Harry Potter i Kamień Filozoficzny

Harry Potter and the Sorcerer's Stone
2001
7,5 447 tys. ocen
7,5 10 1 447095
6,8 53 krytyków
Harry Potter i Kamień Filozoficzny
powrót do forum filmu Harry Potter i Kamień Filozoficzny

Pewnie wielu z Was uważa inaczej, ale dla mnie pierwsza część "Harry'ego" jest zdecydowanie najlepszą z serii. A druga zaraz za nią. Te filmy miały w sobie mnóstwo magii, to naprawdę był magiczny "Harry". Wszystko skończyło się po zmianie reżysera - próbował zrobić z "Harry'ego Pottera" mroczny film o mężnym i odważnym chłopcu, który stawia czoła całemu światu. Nie ten adres! W nowszych częściach widzę zaledwie strzępki tego, co stworzył poprzedni reżyser. No i niewyobrażalną głupotą jest dla mnie zrezygnowanie z muzyki Johna Williamsa. Kto jak kto, ale Williams jest geniuszem w swojej dziedzinie i skomponował wspaniałą muzykę do "Harry'ego", widz wchodzi do tego świata i czuje się, jakby mieszkał w Hogwarcie i latał na miotle. W nowej muzyce tego nie ma. Nie wiem dlaczego "Harry Potter" się "popsuł", dlaczego zmieniono reżysera i kompozytora. "Stary" był o niebo lepszy. Magiczny.

użytkownik usunięty
LovettBon

Dla mnie nowe części są lepsze, co nie znaczy że stare są złe. Zmiana reżysera była dobrym posunięciem, kolejne części "dorastają" razem z bohaterami, to już nie są filmy o 11-letnim chłopcu. Seria staje się dojrzalsza, tak jak Harry. Muzyka Williamsa jest bardzo dobra, ale czy następcy źle się spisali? Soundtracki do Czary Ognia, Zakonu i nawet nie najlepszego Księcia są klimatyczne i zapadają w pamięć, przynajmniej mnie.

ocenił(a) film na 9

Myślę, że trochę nie nadążam za filmami. Kiedy poznałam Pottera miałam tyle lat ile on w pierwszej części. Doskonale więc rozumiałam książki i filmy, bo były to moje tematy. Tymczasem teraz Harry ma 17 lat, ja trochę mniej i wydaje mi się, że Potter zbyt bardzo wydoroślał. Zrobili z niego dorosłego mężczyznę, który ma być niczym superman. No dobra, może i o to chodziło, ale jak dla mnie 11 czy 13-letni Potter był o wiele bardziej uroczy.

użytkownik usunięty
syox

Po przeżyciu tylu rzeczy każdy by szybko wydoroślał.

ocenił(a) film na 9

albo popadł w depresję. Zależy jaki kto ma charakter i ile może znieść. Harry bezpretensjonalnie jest bohaterem, ale wolałam go jako chłopca dopiero poznającego świat magii.

użytkownik usunięty
LovettBon

Zgadzam się. Dużo bardziej podobały mi się pierwsze adaptacje z serii o Harrym. W ostatnich (a szczególnie w "Księciu Półkrwi") pododawane są nowe wątki miłosne, które bynajmniej nie zachwycają - przynajmniej mnie. No i dwie ostatnie części nie wciągają w świat Harry'ego tak jak te pierwsze...

użytkownik usunięty

Jeśli chodzi o książki to wszystkie prezentują równy, rewelacyjny poziom i nie mam "ulubionej" ani "najmniej lubianej", z filmów za to podobały mi się najbardziej trzy pierwsze części, a spośród nich najlepszy jest moim zdaniem "Więzień Azkabanu".

użytkownik usunięty

Książki owszem - osobiście przeczytałam całą sagę chyba 4 razy. Ale kolejne filmy podobają mi się coraz mniej...

Zgadzam się HP_FAN, filmy były dobre do 4 części zanim zabrał się do tego Yates.

ocenił(a) film na 8
LovettBon

Zgadzam się z autorem tematu, zwłaszcza w kwestii muzyki.