Helikopter w ogniu

Black Hawk Down
2001
7,8 319 tys. ocen
7,8 10 1 318560
7,4 39 krytyków
Helikopter w ogniu
powrót do forum filmu Helikopter w ogniu

Arcydzieło

ocenił(a) film na 10

Dobry wieczór wszystkim
Podjęłem się próby zrecenzjowania tego filmu. Wiem jedno, dobrym humanistą nigdy nie byłem, piszę to co mi leży na sercu, ważne, że przekażę to o co mi chodzi.
Film oglądałem w sumie 3 razy. Za każdym razem robiłem to ze skupieniem, a emocje towarzyszyły mi od początku do dużo dużo po napisach.
Film nakręcony z rozmachem, efekty specjalne dają do myślenia, a co najważniejsze film odnosi się do wydarzeń autentycznych, to nie fikcja.
Czytałem również książke " Seal Team Six" i nie tylko i potrafię powiedzieć, czy film nawiązuje do prawdziwych wydarzeń, czy też nie ...
Gra aktorska wyborna, efekty specjalne również, historia zręcznie i bardzo dobrze opowiedziana, a co najważniejsze, ludzie dowiedzieli się, co tak na prawdę zdażyło się w Mogadiszu, stolicy Somali.
Film obnażył również niedoskonałości amerykańskiej armii, to że nie była przygotowana na walkę w terenie, wręcz kampanię prowadzoną przez dłuższy czas, w terenie zabudowanym i całkowicie przyciwnym USA. Dla miłośników filmów wojennych ten seans może być jednym z najbardziej udanych, bo film dorównuje, bynajmniej moim skromnym zdaniem, "Szeregowcowymi Ryanowi" i wielu innym.
Co jeszcze mnie urzekło ? Oczywiście muzyka... bo wkońcu stworzył ją autorytet w tej dziedzinie, Hans Zimmer.
Polecam film każdemu, jest to po prostu majstersztyk, jeden z niewielu filmów, które mógłbym oglądać i za każdym razem kibicować Marines, by się wydostali z tamtego piekła .... To nie film, gdzie kule omijają Rangersów czy Seal`sów jak w wielu produkcjach Hollywood.....
i coś co zapamiętam do końca życia ... coś co nie daje spać i do Ciebie wraca ...
" Kochanie, jesteś silna .... "

ocenił(a) film na 10
Hastia

jeżeli ci się ten film spodobał to polecam książke o tym samym tytule, autor mark bowden. polecam też jeden z nowszych filmów wojennych act of valor, pozdro

ocenił(a) film na 10
statnik

dzięki, po książke miałem sięgnąć jakiś czas temu, ale jakoś nie miałem czasu i zapomniałem ;) Film oczywiście oglądałem ;d

ocenił(a) film na 10
Hastia

act of valor rzecz jasna *

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 10
Hastia

można już kupić Mark Bowden "Black Hawk Down" POLECAM !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ocenił(a) film na 10
drmac

Dzięki na pewno skorzystam :D