Harry Potter i Książę Półkrwi

Harry Potter and the Half-Blood Prince
2009
7,5 326 tys. ocen
7,5 10 1 325770
6,0 46 krytyków
Harry Potter i Książę Półkrwi
powrót do forum filmu Harry Potter i Książę Półkrwi

Słuchajcie, to że nie było pokazane bitwy o Hogwart to jest wg, mnie zrozumiałe. Jeszcze przed premierą zastanawiałem się jak oni to zrobią że bitwę o Hogwart dadzą i w 6 części i 7... No ale w Ksiąciu ją wycieli i dobrze, ten film ma być przygotowaniem do 7... a nie zaraz kulminacyjną walką w szkole.

A po 2... brak pogrzebu Dumbledora, POGRZEB na końcu filmu tam w ogóle by nie pasował !! Natomiast uważam za genialny pomysł dać pogrzeb na początku Insygniów ... To wprowadzi zaraz widzów w smutny nastrój, zbliża się koniec...

GADZFILM

Bez walki w szkole sensu nie miały starania Draco by sprowadzić tam śmierciożerców. Chyba że oni lubią spacery po pustej w szkole, rozwalanie naczyń i pokazywanie jacy to oni nie są potężni gdy nikogo nie ma w pobliżu.
Co do pogrzebu to scena z różdżkami była ok i mogli na niej zakończyć, a nie przejście później do wątku miłosnego ;] to było żałosne...

GADZFILM

no tak, ale pogrzeb i finałowa bitwa były w Księciu a nie w Insygniach. tam mogli pokazac jakieś przebłyski a nie całośc.

ocenił(a) film na 10
tess_harding_2

Myślę jednak, że zrobią jakąś retrospekcję w trakcie Insygniów, dotyczącą tej bitwy ze śmierciorzercami i pogrzebu Dumbledora, tzn. mam taką nadzieję...

Asteria

tylko, ze w 6 nie było żadnej bitwy. niestety pokazali tylko to, ze przeszli przez Hogwart jak na wycieczce i sobie poszli. więc za bardzo nie mogą dac w 7 części retro z tej bitwy

tess_harding_2

Nie dadzą żadnej bitwy... a śmierciożercy byli tam aby ,,ubezpieczać" w końcu może się nie spodziewani z Dumbledore się tak podda...
A co do pogrzebu że był w 6 książce.. to nie wszystko wygląda na filmie dobrze, tak jak w książce. Faktycznie w książce to bardzo pasowało. Ale w filmie już nie... i dobrze że na tym zakończyli. Przed filmem też żałowałem że nie będzie pogrzebu, ale jak obejrzałem to fajnie im to wyszło. A kiedy na początku 7 pokażą trochę pogrzebu to będzie to już genialne.

A NORA... tak dużo ludzi uważa to za niepotrzebną scenę... natomiast WŁAŚNIE NORA ZOSTAŁA WSTAWIONA ZAMIAST BITWY O HOGWART.
BITWA O HOGWART MIAŁA BYĆ w 7 A NIE 6 i dobrze. Ale że chcieli pokazać jakąś walkę to pokazali NORĘ , i uważam że dobrze im to wszyło.

ocenił(a) film na 6
GADZFILM

cały film czekałam na tą bitwę w Hogwarcie. Zgadzam się z przedmówcami, że cała ta akcja ze Śmierciożercami była bez sensu. To po co oni tam przyszli w ogóle? Co do pogrzebu to takie zakończenie sprawy też mi się podobało, i tak ryczałyśmy w kinie z siostrą jak bobry.

ocenił(a) film na 7
Agniecha

Faktycznie, BITWA O Hogwart jest w siódmej części, ale w szóstej jest WALKA W Hogwarcie, śmierciożercy kontra GD i paru z Zakonu. Nie rozumiem, po co piszecie, że bitwa jest dopiero w 7 części itp, skoro w szóstej była jednak ta "drobna" walka?
Nora nie jest zamiast bitwy, reżyser powiedział, że umieścili tę scenę by podnieść napięcie... nie była to zła scena, o nie, bardzo dobra, tyle że równie dobrze napięcie mogły podnieść "podróże" Harrego i Dumbledora do myślodsiewni, aby poznać lepiej Voldiego i potencjalne horkruksy. Odjąć po parę (może nawet po minucie?) sekund od nic nie wnoszących scen, z tego byłoby z parenaście minut, z których bez problemu mogli zrobić te retrospekcje. Scena ze sznurówkami mogłaby spokojnie zostać zastąpiona czymś innym... Nawet gdyby film ciągnął się trzy godziny, ale miał w sobie większość książkowych scen (których nie dodali w filmie), nie nudziłby. Proszę, przykład: Władca Pierścieni. Ponad trzy godziny, ale jakoś sale były rezerwowane na tydzień przed.
Dziwi mnie tylko to, że pani Rowling zaakceptowała cały scenariusz, nie wnosząc większych zmian niż przypomnienie, że Dumb był gejem...

ocenił(a) film na 4
Adaergnahc

A ten gej to skąd się wziął???

Skoro pozwoliła na takie a nie inne przedstawienie HP6, to jest jasne, że wszystko inne umieszcza w HP7 i 8 - ona umieści, bo przecież teraz nic nie ma do roboty.

ocenił(a) film na 7
Lord_Satham

W zamierzeniu Rowling Dumbledor jest gejem, nie wiem czy wspomniała o tym w książce, ale w wywiadach na pewno o tym mówiła, a w pierwotnym scenariuszu Dumb miał wspominać swą dawną miłość (kobietę, nie faceta), więc Rowling zwróciła im uwagę, że to jest "be i złe". xD

ocenił(a) film na 4
Adaergnahc

Matko!
Litości!!!
Człowiek nie żyje, a tu takie bluźnierstwa...

Taki sobie poczciwy staruszek i pie-dollem...

Coś się komuś przyśniło.

ocenił(a) film na 7
Lord_Satham

Człowiek? xD Postać.
To nie mój pomysł to wymysł autorki!
Jak dla mnie mógłby być hetero.

ocenił(a) film na 4
GADZFILM

Dumbledoar is Gey lol heheh.Nie raczej to nie jest możliwe :P:P

ocenił(a) film na 4
GADZFILM

tez zalowalem ze nie bedzie pogrzebu, a ta scena wzamian z rozdzkami wyszla im niezle, tez mialem takie mysli ze insygnia od pogrzebu moglyby sie zaczac,ale chyba tak nie bedzie bo przeciez oni juz pozegnali dumbka, i byloby to w pewnym sensie powtorzenie

co do braku walki: bardzo zle sie stalo ze jej nie bylo bo:
-wyszla im idiotyczna scena, jak smierciozercy przechodza sobie bez szwanku po zamku i z niego wychodza
-walka w 6 tomie rozni sie od tej w 7, na dodatek mogliby ja nakrecic w innym stylu niz nakreca do 7
-no i najwazniejsze przeciez walka bedzie dopiero za dwa filmy!!!!! wiec powtorzenie nie byloby ciagiem, wg mnie to jedna z najglupszych decyzji jaka podjeli producenci usuwajac ta scene

atak na nore:
-nie dosc ze dizeje sie w zime a wyglada jakby to bylo w lecie kiedy dumbledore aportowal harego do nory, widocznie w wielkiej brytanii sa niezle odwilze, takie jak w polsce; to jeszcze scena im zupelnie nie wyszla, juz sie nie czepiam ze ja dodali bo co bedzie w insygniach,