Znalazłem gdzieś taką gre.
Polega ona na tym że ktoś zadaje pytanie a druga osoba odpowiada na nie i zadaje swaoje.
mam nadzieje że wam się spodoba
ja zaczne:
Jak brzmi pełne imię i nazwisko dubeldor'e? (chodzi o wszystkie imiona)
Miłej zabawy
Gdy szedł do tolaety znalazł pokuj z "nocnikami" (chociarz wydaje mi sie że tak naprawde to nie były nocniki a on wiedział ze to pokuj życzeń
wymień 5 dyrektorów hogwardu?
Albus Dumbledore
Finneas Nigellus
Armand Dippet
Severus Snape (liczy się?)
Dilys Drewent
Wymień 4 duchy :]
Dudley Dursley
Petunia Dursley
Vernon Dursley
Lili Evans potter
Ile schodow jest w Hogwarcie_
Lili Evans potter nie była mugolem, tylko pochodziła z roziny mugolskiej. Mugole: Ted Tonks senior, Tobiasz Snape.
Schodów w Hogwarcie nie można policzyć, bo niekttóre znikaja inne się pojawiają i nie wiadomo dokładnie ile ich jest.
Wymień nazwy 4 magicznych roślin.
mandragora
diabelskie sidła
czyrakobulwa
wierzba bijąca ? :) chyba można ją zaliczyć.
ile osób było w GD?
Finneas Nigellus
Dilys Drewent
Armand Dippet
Albus Dumbledore
Dolores Jane Umbridge
Minerwa McGonagall
Severus Snape
Po czym Harry zorientował się na stacji Kings Cross , gdy po raz pierwszy szedł do Hogwartu, że Weasleyowie to czarodzieje?
AngeL zapomniałeś o dwóch :P
Dexter Fortescue
Everard
Usłyszał słowo "mugole".
Co kupił Harry w Ekspresie Hogwart, gdy po raz pierwszy jechał pociągiem?
wszystko z wózka xD
jak były zabezpieczone najstarsze skrytki w banku Gringotta ?
były ukryte w podziemiach, a w dodatku chronił ich smok? :P
jaki istnieją sposoby, by zniszczyć horkruksa?
jad bazyliszka, szatańska pożoga ( czy jakoś tak xD ) ... i chyba tyle, albo był jeszcze 3 sposób, a ja nie pamiętam ^^ .
Co Dumbledore, według Harrego zobaczył w zwierciadle Ain Engarp ?
Dumbledore powiedział, że zobaczył tam siebie, trzymającego skarpetki, ale Harry podejrzewał potem, że zobaczył... swoją rodzinę? Dom?
Dobrze odpowiedziałam? ;)
Czego nie wiedziała Hermiona? ;)
chodzi mi o bardzo ważną rzecz... to była chyba 6 część. szukali tego w różnych książkach, a Harry z Ronem bardzo się zdziwili, jak Hermiona oznajmiła, że nigdy o tym nie słyszała ;)
zdaje mi się, że nie słyszała o horkrokusach... Tak to było to.
Którego palca nie miał glizdogon ??
tak, mniej więcej dobrze odpowiedziałaś.
// wskazującego ;d .
co było napisane na zniczu, którego Harry dostał w spadku po Dumbledorze?
glizdogon nie miał palca serdecznego
był napis "otwieram się na sam koniec.
Może troche trudniejsze jakie było pierwsze zaklęcie werbalne które zobaczył Harry?
Chodzi o to kiedy Hagrid rozpalił ognisko??
Chciałam jeszcze dodać że horkruksa mozna zniszczyć mieczem Griffindora ;]
"Może troche trudniejsze jakie było pierwsze zaklęcie werbalne które zobaczył Harry?"
Moim zdaniem było to wtedy kiedy Harry i Hagrid wsiedli razem do łódki i Hagrid wypowiedział zeklecie ktore spowodowalo ze łódka sama zaczeła płynąc ... zabijcie mnie, nie jestem pewna.
ale miecz Gryffindora miał w sobie jad bazyliszka ;]
a to na pewno nie było to zaklęcie niewerbalne, kiedy płynęli łódką, gdyż sama napisałaś, że je wypowiedział ;d.
to było chyba wtedy, kiedy Hagrid rozpalił ognisko w kominku w chatce Dursleyów. ( ale nie wiem )
"zaklęcie werbalne" czytaj uważnie i ze zrozumieniem. I dowiedz sie co to znaczy komunikacja werbalna.......
Dobra, sprawdzilam w ksiazce i jednak kiedy harry i hagrid wsiedli na lodke to Hagrid nie WYPOWIEDZIAL ( komunikacja werbalna-komunikacja z użyciem języka naturalnego czyli mowy jako środka komunikacji.) zadnego zaklecia, poprostu stuknal parasolem w lodke. Podobnie bylo z rozpaleniem ogniska, pochylil sie nad paleniskiem i jak wstal, juz sie palilo.
