Helikopter w ogniu

Black Hawk Down
2001
7,8 319 tys. ocen
7,8 10 1 318560
7,4 39 krytyków
Helikopter w ogniu
powrót do forum filmu Helikopter w ogniu

10/10

użytkownik usunięty

Prawie tak dobry jak Szeregowiec Ryan.

ocenił(a) film na 10

racja, świetny film! polecam książke o tym samym tytule od marka bowdena

użytkownik usunięty

tyle tylko że w Szeregowcu jest dużo amerykańskiego patosu w każdej scenie i to mnie najbardziej w tamtym filmie raziło,a z kolei w tym filmie przynajmniej dla mnie jest tylko jedna taka scena i "Helikopter w Ogniu" dużo przyjemniej mi się oglądało.

użytkownik usunięty

jakiego człowieku "patosu"? O co Ci chodzi?

użytkownik usunięty

chodzi mi o to że w Szeregowca dość ciężko mi się oglądało,a Helikopter pomimo że był długi bardziej mnie wciągnął,a do patosu już sama konstrukcja fabuły wyprawa po jednego gościa wydaje mi się dziwna,jak również scena w której wypuścili Niemca była wręcz głupia no i jeszcze ta nieszczęsna flaga ameryki,z resztą każdy ma swoje zdanie i prawo do jego wyrażania.

użytkownik usunięty

a tak przy okazji:)
Jeśli chodzi o tego niemca którego wypuścili to czy to był ten sam niemiec na końcu który walczył z mellishem(chyba) i później zabił go Upham?

użytkownik usunięty

wydaje mi się że tak ale pewności nie mam.

użytkownik usunięty

Bo Upham powiedział że go zna więc to chyba on ale nie mam pewności... Myślałem że wiesz :)

użytkownik usunięty

sorry że dopiero teraz,Szeregowca oglądałem tylko raz i starczyło a Helikopterem jest inaczej gdybym miał tylko więcej czasu to pewnie bym oglądał codziennie xD

ocenił(a) film na 9

Nie do końca. Rzeczywiście Upham potem zabił tego Niemca, którego wypuścili. Ten był odziany w splinterską celtę Wehrmachtu, zaś ten, który walczył z Mellishem miał widoczne insygnia SS, co wyklucza, że był to ten sam sołdat :)

użytkownik usunięty
Petrus_27

to dlaczego ten niemiec nie zabił Uphama na schodach?

ocenił(a) film na 9

Widział, że nie jest zdolny go zabić, że trzęsie się jak człowiek w samych bokserkach na kole podbiegunowym. Pomyślał pewnie, że i tak zginie, a na razie niech odkryje co SS zrobi ze wszystkimi jego kolegami. Poza tym ta scena była bardzo mocno naciągana. Prawdziwy SS-man po prostu wyjąłby nóż bojowy/bagnet i rozciął Amerykaninowi gardziel. Dokładnie wyjaśnić nie potrafię, ale SS od WH umiem odróżnić

użytkownik usunięty
Petrus_27

heh a ja zawsze myślałem że ten niemiec go nie zabił bo go poznał.

ocenił(a) film na 10

obejrzyj act of valor

użytkownik usunięty

To Szeregowiec jest dobry?

wlasnie? Black Hawk Down jest o wiele lepszy od Szeregowca...

Sutaku

Opowiada o wojnie innych czasów , inna moralność , inne horyzonty , inna wojna .
To tak jakby porównać Pana Tadeusza z Kordianem , jedyna wspólna cecha to czas powstania , natomiast oba te filmy łączy tematyka .

Pozdrawiam

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem