PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=113008}

Harry Potter i Zakon Feniksa

Harry Potter and the Order of the Phoenix
2007
7,5 336 tys. ocen
7,5 10 1 335731
6,2 64 krytyków
Harry Potter i Zakon Feniksa
powrót do forum filmu Harry Potter i Zakon Feniksa

Odbiegając na chwilkę od "Zakonu Feniksa" czy ktoś przeczytał Deadly Hallows i zna zakończenie. Wiem że to głupie pytać o to przed polskim wydaniem ale może ktoś dobrze zna angielski.
PS: Sorki jeśli temat już był!

ocenił(a) film na 7
MARZYCIEL_4

chcesz całosc jak sie zakonczyły wszystkie wątki, włącznie z wszystkimi śmierciami czy tylko konflikt harry vs. voldemort??????

ocenił(a) film na 7
skierka_3

BęDZIE SPOILER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11

spoiler--------spoiler---------spoiler--------spoiler!!!!!

no wiec tak:

W ostatecznym rozrachunku:HRiH niszczą Horkruksy, ostatnim horkruksem jest harry,więc musi zginąć by pokonac Vol.jednak przeżywa ten atak i Harry zabija Voldemorta,a własciwie Vol zabija sie sam, bo zaklęcie sie odbija od różdżki harry'ego(bo to była taka specjalne "zwycięzka" różdżka). Snape okazuje sie dobry, całyczas był po stronie dobra, pomagał harry;emu, ze względu na pamięc po Lily, której nigdy nie przestał kochać. umiera, gdy vol. szczuje na niego nagini, w celu wzmocnienia siły jego różdżki(za duzo by tłumaczyć). no. mowiąc krótko happy end, z wyjątkiem kilku śmierci: lupin, tonks, szalonooki, fred, zgraedek, stworek(ktory stał sie dobry), lavender, colin, bellatrix i jeszcze pewnie kilku nie pamiętam teraz.

no. jescze jakies pytania?

skierka_3

Pojawił się R.A.B? KIm on jest? i czy otworzyli Hogwart? no i czy Harry Wrócił do szkoły?

MARZYCIEL_4

Aha no i jszcze ile książka ma stron i ile rozdziałów??
PS: za pierwsze informace gorące dzienki.

ocenił(a) film na 10
MARZYCIEL_4

prawdopodobnie ale nie wiem dokladnie ma byc epilog 19 lat pozniej gdzie Harry ze swoja zona Ginny przyprowadza na pociag swoje troje dzieci razem z nimi Ron i Hermiona ze swoimi dwojga dzieci

korun1991

Książka ma 36 rozdziałów i epilog. A co do R.A.B. to jest nim Regulus Arcturus Black- brat Syriusza.

Foxy_Blue

Dzięki to tyle teraz tylko czekam na polskie wydanie.

ocenił(a) film na 9
MARZYCIEL_4

Jak chcesz to moge ci wysłać całego ebooka po polsku:P

ocenił(a) film na 9
skierka_3

słyszałam ze jeszcze hedwiga ginie :( :P

ocenił(a) film na 6
skierka_3

przecież Stworek nie zginął: na samym końcu 36 rozdziału jest napisane, że Harry zastanawia się czy Stworek przyniósł by mu kanapke, i Lavender też wcale nie ginie

ocenił(a) film na 6
skierka_3

Stworek wcale nie ginie: "e turned away from the painted portraits, thinking now only of the four-poster bed lying waiting for him in Gryffindor Tower, and wondering whether Kreacher might bring him a sandwich there" -> gdyby zginął to by nie mógł mu przynieść kanapki. Lavender też chya nie zginie bo przy wimienianiu zmarłych, znanych postaci jest tylko Lupin, Tonks, Fred i Collin ("away form the bodies of Fred, Tonks, Lupin, Colin Creevey, and fifty others who had died fighting him." -> więc gdyby ona zginęła to by ją raczej też wymienili, bo w każdym tomie występowała.)

MARZYCIEL_4

Już tłumacze przeczytajcie dokładnie :) !

