Hasta la vista

Hasta la Vista!
2011
7,0 4,7 tys. ocen
7,0 10 1 4711
Hasta la vista
powrót do forum filmu Hasta la vista

Kto z osób, które już widziały ten film to potwierdza? Ja osobiście usłyszałam reklamę w
radiu i od razu mnie to zaciekawiło, bo Nietykalnych widziałam i uwielbiam ten film.

akniezka1

Moim zdaniem "Hasta la vista" jest niestety dwie półki niżej od "Nietykalnych" i jedną niżej od "Ja w środku tańczę". Nie ta liga po prostu, głównie pod względem realizacji, gry aktorskiej... Nie urzekł mnie ten film.

akniezka1

Nie oglądałem, ale z mojego doświadczenia wynika, że jeśli producent/dystrybutor promuje swój film, używając znanych tytułów lub nazwisk, to film arcydziełem na pewno nie jest. Dotyczy to reklam typu "film w stylu Tarantino", "film, jaki zrobiłby Woody Allen".

Kto wie, może kiedyś obejrzę i się zdziwię, ale jeśli faktycznie jest reklamowany jako bardziej wzruszający od "Nietykalnych", to chyba zdam się na doświadczenie i ominę ten film.

ocenił(a) film na 8
akniezka1

Hasło promocyjne filmu rzeczywiście jest nie na miejscu, bo film z Nietykalnymi ma niewiele wspólnego. Ktoś uznał, że jeśli bohaterami są niepełnosprawni to sobie ustawi oba filmy obok siebie. Tia. Reklama i promocja są niestety na coraz gorszym poziomie i coraz częściej podobnego typu zabiegów. Jednakże proponuję kompletnie zignorować tekst na dolnej części plakatu oraz podstęp dystrybutora i śmiało obejrzeć film, bo warto, a najlepszą rekomendacją jest zdobycie przez niego nagrody publiczności letniego festiwalu filmowego (a w ogóle, to belgijski film wszedł do kin na Świecie wcześniej niż ten francuski).

Już w kwietniu można było obejrzeć ten film w warszawskim kinie Luna i o tym, że wywołuje duże emocje najlepiej świadczy fakt, że nieznajoma młoda kobieta siedząca 3 fotele ode mnie miała pod koniec filmu mokre oczy.
O filmie całościowo można powiedzieć, że jest bardzo ciepły i pogodny, i przyjemnie się go ogląda, a więc polecam go osobie, która założyła ten temat.

ocenił(a) film na 7
akniezka1

Filmy łączy jedynie to, że oba są o ludziach niepełnosprawnych. Pomimo to jednak, sądzę, że 'Hasta la vista' jest wart obejrzenia. Oczywiście 'Nietykalni' mają więcej w sobie dowcipu i jednocześnie są bardzo wzruszający, ale co z tego. Oba filmy są godne polecenia - ciepłe, zabawne i poruszające.

akniezka1

Jednak to chwyt obniżający poziom filmu. Co to jest za porównanie? Żerowanie na reklamie i na niepełnosprawnych dla kasy.
Dam bardziej przyziemne porównanie, to tak jakbym napisał, że "Pulp Fiction" i "De ja vu" to fajne filmy bo gra w nich murzyn. Zupełnie bezpodstawne, no ale filmów o niepełnosprawnych jest mniej więc takie hasełko na pewno będzie bardziej chwytliwe niż wszechobecni murzyni w filmach. Dla mnie cios w jaja dla filmu i tania próba zachęcenia widza do oglądania poprzez sumienie (jeśli go ruszy).

Jak dla mnie to hasło najbardziej będzie działać na hipokrytów.

użytkownik usunięty
akniezka1

Na pewno nie. Toć widać po samym opisie filmu...

ocenił(a) film na 8
akniezka1

Oglądałem obydwa filmy. Nietykalni to dla mnie dobra komedia z wątkiem romantycznym. Nie widzę w niej żadnych dramatycznych czy wzruszających momentów mimo że mi się podobała i oceniam ją 8/10. Filmowi Hasta la vista również wystawiam mocne 8. Pod względem bycia wzruszającym bije on w mojej opinii "Nietykalnych" na głowę. Z kolei z wątkiem komediowym jest tu niestety duuużo słabiej niż w nietykalnych