PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=502668}

Hel

2009
6,4 7,2 tys. ocen
6,4 10 1 7231
4,7 10 krytyków
Hel
powrót do forum filmu Hel

Bardzo dobry polski film, ale obawiam się że docenią to tylko niektórzy widzowie. Pomimo "ciężkiego" tematu przyjemnie się go ogląda, głównie z tego powodu, że zrealizowany został z dbałością o szczegóły. Na przykład: nareszcie ktoś pokazał, że nadal istnieją mieszkania w obskurnych kamienicach a normalni Polacy nie mieszkają tylko i wyłącznie w ekskluzywnych apartamentach i nadal większość ludzi ma zwyczajne firanki w oknach i podaje kawę w szklankach z duraleksu. Plus cała masa innych szczegółów. Scenki z "psychiatryka" to mistrzostwo. Jestem pod wrażeniem.

użytkownik usunięty
mantri

w pełni się zgadzam! Inaczej nie zatytułował bym tego posta! :)

W moim odczuciu prawdziwą perełką są drugoplanowe role pacjentów psychiatryka w szczególności Janusza Chabiora. Oczywiście w pełni uznania jestem dla pana Królikowskiego, który na prawdę odwalił dobrą robotę przy tej roli. Porządny życiowy film.

użytkownik usunięty

oczywiście ocena na film web 6 ehhhh

ocenił(a) film na 8
mantri

Szczegóły, scenografia, role drugoplanowe są według mnie bardzo mocną stroną filmu. Sceny z izby przyjęć to dla mnie mistrzostwo, a do tego dobitny realizm polskich szpitali psychiatrycznych. Dla mnie to film o człowieku, który pomimo tego, że leczy innych, również choruje na tą samą chorobę, to film o tym, że narkoman (czy inny uzależniony) już do końca życia jest chory i nigdy nie będzie wolny. To właśnie jest Hel.

ocenił(a) film na 8
Syberyjska

Bardzo dobry film.Polecam

mantri

No, dla mnie przerysowane te scenki z psychiatryka, ale przecież to z gróbsza nieprzewidywalni ludzie, więc i takie warianty można zaakceptować.
UWAGA SPOJLER- NIE CZYTAJ JEŚLI CHCESZ OBEJŻEĆ FILM!

przemiana człowieka, którego można pokochać od zaraz w kogoś ohydnego, odpychającego, a właściwie czy to przemiana, czy to gra, kto gra kogo- ten zły dobrego-----

Świetny film. Mnóstwo pytać i świetna gra "Królika".