Harry Potter i Książę Półkrwi

Harry Potter and the Half-Blood Prince
2009
7,5 326 tys. ocen
7,5 10 1 325782
6,0 46 krytyków
Harry Potter i Książę Półkrwi
powrót do forum filmu Harry Potter i Książę Półkrwi

Według mnie jest to najlepsza część filmowego cyklu. Film ma inna konwencje. Tym razem nie mamy już przyjemnej, bajkowej atmosfery, gdzie wszystko jest fajne, bo Potter jest najlepszy i wszystkich ratuje. Tym razem mamy do czynienia z nieco innym filmem. W połączeniu z oprawą (niesamowite zdjęcia)film na prawdę robi wrażenie. Przenajmniej na mnie takowe wywarło. Z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że jest to najlepszy filmowy potter, jaki powstał!

MR_ciachciach

Według mnie ta część jest obok Czary Ognia najlepszą częścią cyklu filmowego. Klimat zmienia \się wraz z każdym następnym Potterem i od 4 części naprawdę poszybował w nieco doroślejsze klimaty. Książę Półkrwi zaczarował mnie swoimi ponurymi zdjęciami - to już nie ten kolorowy Potter co kiedyś :) - i co najważniejsze, po raz pierwszy podczas seansu na HP, nie odczułem że autorzy coś wycięli z książkowego pierwowzoru i podejrzewam że gdybym nie czytał książki to nie domyślałbym że w ogóle coś pominięto. Dla mnie 8/10

ocenił(a) film na 9
howlet

Zgadzam się z wami :) Była to zdecydowanie najlepsza część, nie tak nudna i przewidywalna jak poprzednie.

dominiska_93

"...to już nie ten kolorowy Potter co kiedyś"
Dokładnie.