Trzecia część ma już 1000 odpowiedzi więc zakładam nowy temat. Zasady te same co poprzednio . Miłej zabawy .
Odpowiedź na pytanie Imperatora : Harry wlał eliksir do butleczki i zaniósł na biurko Snape do oceny a ten zrzucił butelkę i ją zbił . Resztę eliksiru usunęła Hermiona zaklęciem Evanesco bo myślała że Harry już skończył .
Moje pytanie ; Jak nazywali się rodzice Nimfadory tonks ?
Andromeda i Ted
Pani Wesley kiedy Fleur związała się z Bill'em na początku jaje nie lubiła, ale potem zmieniła zdanie. Dlaczego?
Pani Wesley przekonała się że Fleur naprawdę kocha Billa kiedy został on okaleczony przez Greybacka a mimo to Fleur nadal chciała za niego wyjść no i troskliwie się nim opiekowała jak leżał w szpitalu
Gdzie znajdowało się tajne przejście prowadzące do Miodowego Królestwa ?
Było siedem tajnych przejść , z czego nie działały chyba tylko 2 - to które się zawaliło i to które prowadziło do bijącej wierzby
Gdzie Harry i Ginny ukryli Podręcznik Księcia Półkrwi ?
W pokoju życzeń.
Wtedy znajdował się tam jeden z horkruksów, ale Harry jeszcze wtedy nie wiedział że to horkruks. O jaki przedmiot chodzi?
W górach jakiegoś kraju, prawdopodobnie był to Ural.
Jak nazywał się przywódca olbrzymów, kiedy odwiedzili ich Olimpia i Hagrid?
Ja tam liczę rocznikowo, ponieważ Voldemord urodził się w 1926 roku, a zamordował Riddle'ów w 1943 roku. Ale racja, Voldemort nie miał jeszcze ukończonych 17 lat ;)
Sentencja z diademu brzmiała: "Kto ma olej w głowie, temu dość po słowie."
Bitwę rozpoczęli Śmierciożercy.
Jakie lody kupili Harry'emu Dursleyowie "na odczepnego", w I tomie?
Cytrynowe
Wymień nazwisko przynajmniej jednego więźnia, który uciekł z Akzabanu wraz z Lestrange'ami (oprócz nich samych)
Kto i w jakim kontekście wypowiedział te słowa:
"Jeśli chcesz poznać człowieka, patrz, jak traktuje podwładnych, a nie równych sobie. "
Słowa te wypowiedział Syriusz Black.
Kiedy dla danej osoby pojawia się "pokój życzeń"?
Kiedy myśli o tym, co jest jej akurat potrzebne i przejdzie trzy razy wzdłuż miejsca, w którym pojawiają się drzwi.
Podaj pełną lokalizację Pokoju Życzeń ;p
7 piętro, ściana naprzeciw gobelinu przedstawiającego trolli uczących się baletu
czemu na 10 minut przerwano test z zaklęć podczas sumów?
Żeby wyłapać flamingi, które wyczarowała jakaś dziewczyna (nie pamiętam która).
A kto uczy ich tego baletu? ;D
musiałem sprawdzić, bo nie pamiętam: Barnabasz Bzik
a ta dziewczyna to Hanna Abbott
trochę liczenia teraz: ile razy Ron był w zakazanym lesie?
Zastanawiałem się pomiędzy nią, a którąś z bliźniaczek ;)
Ja naliczyłem tylko dwa ;( Jeśli dobrze, to zadaję.
Co Ron "zostawił" w Zakazanym Lesie?
samochód? jak tak to pyt: jakim zaklęciem miotnął Harry w draco w 6 czesci w lazience jeczacej marty(zaklecie ksiecia półkrwi)
Zaczarowanego Forda Angilę należącego do Pana Wesleya
Zaklęcie to Sectumsempra
Jeśli dobrze to zadaję : Duchem jakiego domu byl Gruby Mnich ?
był 3 razy, w Komnacie tajemnic (Aragog), i w Zakonie dwa razy - lekcja o testralach i później przed odlotem do ministertwa
@ looki - fakt, że w głowie miał horkruksa
O! Zapomniałem, że na lekcji wchodzili do Lasu.
Zabójstwo Franka Bryce'a.
Zwycięstwa nad jakim zespołem gratulowali Bagmanowi, widzowie obecni na jego rozprawie?
zwycięstwa nad Turcją, gdy Bagman grał w reprezentacji Anglii
które z kolei Mistrzostwa Świata w Quidditchu odbyły się w 1994 roku?
ogólnie to Lavender Brown, ale chyba podkochiwał się też w Fleur w czwartej części
ile razy Harry użył zaklęć niewybaczalnych?
Wydaje mi się, że pięć lub sześć.
