymień co najmniej 5 charłaków (Ariana ani matka Voldemorta nie były charłaczkami...)
Filch i pani Figg to jedyni charłacy w powieści znani z imienia. Ani Ariana ani Meropa nie były charłakami, a jeśli chodzi o ludzi, którzy pisali do wmiguroka, to byli to czarodzieje.
Wymień 5 niezwykłych rzeczy, które zawierały sale departamentu tajemnic.
Co do pytania o charłaków to pamiętam , że Syriusz opowiadał o kimś ze swojej rodziny , ale nie pamiętam jak się nazywał ; )
- sala śmierci.
- sala ze zmieniaczami czasu.
- korytarz bez okien i drzwi.
- sala przepowiedni.
- czarny przedsionek.
nie wiem czy dokładnie oto Ci chodziło ;)
Po wielu obrazach i prześladowaniach ze strony Draco Malfoy'a i jego kolegów ze Slytherinu członkowie GD w końcu się na nich zemścili. W co zamienili Malfoy'a , Crabbe'a i Goyle'a ?
Nie, chodziło mi o dziwne rzeczy, które te sale zawierały, a nie o samo wymienienie sal:)
roztańczone światełka z kryształowego kloszu , wszelakiego rodzaju zegary , duże zagłębienie z podium i kamiennym łukiem, na którym powiewała postrzępiona kurtyna zza której dochodziły stłumione szepty , mózgi pływające w akwarium. może być? ; >
Mózgi w akwarium, Czas zamknięty w kloszu, Zmieniacze czasu, Zasłona prowadząca do krainy śmierci, tak należałoby napisać:)
Szczerze przyznam , że 5 część jest przeze mnie najmniej lubianą częścią i nie pamiętam z niej zbyt wiele rzeczy ;)
No to moje pytanie :
Po wielu obrazach i prześladowaniach ze strony Draco Malfoy'a i jego kolegów ze Slytherinu członkowie GD w końcu się na nich zemścili. W co zamienili Malfoy'a , Crabbe'a i Goyle'a ?
W jakieś oślizgłe coś, trudno było to określić ;p
W takim razie, jakie zaklęcia rzucili na Crabbe'a, Harry i Fred w trakcie powrotu do domu w tomie 4? Jaki był efekt połączenia tych zaklęć?
fred użył tarantallegry a harry furnunculusa co sprawiło że wyrosło mu coś w rodzaju czułek :-)
co wtedy (chwile potem) dał im harry?
Veritaserum to najsilniejszy eliksir prawdy , ale istnieje jeszcze jeden skuteczny wywar. Jak się nazywa?
Eliksirów prawdy jest kilka, jak wiemy najsilniejszy to Veritaserum, ale ni9e przypominam sobie, by w serii kiedykolwiek padła nazwa innego Eliksiru prawdy. Może chodzi Ci o Eliksir wzbudzający euforię? Jednak ten sprawia tylko, że popadamy w dobry nastrój, a nie nakłania do zdradzenia prawdy. Nie mam pojęcia, jak brzmi odpowiedź na to pytanie...
Jad. Tak na marginesie, zawsze irytowało mnie tłumaczenie Polkowskiego, w którym Glizdogon miał ją "doić"... masakra ;/
Pierwsze poznane przez Harry'ego hasło do Gabinetu Dumbledore'a brzmiało?
Scyzoryk, którym otworzy każdy zamek?:)
Kiedy Hermiona zorientowała się, że profesor Lupin jest wilkołakiem?
Lupin powiedział im o tym w Wrzeszczącej Chacie
wymień skład drużyny quiddicha Gryfindoru i podaj pozycje na jakich grali zawodnicy w pierwszej części książki
Wood- obrońca Wessleye- pałkarze, Beel, Spinnet,Johnson, atakujace :). no i potter szukajacy
jak sie nazywal nauczyciel duch, uczacy historii magii?
Profesor Binns
Wymień nauczycieli wszystkich przedmiotów w Hogwarcie ( w obronie przed czarną magią też).
Kwiryniusz Quirrel, Gilderoy Lockhart, Remus Lupin, Szalonooki Mody, Dolores Umbridge, Horacy Slughorn, Severus Snape, Profesor Binns, Pani Hooch, Filius Flitwick, Profesor Sprout (Sprite), Albus Dumbledore, Minerva McGonagall, Rubeus Hagrid i Profesor Trelawney.
Na jakiej pozycji był Harry w Quidditchu?
Profesorowie: Binns, Burbage, Dumbledore, Flitwick, Snape, Sprout, McGonagall, Trelawney, Grubbly-Plank, Hagrid, Sinistra, Quirrell, Slughorn, Vector, Moody, Umbridge, Hooch, Lockhart, Lupin, Amycus i Alecto Carrow, Merrythought, Dippet, Kettleburn, Longbottom. Tylu znam xp
Oddaję.
Astronomia - zadowalający
Opieka nad magicznymi stworzeniami - powyżej oczekiwań
Zaklęcia - powyżej oczekiwań
Obrona przed czarną magią - wybitny
Wróżbiarstwo - nędzny
Zielarstwo - powyżej oczekiwań
Historia magii - okropny
Eliksiry - powyżej oczekiwań
Transmutacja - powyżej oczekiwań
Jakie było działanie Wywaru Żywej Śmierci?
Dziesięć, co jest dla mnie trochę głupie. Może i była słabsza od Harry'ego jeśli chodzi o walki, ale jej wiedza z tego przedmiotu była na pewno większa, przecież to kujon, który znał książki na pamięć O_o Nie chciało mi się nigdy wierzyć w to, że teorię napisała gorzej niż Harry, albo została słabiej oceniona za praktyczną część.
Oddaję.