Przyznaję bez bicia, że jeszcze nie obejrzałem pierwszej części. Nawet starałem się ją kupić przed wybraniem się do kina na tą, ale nigdzie nie mogłem jej dostać. No nic. Z pewnością wkrótce to jeszcze nadrobię. Czytałem za to 4 komiksy Hellboya, więc nie jestem "zielony" jeśli chodzi o tematykę. Co mogę powiedzieć o filmie? Bardzo mi się podobał i bardzo dobrze się na nim bawiłem. Pomijając świetne efekty specjalne i kostiumy, fabuła również mnie zainteresowała. Jeśli chodzi o adaptacje komiksów - z pewnością jeden z lepszych filmów, jakie widziałem.
Malignus zawsze cenilem sobie twoje kometaze ale tutaj przesadziles. ten film to jedna z najgorszych adaptacji komiksu. jedyna zbieznosc z poierwowzorem to bohaterobie. i to ci pozytywni. w pierwszej czesci przegieli z romansem miedzy Hellboyem a Liz ale dziecko i to do blizniaki to jest totalne dno. i co najwazniejsze acja hellboja toczyla sie zawsze na pustkowiach lub w starych zamkach , nigdy ale to przenigdy w srodku miasta. brak mrocznego klimatu, biuro jest ,,tajna" ogranizacja (tylko ze w komiksie nie bylo tajne a Hellboy ma honorowe obywatelstwo ONZ i nikt nie ukrywa jego istnienia. Cenie sobie Guillermo del Toro ale to co zrobil z historia hellboya to jakis przerazajacy koszmar...
zgadzam się w w całej rozciągłości, swoją opinie wyraziłem już w innym topicu, ale głównym zarzutem jest właśnie to , że z mrocznego klimatu zrobiono komedię dla nastolatków.
mnie rowniez bardzo przypadl do gustu!!! Pierwsza czesc mimo ze dobra nie umywa sie moim zdaniem do 2 !!! Jest wiecej watkow, efektow specjalnych, dobra muzyka - czuje sie od samego poczatku bajkowy klimat Del Toro !
i coz z tego ze nie jest wierna kopia komiksu - przeciez nie o to tutaj chodzi - film bardzo dobrze sie oglada ! Ja daje 9/10