krew mnie zalewa na takie filmy, kupa kasy wladowana, lepiej by pomogli biednym ludziom z Afryki niz trwonili pieniadze na taka lipe. straszne nudy! ten film to poprostu dno! zasnelam kilkabnascie razy na nim i tak nie obejrzalam go do konca! tak sie zastanawiam kto glosowal i dlaczego ma calkiem spore noty, moze to jakis przekret?
Żle wybrałaś... no ale dając 1 temu filmowi to trzeba mieć nieźle #$%@#$% w głwie ;]
Dziewczyno rozwaliłaś mi głowe .Ty lepiej sie nie zajmuj filmem bo żle ci to wychodzi , nie wiesz czemu ten film powstał ten film jest strasznie prawdziwy a zdjęcia Sławomira Idziakano i muzyka to cholernie dobra robota cały film jest wielki choć strasznie pesymistyczny to jeden z najbardzirj pesymistycznych filmów Scota , Ty chyba nie wiesz co to wojna ja w sumnie też nie wiem bo nigdy nie byłem ale ten film pokazuje czym to wszystko pachnie . To wielki film a twoja ocena 1 mówi że nie wiesz co znaczy dobre kino !!!
Opisze to jak najkrócej i postaram się nikogo nie urazić, bo uważam, że każdy ma prawo mieć własne zdanie. Interesuje się tematyką przedstawioną w filmie oglądam dużo filmów i czytam sporo książek. Tylko to skłania mnie żeby poinformować, co niektóre osoby niedoinformowane albo nie mające w ogóle zielonego pojęcia w tym temacie, że ten film według niektórych „Operatorów JW 2305” nie mylić z operatorem filmowym bardzo wiernie odzwierciedla realia walki. Do tego wszystkiego dochodzi moim zdaniem doskonała muzyka, która dopełnia dzieła. Reasumując czasami nie mając wiedzy na jakiś temat lepiej po prostu się nie wypowiadać !!! Co nie zmienia faktu, że film nie musi ci się podobać. Na koniec wyjaśnienie „JW 2305” może ci nic nie mówić, ale o GROMie może słyszałaś. Pozdrawiam
a to, że kotś sie nie interesuje akuart tego rodzaju tematyką wcale nie wyklucza go z grona oceniających. Nie wydaje mi się żeby dobre(!) filmy wojenne podobały się tlyko i wyłącznie znawcom w tej materii.
Ten do dobrych zdecydowanie nie należy.
Wcale nie uważam, że oceniać jakikolwiek gatunek filmowy mogą tylko znawcy w danej dziedzinie w ręcz przeciwnie bardzo często sam nie zgadzam się z krytykami filmowymi a jak by na to nie patrzył to niby znawca. Natomiast ja wcale nie uważam się za znawcę a swoim tekstem chciałem odpowiedzieć na pytanie „JustineJustJustice̶ 1; komu mogą się podobać takie filmy i kto może na nie głosować. Odpowiadam też od razu na pytanie świadomie lub nie zadane przez ciebie właśnie jak podkreślasz może niektóre filmy dobre(!) są inaczej odbierane przez osoby mające większą wiedze w danej tematyce ze względu na ich zainteresowania. Podkreślam jeszcze raz (moim zdaniem) film wiernie odzwierciedla realia walki, trzyma w napięciu od pierwszej minuty do ostatniej oglądałem go już 5 razy nigdy nie usnąłem. Wielkie ukłony w stronę Ridlea Scotta oby więcej takich produkcji. Pozdrawiam
Nudny?! Przecież tu akcja nie zwalnia ani na chwilę a Ty piszesz tu że jest nudny chyba pomyliłaś pojęcia ;)
Wg mnie również film jest nudny. Niby akcja jest cały czas, ale film ogólnie nie wciąga (choć lubię filmy wojenne) Choć rzeczywiście zdjecia i muzyka sa doskonałe. Moim zdaniem nie odzwierciedla dokładnie tamtej sytuacji, lecz wszystkiego nie można wymagać od jednego filmiku. Ogólnie oceniam film 6,5/10
jezeli kots uważa ten film za tendete to chyba upadł na głowe i tyle powiem - naprawde trzeba być nie normalnym człowiekiem aby tak sądzić :)
mam dla Ciebie radę: zrezygnuj z Internetu i oddaj pieniądze, za które opłacasz abonament na dzieci z Afryki; tak będzie lepiej dla wszystkich
i jeszcze jedno do JustineJus tJustice: nie oglądaj więcej filmów, zaoszczędisz na kasie, którą wydajesz na bilety, ewentualnie na prąd, jeśli oglądasz na kompie i będziesz mogła wysłać je do Afryki; a jeśli takie filmy Cię nudzą no cóz idź lepiej pograć z koleżankami w ''gumę'' na podwórku
Do dYDelf - "ten film jest strasznie prawdziwy" - A to mnie rozśmieszyłeś, skąd możesz wiedzieć czy w tym filmie przedstawiona jest prawda? Nie wiesz, więc Cię oświecę, że jest to zakłamany amerykański filmik, w stylu "a co to Amerykanie nie zrobili wspaniałego na rzecz pokoju". Śmiech na sali. Uprzedzając głupie komentarze - wiem to z pewnego źródła.
