PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476021}

Harry Potter i Insygnia Śmierci: Część II

Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2
2011
7,7 365 tys. ocen
7,7 10 1 365099
6,7 70 krytyków
Harry Potter i Insygnia Śmierci: Część II
powrót do forum filmu Harry Potter i Insygnia Śmierci: Część II

Witam ! Wlasnie pol godziny temu wrocilem i chcialbym sie podzielic moimi wrazeniami, ktore sa dosyc rozne, ale to chyba tylko dlatego ze uwielbiam ksiazke ....
Zaczynajmy od pierwszych 20 minut, ktore sa prawie jak wyjete z ksiazki, nawet dialogi sa podobne, i to mi sie bardzo podobalo ! Odrazu widac ze sie niesamowicie starali, i nawet gra aktorska jest o wiele lepsza ... Ale to dopiero pierwsze 20 minut.
Po dotarciu do Hogwartu, widac odrazu jak rezyser zostal zmuszony do ciecia, i sa 2 powody. Po pierwsze we wczesniejszych czesciach ucieli bardzo duzo, po drugie trudno zmiescic ta mase informacji (kto czytal ksiazke wie o czym mowie) w 2 godzinnym filmie ... I od rozmowy z bratem Dumbledora caly film odchodzi od ksiazki ... Nie ma slawnej sceny gdzie Harry ratuje McGonagall, nie ma rozmow i wyjasnien ze strony Harrego (po prostu wyszedl z tlumu i pokazal sie Snapowi, co jest pokazane na filmikach na youtube) ... Warto dodac ze Voldemort nie poszedl szukac Horcruxow, tylko odrazu jak Harry sie pojawil, powiedzial ze chce Harrego, i maja godzine zeby go oddac.
No dobra, idziemy dalej. Pamietacie rozmowe z duchem Ravenclowu ? Nakle sie dowiedziala gdzie Tom Riddle ukryl Horcruxa ... I tak do konca filmu ... Ciagle czegos brakuje, i ciagle dodaja nowe, mozna powiedziec, absurdalne rzeczy (skad Hermiona miala wiedziec ze Harry jest Horcruxem ?), ale chyba tak mowie tylko dlatego ze uwielbiam ksiazke. Trzeba pamietac co mowil wielki Hitchcock, ze film musi byc inny od ksiazki i odstawac od niej.
Efekty sa na bardzo wysokim poziomie, i jednak niezawiedli bo jest bardzo widowiskowo (akurat epicki pojedynek Harrego z Voldemortem jest bardzo przyjemna zmiana, bo rzeczywiscie w ksiazce byl troche za krotki). Aktorstwo jest dobre, i o wiele lepsze od starszych czesci. Muzyka to jest prawdziwy majstersztyk, i dzieki niej mozna naprawde sie ''wczuc'', szczegolnie koncowka filmu, gdzie leci kawalek z pierwszego Harrego i naprawde bylo wzruszajaco. Mysle ze jedyny minus Harrego to to ze ma troche malo wspolnego z ksiazka, ale musze przyznac ze to jest godny final tej pieknej przygody ktora trawala 10 lat ... Az sie smotno robi ...
Podsumowujac, nowy Harry jest naprawde dobry, i mysle ze ma szanse na jakies powazniejsze nagrody, a jego ocena moze byc rozna, zalezy czy sie oczekiwalo dokladnej repliki ksiazki czy nie ...Trudno ocenic ten film bo ocena sie wacha miedzy 8-9/10 ... Ja osobiscie daje 10/10 bo to przeciez swietne zwieczenie mojej ukochanej przygody, ktora byle ze mna przez cale dziecinstwo ;) Naprawde warto isc do kina, i polecam.
PS. Przepraszam za moj jezyk i wszystkie bledy ortograficzne, ale od dawna w polsce nie mieszkam, a pisownie sie zapomina powoli, niestety ... :(
PS2. Jesli macie jakies pytania, to piszcie, sprobuje odpowiedziec ;)
Pozdrawiam !!

Skowroik

Hmmm...a jak wygląda scena, gdzie Harry dowiaduje się prawdy o Snapie?

ocenił(a) film na 10
Graczdari

no harry goni woldemorta a gdy dobiega do pokoju dyrektora to widzi snape konajacego na ziemi po tym jak nagini go połamała snape następnie wyciaga harremu nic wspomnien harry to ogląda a snape po chwili umiera xD

ocenił(a) film na 9
Graczdari

Z malym severusem i mala lily byly 4 sceny, dosc krotkie, i malo w nich pokazano, ale jak juz dorosli, pokazuja zdrade Snape i slub Lily, i pozniej scena z Dumledorem jak Snape blagal o litosc, i dobrze zostal pokazany bol Snapea jak Lily umarla (byla scena jak przyszedl do ich domu i przytulil niezywa Lily do siebie, i zarazem plakal). Pozniej rozmowy z Dumbledorem tez nie sa zle, ale ogolnie za duzo scen ucieli i za malo informacji podali z opowiesci ksiecia. Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 8
Skowroik

A James był pokazany?

