jest to zdecydowanie najgorzej zrobiona czesc ,totalny kicz, najlepsza książka a okropne jej wykonanie.lee....
Sorki, ale nie mogę się z Tobą zgodzić. Trójeczka to moja ulubiona część Harry'ego, czytałam ją z milion razy. Film jest jak każdy film o Harry'm czyli dużo gorszy od książki, ale cóż tak jest w 85 % przypadków. Ze wszystkich do tej pory przeniesionych na ekran części Harry'rgo to moim zdaniem zdecydowanie najgorsza jest druga część, na pewno nie trzecia...
HP i WA to również moja ulubiona część Harry'ego, dlatego właśnie zgadzam się z założycielką tematu. To najgorsza ekranizacja z dotychczas zrobionych. Nigdy wcześniej nie widziałam łysego wilkołaka i ta oryginalna wizja owego zwierzęcia nie przypadła mi do gustu... To nie jedyny mankament tego filmu, ale nie chce mi się wymieniać reszty, bo pewnie już to gdzieś było... A Cuaronowi mówię NIE!!!
wlasnie ze bardzo fajne wykonanie wy sie nie znacie=P lee to moze byc pierwsza czesc bo jak dla dzieci... moze najlepsza nie jest ale mi sie podoba;P ale piata cz. zapowiada sie swietnie, wlasnie przelodalam urywki z "zakonu" tu ja znajdziecie sa na prawde swietne;d
http://www.youtube.com/watch?v=4SEEPrLPYtA&mode=related&search=
Nie zgodzę sie ,że to najgorzej sfilmowana częśc-jak dla mnie chyba najlepiej.Apropo wiadomo że książce film nie dorównuje ale zawsze tak było,jest i będzie.
Gratuluję umiejętności pisania wyczerpujących i inteligentnych wypowiedzi, popartych rzeczowymi i konkretnymi argumentami...
...
Żałosne...
moją ulubioną częścią filmową jest druga przede wszystkimi z powodu dość dużej wierności książce.Super były mandragory, bazyliszek też niczego sobie, ale wkurzył mnie młody Voldemort.Okropnie go zrobili!!!A dziennik był spoko.Ale największą porażką była Bonnie Wright jako Ginny.Przecież ona tam była najważniejszą postacią, a oni zrobili z niej jakiegoś bobasa bojącego się Harry'ego Potera!!Ona była chyba w dwóch scenach!!!A tak poza tym to myślę, że ona (Bonnie)nie ma żadnego telentu aktorskiego i kompletnie nie nadaje się na role Ginny!!Co będzie w siódmej części?!No!Troche się powyżywałam i mam nadzieję, że nikt teraz na mnie nie naskoczy z powodu moich poglądów:)
a co do Więżnia Azkabanu to bardzo mi przypadli do gustu dementorzy, ja sama bym sobie tego w życiu tak fajnie nie wyobraziła... a poza tym część taka sobie, (w porównania z książką dno, ale to tak wg mnie ze wszystkimi-oprócz drugiej, jak wcześniej wspomniałam-częściami jest)
Ta ekranizacja zupełnie odpada, księżka była super, ale naparwde wykonanie filmu do kitu. Nie wiem dlaczego ale w tej filmowej częsci aktorzy wypadli najgorzej, w dodatku zmiana reżysera nie wyszła na dobre bo otrzymaliśmy zupełnie odwrotny obraz niż 1,2 i 4 częsci filmów. Nie mówie o klimacie który akurat tu się udał, ale było mnóstwo niedociągnięć zauważalnych przy wilkołaku, umiesczezniu Hogwartu i chatki Hagrida itp. Beznzdaiejne tez było starcie z bijącą wierzbą na której to Hermiona w niemozliwy sposób(nawet jak na film fanatsy) utrzymała w powietrzu Harrego w jednej ręce przez jakieś 10 sekund i to w dodatku na wirującej gałęzi, wybuchłem śmiechem na tej scenie. W tym filmie oprócz klimatu moge jeszcze pochwalić udany zabieg z cofaniem się w czasie, wszystko fajnie pasowało do siebie. Reszta do kitu, i wydaje mi się że to wina rezysera, który chyba nie potrafił jednak zapanować nad tym co działo sie na planie, gdyby byl inny może otrzymalibysmy całkiem niezłą ekranizację 3 tomu. Ale w końcu to tylko moje zdanie ;]
Jednakże patrząc na pozostałe filmy, obraz Cuarona jest wg mnie cudowny. Najważniejsze wątki pokazano. Zauważcie, ze w tym filmie widać harmonię, smak....na pewno tego nie ma czara, która jest okropna(film). A muzyka również najlepsza szczególnie Window To The Past (http://youtube.com/watch?v=VSt5nQHX_vg) oraz Buckbeak's Flight (http://youtube.com/watch?v=I6LpHNxOD24)
Zgadzam się z Susan książka jest najfajniejsza a film (jak dla mnie) najgorszy. Ponoć Rowling w 1 i 2 cz. miała wpływ tylko na scenariusz a w 3 zaczeła mieszać się do pracy na planie. W 4 tego już nie ma i uważam że czara ognia jest naprawdę dobra.
