I niestety z baśniowych ekranizacji dwóch pierwszych części zostało nic. Nowe przedstawienie fantastycznego świata Harry'ego Pottera nie przypadło mi do gustu. Widziałam film kilka razy. Dominują ciemne,zimne kolory. Fanom "mhrocka" na pewno się spodobał. Ale ja wolałam zostać przy interpretacji poprzedniego reżysera. Mimo wszystko nawet mnie zaciekawił. Co do gry aktorskiej nie mam zarzutów. Jednakże mam przykre wrażenie że każda część jest dużo gorsza od poprzedniej. Zakon feniksa obejrzałam raz i od tamtej pory nie miałam potrzeby by zerknąć na niego po raz drugi. Ciekawe jak będzie z szóstą częścią. Niedługo premiera.
Harry potter basnowy klimat mial tylko w 2 pierwszych tomach ktore byly bardziej infantylne od reszty i nastawione na mlodszego odbiorce kolejne czesci byly coraz mroczniejsze - nie wiem jak wyobrazasz sobie film w ktorym motywem przewodnim jest poszukiwanie zbieglego mordercy a wokol wszystko jest kolorowe i bajkowe (lol) . Hp 3 jest i zapewne bedzie najlepsza ekranizacja tej serii...