Zwyczajnaa

Był pokazany młody James i Syriusz (choć tego drugiego nie jestem pewna, bo nie wołali go po imieniu; wnioskuję z tego, iż cały czas (dość krótki) był pokazywany z Jamsem.

użytkownik usunięty
Skowroik

Zgadzam się z tb. Uwielbiam Severusa, książki czytałam dwa lata temu, ale kiedy dowiedziałam się o Severusie i Lily to czytałam z zapartym tchem, bo byłam ciekawa co będzie dalej, tak mnie to zafascynowało. Moim też zdaniem o wiele za mało pokazali w filmie scen o życiu Lily i Severusa. Czułam niedosyt.

ocenił(a) film na 7
Skowroik

Czy w filmie zostały przedstawione wspomnienia Snape'a? Chodzi o jego znajomośc z matka Harrego

ocenił(a) film na 10
Azzurro

Snape umiera kiedy Harry ogląda jego wspomnienia?
Wogóle Harry jakoś hm... pogodził się z Severusem, czy profesor umarł zanim Harry cokolwiek się dowiedział?

ocenił(a) film na 7
Ginny15

W książce Snape umiera i Harry po jego śmierci ogląda wspomnienia i dowiaduje się prawdy. Wybacza mu po śmierci, można powiedzieć :) Jestem ciekawa, jak to będzie w filmie...

ocenił(a) film na 10
Azzurro

Właśnie wiem i dlatego jestem ciekawa jak to wygląda w filmie.

ocenił(a) film na 10
Ginny15

A jak w filmie ginie Sneap'e

ocenił(a) film na 10
tytan5017

W filmie Snape ginie w Hangarze, zaatakowany przez Nagini. Harry wchodzi do Hangaru i widzi Snape'a, który się wykrwawia. Zatyka mu ręką ranę na szyi, a Snape mówi by to wziął, a z jego oczu lecą dwie łzy, które Harry zbiera do buteleczki od Hermiony. Następnie Snape mówi: "Masz oczy po mamie" I umiera. Tak to mniej więcej wyglądało w filmie.

AdiMil

a jak wygląda scena na peronie ? jak harry ginie w zakazanym lesie . i śmierć belatrix ?

ocenił(a) film na 9
joker14

Scena na peronie: cala sceneria biala, ale da sie poznac po tym peron. Na srodku laweczka pod ktora byl Voldemort, i wygladal jak z 4 czesci (cos jak Golum). Pozniej przychodzi Dumbledor i rozmawiaja ze 2-3 minuty, i wlasnie tym sie zawiodlem ! Podali troche za malo informacji o tym wszystkim co sie dzieje ! Jesli ktos nie czytal ksiazki moze sie pogubic ...

ocenił(a) film na 10
AdiMil

W hangarze yyyyy mam nadzieję że nie spieprzyli tej sceny ;) A jak to jest pokazane jak ona go atakuje

A i ostatnie pytanie bo nie chcę wiedzieć wszystkiego jak kończy się Harry Potter ,co jest na końcu epilogu kiedy słychać muzykę z pierwszej części ,jest pokazany Hogwart czy odjeżdżający pociąg :)

tytan5017

a na jakiej wersji byłeś 3D czy 2D.Jesli 3D to jakie były efekty?

ocenił(a) film na 10
kamilxxx09

Nie ja nie byłem jeszcze na filmie ,bo sam się wypytuję ,tutaj jak zakończyli film ;)

ocenił(a) film na 9
kamilxxx09

Ja bylem na 3D i musze przyznac ze obraz byl w bardzooooooo dobrej jakosci i efekty byly fenomenalne, wszytkie pojedynki sa bardzo dobrze przedstawione.

Skowroik

Kurde odpowiedz też na moje pytanie prosze

ocenił(a) film na 9
tytan5017

Pokazano ''19 lat pozniej'' i dzieci Harrego i innych jak odjezczaja pociagiem do Hogwartu. :)

Skowroik

A powiedz jak wygląda scena na peronie ? jak harry ginie w zakazanym lesie . i śmierć belatrix ?

Skowroik

Kurde nie wkur**aj mnie dobrze zadałem ci pytanie jak mozesz oglądać film skoro nie wyszedł k***a jego mac

ocenił(a) film na 8
szymon_104

Odpisał, że we Włoszech film wyszedł wczoraj. : P Poza tym w całym naszym pięknym kraju były pokazy przedpremierowe (za zaproszeniami). Także chill out i nie bluzgaj, bo nie ma potrzeby. ;)

tytan5017

W filmie nie jest dokładnie pokazana jego śmierć. Tylko Voldek mówi Zabij do Nagini, po czym ta go uśmierca, ale niestety nie odtworzyli tego. Gdy Harry podchodzi do Snapea pokazują tylko jego twarz i szyję, która jest mocno poraniona. Gdy Snape urania łzę, Harry bierze flakonik - to jest to wspomnienie, a nie kłębka niebieskiego tak jakby dymu :)

Skowroik

A i moje pytanie jak mogłeś oglądać ten film skoro jeszcze nie wyszedł dopiero 15 wyjdzie napisz a postaram sie zrozumiec choc to będzie dziwne gdzie znajdziesz film przed premierą

szymon_104

dlatego że w wielu krajach premiera jest 13 lub 14 lipca ;)
http://www.imdb.com/title/tt1201607/releaseinfo

