Helikopter w ogniu

Black Hawk Down
2001
7,8 319 tys. ocen
7,8 10 1 318573
7,4 39 krytyków
Helikopter w ogniu
powrót do forum filmu Helikopter w ogniu

Ogólnie film bardzo dobry, ale zauważyłem jedną, sporą nieścisłość. Jest scena, w której trzech żołnierzy broni wraku helikoptera Sikorsky UH-60 Black Hawk w oczekiwaniu na odciecz. Niemilców zatrzęsienie, amunicji mało, nasi wojacy dokładnie celują i liczą każdą wystrzeloną kulę... OK, bardzo to realistyczne i w ogóle...

Szkoda tylko, że zapomnieli o dwóch działkach M134 Minigun, montowanych w każdym Black Hawku, broni która wystrzeliwuje 4000 pocisków na minutę. :D

Petrikauer

moze sie zepsuly
.
.
..............................................

Petrikauer

Standardowa procedura. Nie używasz sprzętu (a już broni w szczególności) o nieznanym stanie technicznym (po zestrzeleniu jest wysokie prawdopodobieństwo uszkodzenia uzbrojenia pokładowego). Jedynie w sytuacji awaryjnej (czyt. po zużyciu wszystkiej innej dostępnej amunicji)

ocenił(a) film na 9
xasistis

Nie koleś, takie działka (miniguny) potrzebują elektryki by działać a ta jest odcinana automatycznie po awaryjnym lądowaniu wraz ze wszystkimi systemami.

ocenił(a) film na 9
Szlifara

No tak, to ma sens. Dzięki.

<za krótki>

użytkownik usunięty
Szlifara

Hm no tak ale to strasznie bolało jak obok stało tam takie działko a oni kosili z pistoletów na wodę do wściekłego tłumu :(

ocenił(a) film na 10

1911 to nie broń na wodę - wbrew pozorom. Pocisk kalibru .45 czyli 11.43 mm oddaje dużą energie po trafieniu w cel.

ocenił(a) film na 10
xasistis

Do wypowiedzi Szlifara dodam jeszcze, że w rzeczywistości też ich nie użyli.

użytkownik usunięty
Eddie_8

Też się nad tym zastanawiałem, ale to w sumie logiczne że ten sprzęt zamienia się w złom - mógłby trafić w niepowołane ręce.

ocenił(a) film na 8

Jeśli chodzi o tą akcje to mam pytanie. Jaką broń miał jeden z żołnierzy którzy wysiedli s black hawk'a ? Bo jeden miał na pewno M4(ewentualnie M16 ), pilot śmigłowca mp5, natomiast ekwipunku tego trzeciego nie byłem w stanie rozpoznać.

użytkownik usunięty
Carlitos

Było to M21 przerobiona M14 na broń wyborową. A wie ktoś jaki kolimator na niej był?? Na obstawiam Aimpointa ale pewny nie jestem.

Pozdr.

ocenił(a) film na 8

Dzięki za info

ocenił(a) film na 8
Carlitos

A broń ta była wyposażona w celownik optyczny Leatherwood 3-9 x 46 (ART)

ocenił(a) film na 10

Shughart miał M14 z celownikiem AimPoint - nie M21, Gordon miał CAR 15 z celownikiem AimPoint

ocenił(a) film na 10

Nie zamienia się. padają tylko systemy zasilania (broń ta nie ma iglicy - spłonka jest odpalana elektrycznie) po ponownym uruchomieniu zasilania działa dalej.

użytkownik usunięty
Eddie_8

Dodam że obaj panowie zostali pośmiertnie odznaczeni (jako pierwsi po wojnie w Witnamie) Medalami Honoru.