Jestem tegorocznym maturzystą. W swojej prezentacji z polskiego umiescilem ten film. W moim planie wypowiedzi umieściłem go w "podpunkcie" pt. wojna niszczy psychike czlowieka i zakmyka go w 4 scianach nakazujac przezywac jej trudy. Do tego popdpunktu chce wykoszystać wycinki fragmentów z: rekturacji nowego zolnierza oraz jego upadku ze smiglowca, momentu rezygnacji w budynku, momentu oczekiwania na transport do bazy oraz rozmowy zolnierzy w bazie (koncowka filmu) czy Wy jako wielcy pasjonaci tego dzieła uważacie że to są dobre fragmenty? Jeżeli macie jeszcze jakieś pomysły to chętnie się z nimi zapoznam. Proszę o zrozumienie mojego problemu i darowanie sobie niecenzuralnych wypowiedzi w moim kierunku:) Z góry dziekuje
Ten film nie nadaje się jako przykład do tego teamtu. Polecam starsze filmy "Pluton", "Full metal jacket", "Urodzony 4 lipca", albo nowsze kino "Cienka czerwona linia" lub chociażby "Jarhead".
A czemu nie? Bardzo dobry pomysł. Fakt, dobrym przykładem jest film Pluton albo Urodzony 4 lipca, ale Black Hawk Down tez jest niezłym przykładem. Dlaczego? Bo także był oparty na faktach. Moim zdaniem, niepotrzebnie jest cofać się aż tak daleko jak do wojny w Wietnamie, skoro mamy bardzo dobry przykład operacji w Somalii z 1991r. Po za tym, jest bardziej bliższa wydarzeniom z naszych czasów (tu baardzo polecam wymieniony Jarhead). Zresztą, w "Helikopterze" pokazano życie i śmierć żołnierzy którzy naprawdę brali udział w tych wydarzeniach. Także, co tu gadać. Chłopie, jest to twój temat, twój pomysł, więc pisz i nie przejmuj się. Byle by było na temat i mądrze. Jestem jak najbardziej za:). Oby wszystko poszło ci dobrze. Semperfi:)
Witaj
Podzielam zdanie poprzednika - pisz to co uważasz. Co do odpowiedzi na Twoją prośbę to mam kilka sugestii. Świetnie dobrałeś ww. sceny. Dorzucę do nich coś od siebie:
-końcówka 32 minuty filmu - Hoot rozmawia z Eversmannem o tym co jest ważne, a co traci na ważności kiedy wokół zaczynają świstać kule
-końcówka 1:17 minuty - Thomas mówi, że nie może tam wrócić, na co dostaje odpowiedź, ze to jego decyzja. Możnaby to trochę przedłużyc, żeby pokazać, iż w końcu decyduje się dołączyć do reszty oddziału.
-1:41 - Kpt Steele i ranny serżant - 'Ciągle walczę'
-1:54 - 1:57 - 'To nic' - mówi Schmid i umiera, potem następuje kolejna rozmowa Hoota i Evertsmanna - chyba to miałes na mysli wspominając 'moment rezygnacji w budynku'. Najtrafniejszy fragment pasujący do Twojego tematu.
-2:07 - 2:09 - pieszy odwrót resztki oddziałów Rangersów i Delty. Jak dla mnie kapitalna scena.
-2:13 - monolog Hoota o tym, że ludzie nei rozumieją czym jest wojna
-2:15 - monolog Everetsmanna nad ciałem Schmida o tym, że nikt nie chce być bohaterem. <O tym chyba tez wspominałeś, ale na wszelki wypadek zaznaczam>
Mam nadzieję, ze pomogłem. Życzę powodzenia.