Witam ! Wlasnie pol godziny temu wrocilem i chcialbym sie podzielic moimi wrazeniami, ktore sa dosyc rozne, ale to chyba tylko dlatego ze uwielbiam ksiazke ....
Zaczynajmy od pierwszych 20 minut, ktore sa prawie jak wyjete z ksiazki, nawet dialogi sa podobne, i to mi sie bardzo podobalo ! Odrazu widac ze sie niesamowicie starali, i nawet gra aktorska jest o wiele lepsza ... Ale to dopiero pierwsze 20 minut.
Po dotarciu do Hogwartu, widac odrazu jak rezyser zostal zmuszony do ciecia, i sa 2 powody. Po pierwsze we wczesniejszych czesciach ucieli bardzo duzo, po drugie trudno zmiescic ta mase informacji (kto czytal ksiazke wie o czym mowie) w 2 godzinnym filmie ... I od rozmowy z bratem Dumbledora caly film odchodzi od ksiazki ... Nie ma slawnej sceny gdzie Harry ratuje McGonagall, nie ma rozmow i wyjasnien ze strony Harrego (po prostu wyszedl z tlumu i pokazal sie Snapowi, co jest pokazane na filmikach na youtube) ... Warto dodac ze Voldemort nie poszedl szukac Horcruxow, tylko odrazu jak Harry sie pojawil, powiedzial ze chce Harrego, i maja godzine zeby go oddac.
No dobra, idziemy dalej. Pamietacie rozmowe z duchem Ravenclowu ? Nakle sie dowiedziala gdzie Tom Riddle ukryl Horcruxa ... I tak do konca filmu ... Ciagle czegos brakuje, i ciagle dodaja nowe, mozna powiedziec, absurdalne rzeczy (skad Hermiona miala wiedziec ze Harry jest Horcruxem ?), ale chyba tak mowie tylko dlatego ze uwielbiam ksiazke. Trzeba pamietac co mowil wielki Hitchcock, ze film musi byc inny od ksiazki i odstawac od niej.
Efekty sa na bardzo wysokim poziomie, i jednak niezawiedli bo jest bardzo widowiskowo (akurat epicki pojedynek Harrego z Voldemortem jest bardzo przyjemna zmiana, bo rzeczywiscie w ksiazce byl troche za krotki). Aktorstwo jest dobre, i o wiele lepsze od starszych czesci. Muzyka to jest prawdziwy majstersztyk, i dzieki niej mozna naprawde sie ''wczuc'', szczegolnie koncowka filmu, gdzie leci kawalek z pierwszego Harrego i naprawde bylo wzruszajaco. Mysle ze jedyny minus Harrego to to ze ma troche malo wspolnego z ksiazka, ale musze przyznac ze to jest godny final tej pieknej przygody ktora trawala 10 lat ... Az sie smotno robi ...
Podsumowujac, nowy Harry jest naprawde dobry, i mysle ze ma szanse na jakies powazniejsze nagrody, a jego ocena moze byc rozna, zalezy czy sie oczekiwalo dokladnej repliki ksiazki czy nie ...Trudno ocenic ten film bo ocena sie wacha miedzy 8-9/10 ... Ja osobiscie daje 10/10 bo to przeciez swietne zwieczenie mojej ukochanej przygody, ktora byle ze mna przez cale dziecinstwo ;) Naprawde warto isc do kina, i polecam.
PS. Przepraszam za moj jezyk i wszystkie bledy ortograficzne, ale od dawna w polsce nie mieszkam, a pisownie sie zapomina powoli, niestety ... :(
PS2. Jesli macie jakies pytania, to piszcie, sprobuje odpowiedziec ;)
Pozdrawiam !!
Nie ma glizdogona w filmie. On umarl juz w pierwszej czesci, tak jak napisal szymon, udusi go jego wlasna reka.
Nie widac jak zaklecie sie odbija, i zabija Voldemorta ... Po prostu Harry wygrywa Harry swoim Expelliarmusem, Voldemortowi rozdzka wypada z rak i sie rozlamuje jego cialo na male kawalki, czegos co wyglada jak popiul ;)
Tak, mi sie bardzo dobrze ogladalo ! Efekty zaklec wygladaja baaaaaaaardzo dobrze, i okropna dobra jakosc obrazu !!
a w jakim celu harry z voldemortem skaczą w przepaść i co wtedy się dzieje ? w książce nic takiego nie było WTF? ? A jest ta scena co śmierciożerca spluwa na twarz mcgonagal ? i czy harry rzuca imperio na strażnika w banku gringota ?
Harry sie rzuca sie w przepasc z Voldemortem ktory probuje sie odczepic od Harrego ale sie nie da, wiec razem lataja nad calym Hogwartem (choci o to ze Voldemort lata tak jak zawsze, jakby sie w dym zamienial) pozniej spadaja przed glownym wejsciem isie czolgaja po rozdzki. Nie ma sceny jak smiercozerca spluwa na twarz McGonagal. Tak, Harry rzuca Imperio na straznika, a jak czr prysnie to Ron rzuca Imperio.
w pierwszej części nie było to niestety pokazane (śmierć glizdogona), a skoro mówisz że nie ma jej i teraz to trochę głupie pominięcie...szkoda..
a w jakim celu harry z voldemortem skaczą w przepaść i co wtedy się dzieje ? w książce nic takiego nie było WTF?
a jest scena jak lupin przychodzi do muszelki i mówi że tonks jest w ciąży i że harry bd chrzesnym ?
A jak wygląda sprawa z 3D? Mówiłeś, że bardzo dobrze, ale ekran się trochę rozmazuje czy jest ostry i czy w ogóle okulary do 3D nie przeszkadzają w oglądaniu nawet jeśli nie ma efektów?
