Trzecia część ma już 1000 odpowiedzi więc zakładam nowy temat. Zasady te same co poprzednio . Miłej zabawy .
Odpowiedź na pytanie Imperatora : Harry wlał eliksir do butleczki i zaniósł na biurko Snape do oceny a ten zrzucił butelkę i ją zbił . Resztę eliksiru usunęła Hermiona zaklęciem Evanesco bo myślała że Harry już skończył .
Moje pytanie ; Jak nazywali się rodzice Nimfadory tonks ?
Ja wiem jakie :D Napisał, ze Europa pokryta jest miodem, zamiast lodem. Był chyba jeszcze jeden, ale nie pamiętam, więc nie pisze pytania.
Tak, a dokładnie to chodziło o księżyc Jowisza. To był jedyny błąd. Hermiona poza tym wspomina jeszcze o błędach Rona ;D
Możesz zadawać ;)
Heh, no tak, myślałem, ze to oczywiste, że mówię o księżycu :P
Kiedy Harry po raz pierwszy spotkał Narcyzę Malfoy?
Na finałowym meczu Mistrzostw Świata w Quidditchu 1994.
Jak się nazywał pierwszy chłopak Ginny Weasley?
Była wspomniana w pierwszym tomie przez Malfoya w pracowni krawieckiej, ale Harry jej nie spotkał. Tak samo nie było jej w księgarni, ani u Borgina i Burkesa w drugim tomie.
Była z Malfoyem u Madame Malkin, ale w szóstym tomie. Dwa lata po finałowym meczu. Czyli wyszło na moje :)
Co do mojego pytania - prawidłowa odpowiedź to Michael Corner
To ja zadam ;d
Dean Thomas był fanem piłki nożnej. Na pierwszym roku, podczas meczu Quidditcha, sugerował, że ktoś powinien dostać czerwoną kartkę. Kto to miał być?
Marcus Flint.
Czyje ciało chciał obejrzeć Ron na pierwszej lekcji wróżbiarstwa w czwartej klasie?
w 3 tomie został zagryziony przez lisa
Z jakim rodzajem trola walczył Harry i Ron w i części??
Z trollem górskim.
Co odpowiedziała Umbridge, kiedy Hermiona zapytała ją o medalion?
Umbrige odpowiedziała, że to rodzinna pamiątka. A wąż układający się w literę ,,S'' na medalionie, oznacza Sewlyn , , czyli rodzinę czarodziejów czystej krwi.
Jaki napis widniał na ścianie, zaraz po tym jak kotka Filcha Pani Norris została spetryfikowana?
"Komnata Tajemnic została otwarta. Strzeżcie się wrogowie dziedzica".
Co zamówił każdy z nauczycieli Hogwartu w Trzech Miotłach (Więzień Azkabanu)?
McGonagall zamówiła małą wodę goździkową, cztery kwarty grzanego miodu z korzeniami zamówił Hagrid, syrop wiśniowy z wodą sodową z lodem i parasolką zamówił Flitwick, a Knot rum porzeczkowy. :)
Jakie były imiona Dumbledora?
Albus Persiwal Wulfryk Brian.
Kto powiedział o Blacku, po tym jak włamał się do salonu Gryfonów, a Gruba Dama uciekła?
Ten koleś z obrazu - uciekło mi jak się nazywał -który przez jakiś czas strzegł wejścia do Gryffindoru. No ten co miał konika, sir jakiś tam...
Tak było w filmie, mi chodziło o książkę, ale ok :) w książce powiedział im Irytek.
Została schwytana w słoik przez Hermionę, gdy ta odkryła tajemnicę uroczej dziennikarki, jaką było bycie animagiem i przemiana w żuka ;))
Oddaje ;)
No dobrze :)
Co zrobiła Hermiona, aby wiedzieć, przez które drzwi już przechodzili w Departamencie Tajemnic (ZF)?
Rzucała na drzwi zaklęcie Flagrate, które oznacza obiekty ognistym krzyżem.
Kto po raz pierwszy w serii użył zaklęcia Confundus ?
Bartemiusz Crouch Junior.
Co było największym wyczynem Arabelli Figg w dziedzinie magii?
Transmutacja torebki herbaty.
Wymień przynajmniej 3 Dekrety Edukacyjne, te za czasów Umbridge, oczywiście ;)
Nie będę przepisywać treści z ksiązki, więc z głowy:
1. Rozwiązanie wszelkich organizacji uczniowskich.
2. Zakaz posiadania ,,Żonglera'' przez uczniów.
3. Zakaz podawania uczniom informacji przez nauczycieli, które nie są związane z przedmiotem jaki prowadzą.:)
To chyba tyle. :)
Pod jaką postacią bogin ukazał się Parvati Patil na lekcji Lupina? ( Więzień Azkabanu)
Ponieważ, jeśli to Neville zostałby wybrańcem, to Voldemort nie zabiłby Lily.
Kogo Irytek boi się najbardziej?
Krwawego Barona.
Ponawiam pytanie, bo odpowiedź była zła ;d
Kto w pierwszym tomie zastanawiał się dlaczego Hermiona nie trafiła do Ravenclawu?
Kto w PIERWSZYM TOMIE zastanawiał się dlaczego Hermiona nie trafiła do Ravenclawu?
Nie był to Neville ani Ron. Może jakiś Krukon, co?
Nie było chyba dokładnie napisane "Nienawidzę cię, Longbottom", ale jego zachowanie mogło o tym świadczyć :)
Kurcze, wychodzi na to, że ja się pomyliłem. Sytuacja ta miała miejsce nie w I, a w V tomie. Nie mam pojęcia dlaczego tak mi się pomieszało.
Chodziło o Tery'ego Boota z Ravenclawu, który był zszokowany użyciem przez Hermionę zaklęcia Proteusza.
Iloma punktami dla Gryffindoru nagrodziła Harry'ego profesor Sprout, za podanie konewki? (tom v)
Trelawney przepowiedziała Harry'emu, że dożyje sędziwego wieku, zostanie ministrem magii i będzie miał 12 dzieci.
Jaką figurą na szachownicy był Harry w „Kamieniu Filozoficznym”?
Dobrze. :)
Jak nazywał się czarodziej, który uszkodził nos Alastora Moody’ego? ( Czara Ognia)