A propos wypowiedzi JustineJustJustice - każdy może mieć swoje zdanie i ma prawo je wyrażać, więc nie wiem dlaczego się tak oburzacie. A taksty typu "nie oglądaj filmów, zaoszczędzisz na kasie" są żałosne. To tyle. Pozdrawiam.
aha - nie no film jest w porządku ...
( widać że tylko dla niektórych )
co możecie mu zarzucić?
a co laska siedzaca w rozkroku (tworca tego tematu) mozwe wiedziec o filmie ktory w 100% przedstawia realia pielka na ziemii czym jest wojna.
ja po prostu plakalem jak dzieciak na tym filmie jak dotarlo do mnie ze my tez mozemy w takim polozeniu sie znalesc co bohaterowie filmu. krew mnie zalewa jak ludzkie cierpienie, strach i obled w oczach moze byc nudny!!!!!!!!!!!
ta laske w rozkroku nalezaloby wyslac na miesiac do somalii to wtedy moze zmadrzeje i przesatnie wypisaywac glupoty siedzac w cieplym foteliku w rozkroku...
No to, że autorka tematu zasypia to chyba nie wina filmu. To się porządnie wyspać trzeba a nie za filmy brać.
Jak komuś się film nie podob,ł to jego sprawa. Jak kogoś nudzą filmy o tematyce wojennej, to niech idzie na "Nigdy w życiu" albo "Siostry" i da sobie spokój. Film może być dla mnie nudny ("Dziewczyna z perłą" na ten przykład), ale nie mogę powiedzieć, że to tandeta i głupotą jest kręcenie takich idiotycznych filmów, co mi się nudzą...
Zgadzam sie z wami :)
Skoro film sie nie podobał to trzeba było nie ogladac - przecież musiałeś /aś wiedzieć na co idziesz ( reklamy, spoty, )
A to że nie umiesz docenić - twoja zasrana sprawa :)
ja ciebie popieram... ten film widziale 7 razy. jestem troche zboczony na punkcie tego filmu
mi też ten film się podoba,jest inny niż wszytkie, bez tych wszystkich mało znaczących wątkóęśdużo akcji i fajna muza :D
tak - muzyka była śliczna :)
Scott sie popisał :)
film jest the best - płakałam jak go ogladałam :(
żałość, cyrk z komedią...tak opiszę Twój komentarz, aż przykro, wstyd przed marsjanami że tacy ludzie jak ty chodza po tej ziemi...
Jak takli film może być tandetą! To jest jeden z najlepszych filmów wojennych, i nie tylko jakie zrealizowano. Ja oglądałm go co najmniej 6 razy, znam go prawie na pamięc, a i tak mnie nie nudzi. I zaraz pewnie obejrze go po raz kolejny:)
kubagame - czy to był do mnie?
bo jeżeli tak - to pomyśl zanim coś napiszesz
heheheheh
Tandeta??? To chyba najlepszy AMERYKAŃSKI film wojenny! Amerykanie nie są tu greckimi herosami, jak w chociażby Ryanie, tylko mięsem armatnim! (zwróćcie uwagę na zachowanie żołnierzy Delty sprzed, i w trakcie misji.) Sposób realizacji filmu nie wymaga żadnego komentarza, 9/10 za oprawę. Aktorstwu, nie licząc tych dwóch debili którzy się siebie nawzajem poogłuszali (ten wątek to dla mnie jedyna wada filmu, jest zbyt komediowy i nierealny)- też nic zarzucić nie można. A dosadność i brutalność tego filmu bardzo dosadnie pokazują nam, że wojna to najgorsza rzecz jaka nas może w życiu spotkać. 9/10, i do ulubionych!
PS. Kubagame, jeśli ktoś ma tu jakieś problemy to chyba ty, mistrzuniu. Pulp fiction, ok. Ojczulek, ok... ale GSH i 'szybko-wściekli'?? WSTYDŹ SIĘ
I jeszcze jedno...pisalem to juz w innym temacie. LUDZIE! NIE POROWNUJCIE HELIKOPTERA W OGNIU DO SZEREGOWCA RYANA przeciez to zupelnie inny kaliber! Gdzie Somalia a gdzie druga wojna światowa do prsoze was litości! Poza tym... Piekna scena na Omaha Beach to nie jest popis Spielberga tylko Kamińskiego i panow od efektow specjalnych...poza tym myśle że helikopter pokazuje wspaniala zasade "nikogo nie zostawiamy w tyle" ... POZA TYM Ryan to klasyk, owszem...z tymże w Szeregowcu chodzi o zupelnie co innego! Nie mowiac juz o typowym dla Spielberga ckliwym zakończeniu... no kicha taka ze to poezja! Dlaczego ogladajac niektore JEGO I NIE TYLKO JEGO FILMY, od pierwszych 15 minut jestem pewien ze Głowny Bohater na koncu zdechnie?? Dlatego ze to Holywood... a tam stereotypy są na porządku dziennym i wszyscy scenarzyści bazują w okół jednego przeokropnego idiotyzmu - tzw. Schematu ;/
Zgadzam sie z autorka postu. Przeczytajcie sobie mojego posta, chyba jakies 3 ponizej tego. Oprocz zdjec i muzyki film nie ma NIC. Kolejny sztuczny amerykanski film wojenny, z udawana dramaturgia i obesranymi pseudo-dialogami towarzyszy broni. Szmira
Justine przekretem jest to, ze zalozylas taki temat. Idz lepiej sie pobaw barbie albo kup se bravo girl, a film jest FULL WYPAS !!!!!!!!
