Harry Potter i Książę Półkrwi

Harry Potter and the Half-Blood Prince
2009
7,5 326 tys. ocen
7,5 10 1 325770
6,0 46 krytyków
Harry Potter i Książę Półkrwi
powrót do forum filmu Harry Potter i Książę Półkrwi

Myślę, że aby bardziej docenić (lub nie) każdy nowy film z serii warto przed seansem przeczytać książkę (zważyszwy na fakt, że ostatnie części są naprawdę monstrualnych rozmiarów). Ja niestety nie byłem tego w stanie zrobić dlatego z książki wiele nie pamiętam. Wydaję mi się jednak, że twórcom nie udało się zapanować nad tak pokaźnym materiałem. Jak na tak długi film, stosunkowo mało jest tutaj dobrej akcji. Nie chodzi mi o to, że spodziewałem się wielkiego widowsika akcji w stylu drugiej części "Transformers", ale jednak mimo wszystko zbyt dużo uwagi poświęcono miłosnym rozterkom i komediowym aspektom, anizeli tym najważniejszym wątkom. Film faktycznie jest klimatyczny przez ta całą ciemna aurę, ale dziwne to wszystko skoro w Hogwarcie bawią się w "Randkę w ciemno". Dla mnie było niestety poprostu za nużąco, a najważniejsze momenty (na śmierci Dubledora w kisą zce prawie się popłakałem a tutaj nic). Ogólnie część lepsza od Zakonu, ale mi9nimalnie gorsza od pozostałych. Dobrze, że ostatnią część podzielili na dwa filmy. Może tam uda im się zachować równowagę pomiędzy miłościa i dramatem, i zawrzeć ważne wątki, które tutaj było potrakotwane po "macoszemu
7/10