Witam!
Czym się różni wersja niemiecka (142 min.) od normalnej (144)? Jakie sceny są wycięte?
nie wiem czy o to chodzi ale mam na dvd edycje rozszerzona i moze sa to np te sceny np scena w ktorej delta wchodzi do pomieszczenia w ktorym sa somalijczycy (ci ktorzy mieli byc pojmani) i nagle zostaja ostrzelani przez odzial kapitana Steela pozniej samderson mowi im do radia zeby przestali do nich strzelac
Nie chodzi przypadkiem o różne systemy klatek w USA i Europie? Porównaj sobie - większość amerykańskich filmów w dystrybucji europejskiej jest o te 2-3 minuty krótsze.
ja miałem nadzieje, że to jest wersja ocenzurowana (wycięto dosłownie i tempo pokazane drastyczne ujęcia) - właśnie na takiej wersji mi zależy, ale chyba to nie jest tego typu edycja...
A mi się wydaje że wersje USA są cenzurowane. Mam takową wersję Tango & Cash skąd wycięli kilka naprawdę fajnych momentów (np. przesłuchanie z krzesłem) oraz Zabójczą Broń 4 gdzie również doszło do ingerencji w bardziej drastyczne sceny (duszenie kapitana statku, "taniec" mela i jeta ze stalowym prętem w bebechach).
Także różnice w czasie mogą również wynikać właśnie z takowych cięć, które najczęściej są kilku sekundowymi ujęciami.
Pozdr.