A wiec moja nowa odpowiedz brzmi: pierwsze zaklecie werbalne, ktore zobaczyl harry bylo wypowiedziane przez Rona w pociagu w drodze do Hogwartu ( Ron chcial zmienic kolor siersci Parszywka z szarej na żółtą ), ale jak wiadomo zaklecie nie zadzialalo ......
A jezeli to nie wystarczy to pierwsze zaklecie, ktore harry uslszal i ktore zadzialalo, uslyszal od Hermiony, kiedy uciekali cala trojka przed Filch'em ...zakleciem tym bylo : Alohomorra.
Pytanie
Jakie bylo pierwsze pytanie skierowane do Harrego przez Snypea?
ojj. sorry. źle przeczytałam ;]
a zapytał, co wyjdzie, jeśli doda się sproszkowanego korzenia asfodelusa do nalewki z piołunu.
dlaczego wszyscy myśleli , że to Harry jest dziecicem Slytherina ?
w sumie to chodziło mi o udane zaklećie czyli Oculus Reparo wypowiedziane przez Hermione (ale sorry nie napisałem tego - mój błąd)
skoro nie ma pytania to może ja- Gdzie znalazł Nevile swoje zwierze w I-ej części, jak miało na imię i gatunek
czy chodzi o to że najpierw zgubił ją w pociągu a znalazł ją na schodach gdy McGonagal im coś mówiła i była to Teodora ropucha
nie wiem co wymyślić:/
hmmm kto zajął miejsce dyrektora w piątej części??
dziennik Riddleya, Nagini, Medalion Slytherina, puchar Hufflepuffle, Harry, diadem Ravenclaw no i siódmy oczywiście Voldemort ;DD
Wymień 3 działy Departamentu Przestrzegania Prawa Czarodziejów. ( chodzi np. o Urząd Niewłaściwego Użycia Produktów Mugoli )
Urząd Niewłaściwego Użycia Czarów, Kwatera Główna Aurorów, Biuro Niewłaściwego Użycia Produktów Mugoli.
Dobrze? :)
Co znajdowało się w holu Ministerstwa Magii, gdy Harry wkroczył tam ze swoimi przyjaciółmi w 5 części?
W centrum holu stoi Fontanna Magicznego Braterstwa, przedstawiająca parę czarodziejów, centaura, skrzata i goblina.
Jak o Ministerstwie to może...
Jak są przesyłane przesyłki pomiędzy pracownikami?
czyżby za pomocą papierowych samolocików??
w jakim dziale pracował ojciec Rona??
Departament Niewłaściwego Użycia Produktów Mugoli, potem Departament Wykrywania i Konfiskaty Fałszywych Zaklęć i Środków Ochrony Osobistej.
Po co Harry, Ron i Hermiona pod postacią pracowników MM udali się do Ministerstwa?
W 2 części kiedy był podejrzany o atakowanie swoich kolegów.
Jakie prezenty dostał Harry od Zgredka?
skarpetki: jedną zieloną w znicze, drugą czerwoną w latające miotły.
kogo wielką miłością była Lily Evans (nie licząc Pottera)??
dostał ze sztyletu od Belli. :(
Dlaczego "przestała funkcjonować" różdżka Harry'ego?
Chodzi ci o 7 część? Bo w 7 Harry z Hermioną wybrali się w Dolinę Godryka i poszli do Bathildy Bagshot (dobrze napisałam?...), jednak okazało się, że ona nie żyje, a w niej.. jest wąż. I kurczę, nie pamiętam dokładnie, czy Hermiona strzeliła zaklęciem i to trafiło w różdżkę czy po prostu na nią nadepnęła?
Jeśli źle, poprawcie mnie :]
Co zobaczył Dumbledore, gdy pierwszy raz odkrył Pokój Życzeń?:)
czy dobrze pamiętam i tam były nocniki czy źle pamiętam??:D Bo on chciał do ubikacji i pokazał się pokój z nocnikami
gdzie Harry schował książkę Księcia Półkrwi ??
to był Pokój Życzeń (pomyślał o miejscu gdzie można coś ukryć)
dlaczego nie dali Ronaldowi licencji na teleportacje ?
także w pokoju życzeń xD
a co zrobił Harry z tym diademem jak zobaczył go pierwszy raz??:D
Nie dali Ronowi odznaki na teleportacje ponieważ pół brwi zostało w poprzednim miejscu??:D
a co zrobił Harry z tym diademem jak zobaczył go pierwszy raz?
położył ją na peruce, a perukę na popiersiu jakiegoś czarodzieja.
w jaki sposób diadem przestał być horkruksem??
został zniszczony przypadkiem przez zaklęcie Szatańskiej Pożogi, które rzucił Crabbe albo Goyle, nie pamiętam który xD
w jaki sposób można połączyć rozszczepioną duszę?
Moody, Tonks, Lupin, Molly, Artur, Fred, George, no i... Dursleyowie;)
W co przemienił Kont filiżankę nowego premiera, by udowodnić mu, że jest czarodziejem?