Ej, no bez przesady! To własnie była najlepsza część! Ten film był najlepszy ze wszystkich! Nie znasz sie po prostu:D
zgadzam sie az mnie ciarki przechodzily jak dementory sie pojawialy... a czara ognia miala byc taka mocna a byla do kitu...
Według mnie jest to najlepsza część, ponieważ reżyserowi udało się stworzyć niesamowity, mroczny klimat, którego nie ma w pozostałych częściach i do tej pory pamiętam jak oglądałam ją w kinie... Naprawdę wywarł wtedy na mnie ogromne wrażenie :)
sama jesteś kiczem! Nie masz wyobraźni to sie nie zabieraj za tego typu filmy. Wszystkie części HP włącznie z 4 są wspaniałe i 5 napewno tez bedzie bardzo dobra!!!
Ludzie dlaczego ciagle powtarzacie ze gorszy od ksiazki albo ze cos zle zrobione bo w ksiazce bylo inaczej.. niestety tak juz jest ze film ZAWSZE rozni sie od ksiazki! gdy czytamy cos dziala nasza wyobraznia i jestesmy w stanie zawsze cos sobie dopowiedziec czy wytlumaczyc a w filmie wychodzi to na niedociagniecie... gdy rezyser trzyma sie dokladnie ksiezki polowa narzeka ze cos niemozliwe czy nie ma sensu... gdy zas cos zmieni aby uniknac tego typu bledow druga polowa krzyczy ze inaczej czy ze pozmieniane. niestety tak juz jest ze kino nie moze sie rownac z nasza wyobraznia wiec prosze tych ktorzy przeczytali najpierw ksiazke - nie wymagajcie TAK WIELE. jasne ze jak cos jest naprawde zjechane przez samo niedociagniecie itp to macie racje ale nie czepiajmy sie drpobiazgow.. to moje zdanie jesli chodzi o niektore opinie wyzej
codo filmu to odrazu mowie ze nie czytalem tej ksiazki a a gatunek fantasy nie jest moim ulubionym ;) mimo to jednak film ogladalo mi sie calkiem fajnie.. ot taki lekki łatwy i przyjemny. mysle jednak ze bardziej spodoba sie mlodszym widzom. lekkie "napiecie" nawet wydalo mi sie duzym plusem filmu (chodz nie ma co przesadzac z tym napieciem;D) wiec daje mu 5/10.. mysle ze gdybym byl mlotszy o jakies 10 lat to dalbym 10/10
ale niektórzy są takimi * że nie potrafią tego pojąć co napisałeś i dalej wypisują kompletne bzdury i tyle.
Kompletnie się nie zgadzam. Film najlepszy, książka taka sobie (jak na HP).
Ten film był naprawdę świetny mimo dennego dubbingu, to miał to coś. Niektóre momenty były modyfikowane (w stosunku do książki) i to wyszło im na lepsze (np. mowa głoszona przez Dumbledora na początku roku- najlepszy moment filmu). W filmie inaczej to wygląda niż na papierze, lepiej. Książka była też niezła, ale w stosunku do innych książek o HP, taka sobie. Porównywanie książki do filmu jest jak porównywanie opery do koncertu, i tu i tu śpiewają nie? Ale czy ma sens takie porównanie?
Zgodzę się. Jak dla mnie to troszkę sknocili ekranizację 3 części "Harrego ..." A dodam, że jest to moja ulubiona część przygód Harrego. Książkę czytałam do późnych godzin nocnych, tak mnie wciągneła. Była taka tajemnicza i na końcu sporo rzeczy się wyjaśniało. A w filmie jak dla mnie pominięto niektóre rzeczy.
