Harry Potter i Książę Półkrwi

Harry Potter and the Half-Blood Prince
2009
7,5 326 tys. ocen
7,5 10 1 325782
6,0 46 krytyków
Harry Potter i Książę Półkrwi
powrót do forum filmu Harry Potter i Książę Półkrwi

lekki niedosyt

ocenił(a) film na 6

Wybrałam sie na H Pdo kina z czystej ciekawości jak tym razem reżyser poradzi sobie z ekranizacją jednej z moich ulubionych książek. I chciałam powiedzieć, że według mnie poradził sobie całkiem nieźle. Klimat całkiem całkiem, dreszczyk emocji był. Jednak jest kilka spraw, które pokpił jak dla mnie. Po pierwsze - akcja spalenia Nory była tak niemożliwa, że aż śmieszna. Gdyby Śmierciożercy mogli tak łatwo zbliżyć się do domu Weasley'ów dlaczego nie wpadł by tam sam Voldemort?
Po drugie - wątek 'miłości' Harry'ego i Ginny trochę śmieszny i nienaturalny (wiązanie sznurowadeł i ten pocałunek w Pokoju życzeń) z tego uczucia można by wyciągnąć lepsze sceny.
Po trzecie - niemożliwie zirytował mnie brak bitwy w zamku i pokpienie sprawy śmierci Dumbledore'a. Zero pogrzebu, feniks tylko krzyknął może z dwa razy. Dla mnie to za mało.
Podobał mi się z kolei w tym filmie Tom Felton i scena w łazience; zdjęcia były nieziemskie; jak zawsze Alan Rickman; scena jaskiniowa. Reżyser wytworzył według mnie świetną atmosferę w filmie, który jak dla mnie był najlepszą do tej pory ekranizacją przygód Wybrańca.

ocenił(a) film na 8
shirakawa

Ta trzeba przyznać że nie którę momenty są wyssane z palca ale ogólnie film bardzo mi się podobał :D . A co do spalenia Nory to nie jestem pewien czy wedłóg książki była ona w 7 części ;( ...

ocenił(a) film na 6
matoroll

Czy Nora była w 7. części? Była.
<zakrótki><zakrótki><zakrótki>

ocenił(a) film na 4
shirakawa

Ale z tego co słyszalem, ta scena z Nora była całkowicie wymyślona przez Yatesa/Klovesa

ocenił(a) film na 6
dreamer91

Tak i właśnie o tym piszę:). Uważam, że to bezsens.