Własnie jestem po Hellboy 2: złota armia i muszę powiedziec, że jest to lepszy film od TDK, zajmę sie porównaniem tych filmów choć są zupełnie inne, ale weszły do kin prawie w tym samym czasie i są na podstawie komiksu więc co tam:), (!!!SPOILERY SPOILERY:HB2!!!...... ) rezyser nie próbuje wyjaśniać skad sie bierze np targiwisko troli, czy królestwo, po prostu ono jest i dobrze, również postacie są bardzo fajne, fantastyczne, ich moce są na prawde unikalne, ale to wszystko pasuje do formuły filmu, i co mi sie najbardziej podobało to, że hellboy wie, że ludzie go nie akceptują, boją się go i mu sie to nie podoba, a widz to czuje mimo, że nie żali się i nie zwierza jak to robił batman/wayne, który miał być tajemniczy, zdecydowany, a było odwrotnie, z wszystkiego zwierzał się Alfredowi i tylko czekal aż go ktoś po klepie po ramieniu i powie mu, że jest dobrze:/ co mi w ogole nie pasowalo do Mrocznego.
I co uważam, że było duużo lepsze niż w TDK to sceny walki, w batmanie, nic nie widziałem co się dzieje podczas walki, ujęcie kamery zmieniało się co sekunde, i (dla mnie) kamera przy walkach była za blisko postaci i widziałem jedynie jakieś postacie które machają czymś przed kamerą, gdyby nie dźwięk to bym nie wiedział, kiedy ktoś dostaje, na prawdę, miałem wrażenie, ze gdyby zatrzymać stopklatke w jakimś momencie walki w TDK, to by był obraz tak zamazany jak gdyby zrobić zdjecie aparetem fotograficznym z bardzo bliska w ruchu. W hellboyu jest dużo lepiej, ujęcia są dłuższe dzięki czemu można zobaczyć jak np książe robi swoje wigibasy czy jak hellboy śmiga po trybikach:D, ogolnie dla mnie lepsza praca kamery. W TDK w scenia na parkingu to nie wiedziałem kogo batman okłada, czy mafiozów czy tych powtrzymuje przebieraniców, na prawdę, może mam coś ze wzrokiem:P
Wiem, że zaraz podnosią się głosy ze to w ogole inna konwencja czy cos takiego, ale ja to oceniam w kategoriach "film na podstawie komiksu" i musze powiedzieć ze hellboy i TDK są bardzo dobrymi filmami obu wystawiłem 8/10, z tym że hellboy 2 bardziej przypadł mi do gustu.
Cieszę się, że w końcu pojawiają się bardzo dobre adaptacje komiksów, już myślałem, że po "Batmanie 1", "The Crow" i "Underworld", nie pojawią sie dobre "filmy komiksowe" i bardzo się cieszę, że sie myliłem, wanted, hellboy i tdk to na prawde dobre filmy.