No ale ile można tłumaczyć że film NIGDY nie będzie równy z książką więc czemu się dziwisz że w książce jest to a w filmie tego nie ma?? Poprostu niektórych książkowych wątków nie dało się nakręcić. Poprostu prosta sprawa.
No ale ile można tłumaczyć że film NIGDY nie będzie równy z książką więc czemu się dziwisz że w książce jest to a w filmie tego nie ma?? Poprostu niektórych książkowych wątków nie dało się nakręcić. Poprostu prosta sprawa.
Słuchaj ja wiem, że nie da się dokładnie zekranizować książki. Piszemy tylko, że z dotychczasowych filmów o Harrym ten podobał się nam najmniej. W 1 i 2 cz. też nie było wszystkiego co w książce, ale jakoś bardziej przypadł mi do gustu.
ale nalezy podaś sensowne argumenty a nie jedno zdanie ja to zrobił autor tego tematu na którego myśl robi mi się nie dobrze.lee
Zgodze się... Najlepsza według mnie cześć Harrego Pottera to właśnie "Więzień azkabanu" (10/10 dla J.K. Rowling!) Ale film: Porażka! Naprawde jako miłośniczka Harrego Pottera musiałam się zmusić do obejrzenia tej koszmarnej adaptacji. Naszczęscie "Czara ognia" była super:) teraz czekam na "Zakon Feniksa". Oby powtórzył sukces poprzedniej :)
JA natomiast uważam że Więzień Azkabanu był bardzo dobry, ale nie powinno się porównywać filmu do ksiązki i na tej podstawi sądzić czy film jest głupi czy fajny, tu nie ma zwiazku, film nigdy nie bedzie taki jak książka.
Zgadzam się, ale nie da sie niestety obiektywnie ocenić filmu, gdy czytało sie książkę 3 razy i jest sie nią zafascynowanym :) takie jest moje zdanie. Spodziewałam się lepszgo filmu, może wierniejszego książce... nie wyszło:) trudno :) teraz czekam na Zakon Feniksa...:) mmm :):):)
no tak... sam to dobrze znam bo kilka razy tez mi sie zdarzylo ze bylem zachwycony ksiazka a film (na jej podstawie) mimo ze innym sie podobal dlamnie byl slaby!! ale wiesz film web chyba jest poto aby pomoc innym np w poszukiwaniu filmow godnych obejzenia.. a czytajac te wszystkie negatywne opinie (ktore glownie opieraly sie na zarzucie ze gorszy film od ksiazki) wiekszosc pomysli ze ta czesc pottera to jakas kicha. a tak chyba nie jest (w porownaniu do innych czesci chyba jakos bardzo nie odstaje) - poza tym ze rozni sie od ksiazki nie doszukalem sie zadnego innego racjonalnego zarzutu ;) dobra wkoncu kazdy moze pisac co chce wiec sie nie czepiam juz;] pozdr
Akurat :P. Kamień Filozoficzny - przyzwoite kino, Komnata Tajemnic - gdyby nie Branagh, Emma i Rupet to ja nie wiem... byłoby ciecko, Więzień Azkabanu - z początku miałem opory, ale teraz wiem, że to najlepsza do tej pory część, ale nie ekranizacja. Czara Ognia - pusty, marketingowy zlepek ujęć. Jestem zdania, że ekranizacje Pottera są słabe, niszczą je ciągłe zmiany reżysera i te cholerne skracanie. Rządzi "Azkaban" - cudne zdjęcia, klimat, muzyka - jak to u Cuarona :).
widze ze ludzie mają odmienne gusta:) dla mnie więzień azkabanu jest najlepszą częścią, klimat zdjęcia itp. z kolei czara ognia to dla mnie jedno wielkie gówno! zaznaczam ze nie przeczytałem zadnej częsci i jako czysty oglądałem 4 częsc i przez cały film była migawka! np na początku to ja nie wiedzialem co wogóle to jest..idą łapią jakiegos buta lecą na stadion minuta puźniej juz idą jakies kolesie w kapturach... i tak dalej! a tu wszystko czysto przejzyscie ładnie i przyjemnie:)