Vickynella

A powiedz jak wygląda scena na peronie ? jak harry ginie w zakazanym lesie . i śmierć belatrix ?

ocenił(a) film na 9
joker14

We wloszech film wyszedl wczoraj ... Scene na peronie juz napisalem ... W lesie Voldemort rzuca Avada Kedavra na Harryego, jest wielki blysk i scena na peronie ... Pozniej oboje leza na ziemi. Bellatrix zostanie zabita w pojedynku przez Pania Weasley, ktora rzuca najpierw zaklecie ktore zamienia bellatrix w kamien i pozniej rzuca inne zaklecie ktore ja rozbija na male kawalki.

Skowroik

Kurde skowronik we włoszech wyszedł nie wierzę że w pół godziny z włoszech do polski przyjechales albo przyleciales

Skowroik

a jak ginie lupin i tonks ? i jak się potem pojawią james lily lupin i syriusz ? i po rozmowie z dumbledorem harry budzi się w hogwarcie ?

joker14

Pójdziesz na film w kinie i zobaczysz że Skowronik go nie oglądal tylko tak się chwalił ja szłyszałem że Bellatrix zabije Nimfadore Tonx a Lupina zabije Antonin Dołohow

ocenił(a) film na 9
szymon_104

Mieszkam we wloszech ... -.- Chyba nie musze wracac do Polski nie ? Nie ma pokazanej ich smierci, niestety ... Widac tylko ich zwolki w wielkiej sali.

ocenił(a) film na 9
Skowroik

Jest Lupin, Lily, Syriusz i James ... Po rozmowie budzi sie jeszcze w lesie, tak jak w ksiazce.

Vickynella

To co do innego kraju pojechał i w 30 min przyjechał nie wierze

szymon_104

A po co miałby wracać do Polski? :)

Vickynella

No nie wiem w tym masz raccje ale jak zobaczysz film to dopiero zobaczysz że sie przechwala

ocenił(a) film na 10
szymon_104

On tylko powiedział że we Włoszech była premiera wczoraj ,a jeśli dobrze pamiętam to on oglądał film w Hiszpanii

tytan5017

Gdzie ci niby powiedział

ocenił(a) film na 10
Skowroik

A powiesz mi czy będzie scena w pokoju Ravenclawu? I będzie tam McGonagall? I jeszcze napisz jak zginęła Bellatrix. No i oczy wiście czy nie schrzanili 3D i mojego rozdziału opowieść Księcia. To tyle chciałbym wiedzieć. Pozdrawiam :)

ocenił(a) film na 9
albus

Wlasnie nie ma tej sceny ... Harry przyszedl do Hogwartu, i jest krotka scena w pokoju zyczen, i pozniej scena w wielkiej sali gdzie przemawia Snape i mowi ze chce zlapac Harrego, a on wychodzi z tlumu ... Bellatrix zostanie zabita w pojedynku przez Pania Weasley, ktora rzuca najpierw zaklecie ktore zamienia bellatrix w kamien i pozniej rzuca inne zaklecie ktore ja rozbija na male kawalki. 3D nie schrzanili bo sie naprawde dobrze oglada !! Ale niestety wedlug mnie opowiesc ksiecia zostawla zle pokazana ... Z malym severusem i mala lily byly 4 sceny, dosc krotkie, i malo w nich pokazano, ale jak juz dorosli, pokazuja zdrade Snape i slub Lily, i pozniej scena z Dumledorem jak Snape blagal o litosc, i dobrze zostal pokazany bol Snapea jak Lily umarla (byla scena jak przyszedl do ich domu i przytulil niezywa Lily do siebie, i zarazem plakal). Pozniej rozmowy z Dumbledorem tez nie jest zle, ale ogolnie za duzo scen ucieli z opowiesci Snapea. Pozdrawiam.

Skowroik

Kurde bellatrix w książce zostaje zabita przez pania wesley zaklęciem Avada Kedavra a nie zamienieniem w kamien głąbie

ocenił(a) film na 10
szymon_104

Ale wszystko zmieniają żeby był lepszy efekt teraz pomyślmy ona zamienia się w kamień i rozlatuje w kawałki a mamy efekty 3D ,więc między innymi dlatego to zmienili ,żeby był efekt :)

ocenił(a) film na 9
szymon_104

Przeciez pisalem ze bitwa sie rozni od tej w ksiazce ...

Skowroik

Ok dobra

Skowroik

Nie chce mi sie klocic ja po jutrze jade na film i zobacze czy prawda to co mówiłeś

Skowroik

a jak zginie fred ? i co się stało z glizdogonem ? w cz 1 nie zgnął ?

joker14

Freda zabije Augustus Rookwood a glizdogona udusi swoja własna ręka

ocenił(a) film na 9
szymon_104

Jest pokazane jak go ktos zabija, ale nie jestem pewny czy to Rookwood ...

Skowroik

a voldemort zabije glizdogona w dworze malfoyów ?

joker14

Nie glizdogona zabije swoja własna ręka ta ze srebra