- Crucio, rzucone na Bellatrix(nie w pełni udane)
- Crucio, nieskończona inkantacja, chciał rzucić je na Snape'a(nie wiem, czy to liczyć)
- Imperio, rzucone na Bogroda
- Imperio, rzucone na Traversa
- Imperio, ponownie rzucone na Bogroda
- Crucio, rzucone na Carrowa
Jakie było popisowe zaklęcie Bellatrix?
Dwa razy , rzucił Cruciatusa na Bellę i na Carrowa
Jakie cukierki wchodziły w skład Bombonierki Lesera ?
losiek doskonale :) chociaż "walcząc" ze Snapem to crucio próbował rzucić dwa razy
to zaklęcie Belli to chyba Cruciatus, wyspecjalizowała się w nim
niech będzie ważne pytanie Severussoholiczki
O, tego, to nie pamiętałem ;)
Zgadza się.
Krwotoczki Truskawkowe, Omdlejki Grylażowe, Wymiotki Pomarańczowe, Karmelki Gorączkowe i Bąblówka Krwawa.
Na której stronie "Eliksirów dla zaawansowanych", można znaleźć przepis na "Wywar Żywej Śmierci"?
na samym początku, 10 albo 12 stronica
kolejna wyliczanka: wymień wszystkie "formy" jakie przybrał Pokój życzeń i dla kogo je przybrał
* jako miejsce ćwiczeń dla Gwardii Dumbledore'a
* jako schowek na środki czyszczące dla Filcha
* jako komórka na miotły dla Dreda i George'a
* jako pokój dla pijanej Mrużki, którą schował tam Zgredek
* jako przechowalnia dla Szafki Zniknięć dla Malfoya
* jako przechowalnia dla podręcznika od eliksirów dla Harry'ego
* jako miejsce do przebywania dla uczniów Hogwartu w czasie dyrekcji Snape'a
* jako przechowalnia dla pustych butelek po sherry profesor Trelawney
Był jeszcze jakiś epizod z Dumbledorem i nocnikami, ale nie pamiętam o co dokładnie chodziło.
Ile sykli to jeden galeon ?
Ja uzupełnię jeszcze:
* Dla Malfoya - miejsce, gdzie wszystko jest ukryte
* Dla Voldemorta w czasach szkolnych - prawdopodobnie to samo co wyżej
* Dla Voldemorta - na pewno to samo co wyżej
* Dla Harry'ego - to samo co wyżej
* Dla Rona i Hermiony - to samo
* Dla Crabbe'a i Goyle'a (byli z Malfoyem) - to samo
* Często korzystały z niego Hogwarckie skrzaty
* Całe mnóstwo uczniów, w długiej historii Zamku - miejsce, gdzie wszystko jest ukryte
* Stwórca Pokoju Życzeń - musiał być nim jeden z założycieli, w końcu to oni założyli szkołę.
* Członkowie Brygady Inkwizycyjnej.
* Znalazłoby się pewnie coś jeszcze xd
17 sykli.
Wymień składniki "Eliksiru Wielosokowego", ile czasu musi się on "kisić"?
Muchy siatkoskrzydłe, pijawki, ślaz, rdest ptasi, sproszkowany róg dwurożca, skóra boomslanga i odrobina kogoś.
Kto został dyrektorem Hogwartu po śmierci Dumbledore'a?
@ losiek - w sumie to nic by się już nie znalazło :P po kolei:
miejsce pełne nocników - dla Dumbledore'a
miejsce pełne środków czyszczących - dla Filcha
schowek na miotły - dla Freda i George'a
miejsce, w którym pijana skrzatka mogła wytrzeźwieć, pełne antidotów i z łóżeczkiem - dla Mrużki i Zgredka
miejsce treningów GD - tylko Gwardia (Brygada Inkwizycyjna ani Umbridge nie weszli wtedy do Pokoju Życzeń, tylko wyłapali członków GD na korytarzu)
miejsce ukrycia dla uczniów, z przejściem do Świńskiego Łba - Neville i później każdy, kto chciał się ukryć przed Carrowami (przede wszystkim GD)
a miejsce gdzie wszystko jest ukryte: dla Voldemorta, Trelawney, Malfoya (6 tom), Crabbe'a i Goyle'a (7 tom), Harry'ego (6), Rona i Hermiony (7)
@ eliksir wielosokowy - nie sam eliksir musi się warzyć, tylko muchy siatkoskrzydłe - przez 21 dni :)
@ looki - bezpośrednio po Dumbledorze to McGonagall
jaki wyczyn Rona sprawił, że Fred i George "poważnie rozważyli możliwość publicznego przyznawania się, że jest ich bratem"? chodzi o coś związanego z quidditchem
Ależ weszła tam Pansy Parkinson. Umbridge miała przecież od niej listę z nazwiskami członków, mówi o tym wyraźnie w gabinecie Dumbledore'a.
Ale mi chodziło o jego przygotowanie, ile czasu zajmuje, no i wychodzi na to, że miesiąc - tak stwierdziła Hermiona ;p