Helikopter w ogniu

Black Hawk Down
2001
7,8 319 tys. ocen
7,8 10 1 318573
7,4 39 krytyków
Helikopter w ogniu
powrót do forum filmu Helikopter w ogniu

Oczywiście należy do nich wycofanie rangersów i delty z somali ale jest jeszcze jeden o wiele większy skutek.
Cały zachód zapamiętał to i bał się wysłać siły interwencyjne do rwandy (gdzie ludobójstwo zaczęło się jakiś rok po somalii) przez co mordercy napotykali tylko na "cele" a nie na żołnierzy. W shooting dogs jest nawet zmianka o black hawkach gdy jeden z belgijskich oficerów mówi dlaczego nie ma wsparcia. Po ludobójstwie zaś mordercy ich rodziny i bliscy uciekli przed zemstą ofiar do Kongo gdzie toczą się chyba do dziś walki.
Ogólnie straty w czasie Ireny (operacja w mogadiszu NIE BYŁA PORAŻKĄ, cele zostały osiągnięte) zaskutkowały milonami ofiar w przyszłości.
2 he

ocenił(a) film na 10
Lwie_Serce

Szczerze mówiąc każdy film jest z deczka naciągany :D Jak chce się czegoś dowiedzieć na temat sytuacji politycznych , wojen czy przebiegu bitew to najlepszym wyjściem jest obejrzenie jakiegoś filmu dokumentalnego , ja hoolywodzkie dzieła oglądam tylko dla scen batalistycznych ... najbardziej realistycznym filmem tego gatunku jest według mnie Jarhed pozdrowienia od fana dla fana :D

ocenił(a) film na 10
plaZmus92

trudno porównywać realizm obu filmów (oba swietne i dobrze zrobione), w black hawku mamy glownie sceny walki a w jarhedzie walki jest tyle co kot naplakał, natomiast wojsko jest pokazane bardziej od zaplecza.
Jako fan to polecę innym fanom rewelacyjny moim zdaniem miniserial Generation Kill. O Marinsach w iraku.
http://www.filmweb.pl/serial/Generation+Kill+Czas+wojny-2008-427201

ocenił(a) film na 10
Czciborek

Czciborek masz rację dałem złe porównanie , a generation kill znam :D pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
Lwie_Serce

Skutkuje do dziś. Kiedyś nie zrobiono tam porządku i teraz wojna z tamąd wypełza. Na razie w postaci pirackich ataków i kryjówki różnej maści terrorystów.

ocenił(a) film na 10
ronin29

To jedno, drugie to ludobójstwo i kongo.