wiesz co, kupe kasy oni wywalili w to,ale wiesz co oni teraz maja, wielkie gowno kasy, tyle kasy ze caly Twoj sedes by zapchało i wszystkie kible w Afryce, gdyby im sie tego filmu nie opłaciło krecic to by nie krecili :] proste.
Film jest dobry pokazuje jak zolnierz zachowuje sie na wojnie, jak walczy, jaki ma humor, jego odwage i bratersto. Pokazuje tez prawdziwa historie, (inni twierdza ze to kolejna bajka wymyslona przez amerykanow poczytajcie ciekawe lektory, moze zmadrzejecie).
Ktoś mówił ze to rengersi tam walczyli :D powiem temu komuś bo pewnie bedzie zył z tym do konca zycia :D to byl oddział Delta Force
Walczyli tam zarówno Rangersi jak i Delta Force. Obejzyj dokladnie(
ps. fragment z encyklopedii; "Była to największa bitwa wojsk amerykańskich od czasu konfliktu w Wietnamie. Wojska USA - Task Force Ranger, składające się z batalionu Rangersów, kilku pododdziałów Delta Force i wsparcia w postaci 160. SOAR, 10. Dywizji Górskiej oraz kilku żołnierzy SEAL, miały za zadanie rozbicie i schwytanie somalijskiego klanu Habr Gadir pod przywództwem Mohammeda Farraha Aidida, który był odpowiedzialny za przechwytywanie dostaw żywności dla głodującej Somalii i masakrę, jakiej dokonano na żołnierzach pakistańskich działających z ramienia ONZ." pozdro:)
Film ogladałem ze 4 lata temu to wiesz :)
a grałem jakis czas temu w gre delta force i tam rangersów nie było wiec wiesz :) stąd ten błąd
Jak ten film może się podobać? Zastanawiałem się nad tym, ale okazuje się że wysatarczy się dostosować do poziomu intelektualnego przeciętnego amerykanina-patrioty...
Apropos dzieci w Afryce i pieniędzy dla nich... może i masz racje. Mysle jeednak że budżet Helikoptera jest "ciut" mniejszy od takiego np. Supermana nowego na ktorego wpakowano 260 milionów! Albo Spider MAna 2 na ktorego wydali 200 milionów... prosze mi powiedzieć na co to poszło hm? Musieli chyba całe miasto wybudowoac zeby pajaczek sobie mogl po nim smigac na swoich bialych linkach... albo takie opowieści z NArni...- 180 milionow? Na co? Po co? Kicz, tandeta brud i brędza bo ogladam tą Narnie i mam wrazenie ze z papieru bym lepsze dekoracje zrobił, co do kostiumów to sie juz nie wypowiem... widziałem ostatnio podobna szate krolewska do tych co dzieciaki mieli na ostanich scenach. Na bazarku...za piataka... i nawet byla kurcze ladniejsza.
Duzo pieniedzy sie marnuje na filmy... i jeszcze wiecej te filmy zaraabiaja tylko po to by wydywac zarobiona z filmu pieniadze na kolejny jeszcze drożysz film... Panie I panowie. Jak wybije godzina 0.00 dnia 1 stycznia 2015 roku (na przyklad ;P) to budżet PRZECIĘTNYCH brodukcji filmowych bedzie wynosil ok. 250 milionow dolarów (gdy dzis wynosza ok. 80, nie mowiac o chińczykach ktorzy swoje genialny filmy robia w sposob piekny a nie przekraczajacy budżetu 40 milinow) a wieksze SUPERPRODUKCJE beda juz robione chyba w ogole na ksiezycu tylko po to by producent mogl z czystym sercem napisac na plakjacie ze film kosztowal krocie i tylko i wylacznie dlatego ze wydano na niego sześćset mln, warto iść do kina. A kto pamieta stare filmy? Piękne stare klasyki w ktore nie pakowana wiecej niz 16 TYSIĘCY? Eh... holywood schodzi na psy.
widziałem lepsze filmy wojenne. Ten pomimo że Ma parę mocnych scen, to zdarza mu się nużyć, bohaterowie są zbyt płascy(właściwie brak głównego bohatera) żeby jakoś specjalnie za nimi płakać i jest stanowczo za długi. Nothing special.
skoro Helikopter w ogniu oceniasz na 1 a Dom latających sztyletów na 10 to wszystko mowi za siebie.