Każdy doświadczony kinoman widząc tytuł i czytając tekst na drugiej stronie pudełka pomyśli "jakaś syfna zabijaka bez fabuły " . Lecz nie można osadzając filmu po okładce .
Film jest ciekawy i trzymający w napięciu przez prawie cały czas .
Reputacje filmów akcji np Bourne zepsuły amerykańskie dziadostwa bez fabuły i opowiadający o komandosach ratujący samolot z prezydentem ameryki porwanym przez al-kaid.
Film jest arcydziełem kina akcji i połączeniem lekkiego dramatu i akcji .
Pokazuje on realia wojny i presje wywieraną przez dowództwo na żołnierzach.
W pewnym momencie można mieć wrażenie że kiedyś to oglądaliśmy .
co sądzicie
osobiscie uważam że Helikopter w ogniu jest jednym z najlepszych filmów wojennych jaki kiedy kolwiek powstał. świetnie oddaje każdą scene i niema tu heroicznych poczynań jak sie to widywało (rambo: pół calówką rozwalił pół batalionu i tylko raz trafiony w ramie... ;]) pokazane jest bardziej braterstwo i słaba ocena przeciwnika. spodizewali sie akcji na kilku minut a wybuchła wielka, długo godzinna strzelanina.
polecam film
popieram w stu procentach , aczkolwiek są momenty heroizmu np , gdy uciekaja z pola akcjii pod sam koniec filmu
no dobrze, to już było troche naciągane bo było tam kilka wozów z KMami na pakach, no ale nie byli wyszkoleni jak strzelać tylko umieli naciskać spust i niech kule same lecą. ale nadrobili tym, że wzajemnie sie ubezpieczali co chwila i prowadzili ogień zaporowy co w efekcie nie wyglądało najgorzej
Opinia bardzo trafna!!!Dobra akcja, odzwierciedlenie realiów i mocna fabuła czynią ten film arcydziełem.A i byłbym zapomniał, pozostaje jeszcze świetna ścieżka dźwiękowa, która doskonale zgrywa się filmem.
no i zdjecia... w wojennych kamera musi pracowac jak szalona w tym filmie lepiej sie juz poprostu nie dalo :)
Nie wiem czy oddaje realia wojny, bo na zadnej nie bylem, ale film jest genialny, sound track zimmera tez ;].
To najwyższy czas się zaciągnąć i WALCZYĆ ZA OJCZYZNĘ.
Walczyć to jedno a zabijać to drugie.
Trafna opinia. Film pierwszorzędny. To jeden z tych filmów które mogę oglądać w kółko. Zdjęcia Idziaka świetne, zresztą tak jak montaż i muzyka. Bardzo lubię na to patrzeć. Somalia w ogniu wojny pokazana przez bursztynowo-żółtawy filtr -na to można patrzeć jak na obraz.. Polecać chyba nie trzeba ;))