W 'Harry Potter i książe połkrwi' dowiadujemy się, że Dumbledore zniszczył Horcruxa, którym był pierścień Marvola dlatego miał poparzoną ręke - jak Dubledore powiedział Harremu, prof. Snape uratował go. I rzeczywiście Snape skupił moc całej klątwy w ręce Dubledora, jednak obaj wiedzieli, że Dubledor i tak umrze, bo klątwa była za silna. Dlatego Dumbledor poprosił Snape'a żeby go zabił i ochronił Malfoya przed zadaniem danym mu przez You-Know-Who. Snape zabija Dumbledora z grymasem na twarzy i ucieka ze śmierciożercami.

Tak więc Snape okazał się być cały czas po stronie Zakonu! Harry dowiedział się o tym dopiero wtedy gdy umierający Snape (Nagini go zagryzła) oddał Harremu swoje wspomnienia. Harry odczytał je w Myślodsiewni i dowiedział się tam, że Dumbledor wytłumaczył Snapeowi, że Harry musi umrzeć, bo jest ostatnim Horcruxem. Harry po obejrzeniu tych wspomnień wiedział, że dla dobra innych musi się poświęcić, tak więc po osłoną Invisibility Cloak przedarł się do Death Eaters i Voldemorta, który atakował Hogwart. Harry zrzucił z siebie pelerynę i Voldemort zabił go. Avada Kedavra.

Jednak Harry obudził się w dziwnym miejscu i spotkał tam Dubledora, który mu wszystko wytłumaczył. Harry zrozumiał, że nie mógł umrzeć, bo Voldemort zaszczepił w siebie krew Harry'ego (tom 4 Czara Ognia) i odwrotnie troche siebie w Harrym (kiedy obroniła go matka) i uczynił go własnym Horcruxem nieświadomie, bez takiej intencji.

Kiedy pokazał wszystkim leżącem ciało Harry'ego wszyscy ze szkoły : uczniowie, nauczyciele, śmierciożercy przestraszyli się - Voldemort przejął władze. Jednak Harry wciąż żył i ujawnił się dopiero, gdy Voldemort chciał atakować jego przyjaciół - czekał na moment, w którym Nagini miała zginąć (jako jeden z Horcruxów) - Neville ją zabił.

Voldemort, który wciąż nie rozumiał siły Harry'ego, o której mówił Dumbledor zaatakował go, jednak jego własna klątwa odbiła się od Harry'ego i zginął.

Jeszcze chciałbym wytłumaczyć ważny wątek : The Deatlhy Hallows. Są one wspomniane w opowieści o Trzech Braciach - ci bracia naprawdę istnieli! Byli to bracia Peverell (czy jakoś tak) i byli oni przodkami Gauntów czyli za razem Voldemorta! Grób Ignatusa Peverelliego znajdował się w Dolinie Godrika, czyli tam gdzie groby rodziców Harrego.

The Deatlhy Hallows to były przedmioty, które zebrane razem tworzyły ich ownera Panem Śmierci. Dumbledor w młodości wraz z przyjacielem Grindelwaldem pragnęli zdobyć te reliwkie - Dumbledor for greater good (chodzi o panowanie wizzardów nad mugolami) Grindelwald by stworzyć swoją armię. Ich drogi rozeszły sie, tak że Dumbledor stoczył legendarny pojedynek z Grindelwaldem zabierając mu różdżkę The Elder Wand - jedną relikwię!

Relikwiami była różdżka The Elder Wand, którą miał Dumbledor i której poszukiwał Voldemort by zabić Harry'ego; płasz The Invisibility Cloak, który mial Dumbledor (!) ale oddał ją Harremu (1 czy 2 tom : jako prezent na Christmas) ; i The Resurrection Stone, którym był pierścień Marvola Gaunta !!!! Dumbledor miał wszystkie reliwkie ale postanowił ich nie wykorzystywać, bo jak sam powiedział Harremu, nie umiałby sobie poradzić z tak wielką władzą (dlatego też zawsze odrzucał proponowane mu stanowisko Ministra Magii). W końcu Voldemort zdobył różdżkę : The Deathstick, The Elder Wand czy jak tam można jeszcze nazwać, ale nie pomogła mu w zabiciu Harry'ego.