Ja byłam wczoraj na pokazie przedpremierowym i efekty 3D są bardzo dobre. Jeden z lepiej nakręconych filmów w 3D (moim zdaniem) bo np Piraci byli zrobieni kiepsko w tej technice. Ogląda się bardzo dobrze i polecam pójście na HP w wersji 3D :) Voldemort w tym wydaniu jest niesamowity :D
A tak poza tym, trochę mnie zaskakujecie :D Nie będziecie mieć żadnej niespodzianki w kinie, gdy się tak o wszystko wypytujecie ;) Nie lepiej obejrzeć i przekonać się o wszystkim samemu?
Wlasnie ekran byl bardzo ostry, i bardzo dobrze sie ogladalo z okularami, wogole mi nie przeszkadzaly. (moze to zalezy od kina, ale jak ogladalem Piratow to 3D byl i tak schrzaniony !)
a powiedz mi jak to wyglądało jak Voldemort z martwym Harrym wraca z lasu?? BYła to wzruszająca scena?? Ron, Hermiona, Ginny krzyczeli, płakali?;p
Nie przypominam sobie zeby krzyczeli, ale za to wiekszosc plakala ... Hagrid trzymal Harrego na rekach i byl caly zdruzgotany. Voldemort sie smial i krzyczal z radosci. ;)
I ostatnie moje, czy ostateczny pojedynek Harry'ego z Voldemortem był obserwowany czy walczyli sami?
Ja też mam jeszcze tylko jedno.. na trailerze widać jak Harry wychodzi z tłumu i mówi do Snape'a, że zabił Dumbledore'a itd. i jest on w szacie czarodzieja. Skąd on ją wytrzasnął?;P Dopiero co wrócił z Gringotta.. chyba, że po drodze wstąpił do Madame Malkin, żeby jakoś wyglądać.. dawno go w Hogwarcie nie było:P
Nie ma pokazane na filmie, ale chyba w pokoju zyczen znalazl jedna i sie przebral ;)
dla scisłości: molly zabiła bellartix zaklęciem bez uzycia słów, byla tylko mowa o zielkonym promieniu, wiec nie mozna na 100% powiedziec ze była to Avada Kedavra. pozdro
Ja jestem pewna, że Molly nie użyła zaklęcia niewybaczalnego, tylko jakiegoś innego. Podobno użyła jakiejś klątwy, co miało wpływ na jej serce.
Ja tam nie widze różnicy od niewybaczalnego AK a innym zaklęciem, które powoduje śmierć. A czy w książce Moly użyła AK? Nie pamiętam, a nie mam żeby sprawdzić.
Wlasnie sprawdzilem w ksiazce, i nie mowi nic o AK. Pisze ze trafila ja zakleciem, ale nie mowi jakim i jakiego koloru ... A w filmiwe Bellatrix zostanie tak jakby zamrozona, i sie rozleci na male kawaleczki ;)
Na spotach i trailerach widać, że jest. ; )
McGngl - 'zawsze chcialam użyc tego zaru' izaciesz. To element humorystyczny, jak najbardziej. : P
Czy w Pokoju życzeń Ron uciekajacy prze ogniem.
Będzie miejscami zabawnie. : )
nawet naturalnie ;D choć ciężko było coś zobaczyć, bo to wyglądało trochę jak pocałunki Rona z Lavender...
A możesz napisać ja Severus zdejmował klątwę z Dumbledore'a i umieścił ją w dłoni?
Alez tak! Bylo mnostwo smiesznych scen i kwestii, nawet w kluczowych momentach bitwy i walki!!! Nie rozumiem odpowiedzi Skowroika...
Chyba jakos tego niezauwazylem ;P Chyba bylem za brdzo skoncentrowany na ogladaniu :)
Przed chwilą oglądałem ,bo ściągnąłem z chomika i się poryczałem na kilku scenach ,mianowicie na śmierci Sneape i na 19 lat później jeszcze ta muzyka z pierwszej części ,strasznie mi się podobał film ,ale w kinie będzie jeszcze lepiej :)
Dla wszystkich bulwersantów. Film można było oglądać juz od środy przed północą. Za to moje pytanie czy olano temat Glizdogona w parcie 2? Bo z tego co pamiętam nie zginał w parcie 1.
Tak była ta scena ,wzruszyłem się na niej bo była muzyka z pierwszej części Kamień Filozoficzny :)
Podbijam pytanie
A Jeśli jest,to czy jest w niej Draco i jego żona ? Hermiona i Ron ? czy sam Harry ?
widać że uważnie oglądałes cz1 jeśli nie pamiętasz jak zginął glizdogon kiedy Harry i Ron siedzieli w piwnicy za kratą z luną olivandrem to przyleciał zgredek zabrał lune i olivandra i miał zaraz po nich wrócić jak Hermiona krzyczała gdy Belatrix napisała jej nożem napis szlama na jej ręce kiedy glizdogon poszedł po harrego ron użył tego co mu dał dumbledore i zgasił światło glizdogon otworzył kratę i oni go zaatakowali potem celował w nich różdżką ale ta stalowa ręka się go niesłuchała wypuściła różdżkę i zaczęła go dusić harry próbował mu pomóc ale mu się nie udało tak on zginą.
i dalej potoczyła się akcja
To chyba Ty nieuważnie oglądałeś... w filmie było pokazane, że Zgreden od tyłu walnął w Glizdogona jakimś zaklęciem, ten upadł i koniec. Nie było pokazane jak umiera. Pomyliło Ci się z książką;P