Założe chyba nowy dział dla zainteresowanych :)

ocenił(a) film na 9
gamefront

juz się nie moge doczekać!!!
A co z Petunia i Veronem, bo ja słyszałam ze oni tez zginą?

ocenił(a) film na 7
shy_chemical_girl

zostają zabrani przez ludzi z zakonu "w bezpieczne miejsce" niee nie giną, ale nie pokazują sie juz do konca, od kiedy wyjeżdżają.

ocenił(a) film na 9
skierka_3

a skad wy to wiecie? jesteście na 100% pewni, ze taka jest ostatnia czesć HP??
PS A przecież w wiadomościach mówili, że Veron i Petunia znginą.
Never mind :)

ocenił(a) film na 4
shy_chemical_girl

Mówili bzdury, no i Harry jest potomkiem Ignotusa Peverell. Dlatego peleryna nalezała do jego rodziny i ta jedna z Relikwiów to peleryna ojca Harrego.

ocenił(a) film na 7
oleczka_3

skąd wiemy?

grzeczne dzieci uczyły sie w szkółce angielskiego to wiedzą :P

nie no, ja na przykład przeczytałam po angielsku nie wiem jak inni.iwcale nie jest taka trudna serio.

ocenił(a) film na 9
skierka_3

Och tak, tyle, że to wszytko zależy jak długo uczyłaś się angielskiego i jak go umiesz. Bo to co dla ciebie wydaje sie proste dla innych jest strasznie trudne :) Ale mniejsza o to, choć swoją droga zazdroszczę ci troche tej znajomości jezyka :)

A jeśli można spytać to w jakiej cenie można kupić tą ksiażkę?

ocenił(a) film na 9
MARZYCIEL_4

Ale R.A.B, o ile dobrze pamiętam, pojawił sie już w VI części 'HP i Ksiażę Półkrwi' to on odnalazł jednego horkruksa i go zniszczył. A potem zginął. Tak?

Jest tez o nim mowa w VII czesci?

ocenił(a) film na 9
MARZYCIEL_4

no widzę, że zakończenie już znasz, ale jesli jestes zainteresowany to przecize ksiażka już dawno jest przetłumaczona w internecie, może nie wszystko dokładnie, ale ja czytałam:):D www.hpsite.xx.pl pozdrawiam

ocenił(a) film na 9
ewka84

no tak tylko teraz juz ta strona nie działa, jak wiele innych :)

ocenił(a) film na 6
ewka84

ta strona nie działa bo niektóre "mądre" osoby podają adresy stron z "nieoficjalnym" tłumaczeniem i dzięki temu można je pozamykać. także gratuluję pomysłu podania adresu "Klubu Ślimaka":p

MARZYCIEL_4

Jeśli chodzi o trudnosc jezykowa to JKR nie pisze jakims skomplikowanym jezykiem.
Jesli jestes na etapie gdzie umiesz składac złozone zdania to fabułe zrozumiesz bez problemu,gorzej z czepiliwymi słówkami opisującymi szczegóły nie mówiąc juz o magicznych stworzeniach i nazwach których nazwy Pan Polkowski powymyslał takie ze za nic sie nie skojarzy z nazwą angielską

Co do R.A.B'a to przeciez wszystko pisze pod koniec 6 czesci,prawda ?

ocenił(a) film na 7
atlantis_2

tak RAB "pojawia sie" w siódfmej częsci. ta historia jest do konca wyjasniona.

a co do języka...to wcale nie ucze sie go długo, jescze nie skonczyłam liceum! XD :D:D:D:D:D hihi
a książka kosztuje 100 zł. (albo 17 Euro w wiedniu ;D )

pzdr

ocenił(a) film na 9
skierka_3

hahaha ja dopiero zaczynam liceum :):P:P:P może uda mi się 'znaleźć' kase i księgarnie która ma tą ksiazkę, chciałabym przeczytac w oryginalnej wersji, ehh
pozdrawiam i dziekuje za pomoc :)

ocenił(a) film na 9
atlantis_2

jak tylko dojdę do konca VI cz. to dam znac :P

ocenił(a) film na 7
shy_chemical_girl

nie możemy sie doczekac...

...

ocenił(a) film na 9
skierka_3

no więc stwierdzam, że z VI części niewiele można dowiedzieć sie o Regulusie. W sumie to wiele o nim nie ma. Jest tylko informacja, że to on zniszczył horkruks i tyle. No i że był śmierciożercą. I że został zabity...;/

MARZYCIEL_4

Ja idę do 5 klasy więc raczej nic z niej nie zrozumiem ...

olo_bolo4

jeśli ktoś chce to ja mam namiary na całość w pdf (przetłumaczone)

ocenił(a) film na 9
myszek

ja bardzo chętnie ;)
a skad masz?

pozdrawiam :)

ocenił(a) film na 9
myszek

a mozesz na @ przesłać? angell10@interia.pl

:):):)

shy_chemical_girl

widzę, że są chętni :) wiec całość można ściągnać stąd:
http://www.zshare.net/download/2910466508a98c/

hasło do otworzenia: albus

polecam ;]

MARZYCIEL_4

Na allegro mozna kupic za 69 zł + przesyłka, taniej nie widziałem

Podstawówka,gimnazjum,liceum.... i tak zalezy od człowieka,bo ile dzieci z 6 kl. podstawówki zrozumie wiecej niz kilku idiotów z liceum

ocenił(a) film na 9
atlantis_2

no też prawda ;)

:):):):):):):):):):)

ocenił(a) film na 10
shy_chemical_girl

Osobiście całosc przeczytalem po angielsku i sobie to chwale fajnie sie czytalo zastanawiam sie nad przeczytaniem wszystkich tomow w tymze jezyku xD

ocenił(a) film na 8
MARZYCIEL_4

Książka jest już dawno dostępna w Necie po polsku więc nie trzeba znać angielskiego, żeby poznać zakończenie :D

Karola

wszystko jest napisane w bardzo fajny sposób, w niezwykle zrozumiałym języku, i nie trzeba być na nie wiadomo jakim poziomie by przeczytać tę oto książkę:)Znacie angielski dosć dobrze, to nie czekajcie do stycznia! Poza tym są też tłumaczenia polskie, które nietrudno znaleźć.

Ja przeczytałem, i muszę przyznać ze jest to najlepsza ze wszystkich części choć szkoda że ginie mój kochany Severus Snape, w którego zawsze wierzyłem ze jest dobry...
Szkoda mi też małego Teddy'ego który został osierocony, ale... życie toczy się dalej :)

Dzamik

Fred Weasley? nniiee.... ja nie chce :P on fajny był... jeszcze mi szkoda Lupina i Severusa :( i miałam nadzieję ze Harry zginie (głupio to brzmi ale tak...) książka superr... chciała bym ją przeczytac jescze po polsku... :)

ocenił(a) film na 9
MARZYCIEL_4

jak się nazywa synek Harrego? Albus Syriusz czy Albus Severus? Bo słyszałam różne wersje.
Pozdro :)

ocenił(a) film na 4
shy_chemical_girl

Albus Severus

ocenił(a) film na 8
oleczka_3

Najstarszy to James, później jest Albus Severus, i jeszcze córka Lilly :D

Karola

Mężczyzna przyglądał się chłopcu z niedowierzaniem, ale już po chwili zaczął się głośno śmiać, czochrając go po czuprynie.
- Mały Black! Ha! Ha! Ha! A to niespodzianka! ? Rżał wesoło. ? Nie sądziłem, że jeszcze po śmieci Syriusz mnie zaskoczy!

ocenił(a) film na 9
Lady_I__Black

o co w tym chodzi?

(za krótki)(jeszcze za krótki)

ocenił(a) film na 7
shy_chemical_girl

Przytrzymaj troche spacje :P ^^

ocenił(a) film na 8
Darth_Carnage

Do Lady I. Black

Możesz wyjaśnić to co napisałaś???? Bo nie łapię o co w tym chodzi ;/ To nie jest fragment książki bo już ją przeczytałam dwa razy i nic tam takiego nie było^^

Karola

wiem, wiem, nie zdazylam napisac, ze to wymysly wyobrazni, hihihi;-)

ocenił(a) film na 9
Lady_I__Black

ale odnośnie czego? Bo i tak nadam nie rozumiem czemu to miało słóżyć :)

shy_chemical_girl

odnosnie radosci tworzenia :-))))
pozdrawiam fanow HP

ocenił(a) film na 9
MARZYCIEL_4

Bosz... Jak ktoś chce mogę wysłac ebooka po polsku. Piszcie na melka000@wp.pl