Moja propozycja (nie wiem jak to się ma do komiksu bo nie czytałem) uwaga zwiera spojlery z 2 częśći
W dwujce anioł śmierci przepowiedział że Hellboy przyniesie zgubę światu, a Liz będzie bardzo cierpiała. Trójka rozpoczyna się retrospekcją z przeszłości gdy dorosły Hellboy rozmaiwa z ojcem czy będzie kiedyś mógł założyć rodzinę na Ziemi. Profesor mówi że raczej tak ale nie wiado mo jakie to będzie miało konsekwencje bo czerwony jest z innego wymiaru i nie wiadomo jaką rolę mmiał do spełnienia w swoim świecie (każda istota jest po coś stworzona). Wracmy do teraźniejszości Liz jest w zaawansowanej ciąży, śni jej się przepowiednia anioła z 2 części. Kilka dni później rodzi bliźniaki dziewczynkę władającą ogniem i czerwonego chłopca. Dzieciaki dorastają, mały czerwony po kryjomu interesuje się czarną magią, Abe to odkrywa chce powiedzieć Hellboyowi ale młody go zabija, ucieka z domu i przywołuje mroczne siły, które mają pomóc mu w przywłaniu stwora z 1 części. Świat ogarnia chaos i pożoga. Hellboy postanawia powstrzymać syna i aby to zrobić musi go zabić. Liz jest przerażona, jedynym sposobem jest przyzwanie pełnej siły czerwonego (muszą mu odrosnąć rogi). Hellboy zabija syna wpada szał i sam staje po stronie zła. Aby go powstrzymać Liz z córką przywołują ogromny ogień który spala całą trójkę. Przepowiednia anioła śmierci się spełnia - miasta leżą w gruzach, przezyli nieliczni, a Liz cierpiała widząć walkę ojca z synem i musząc zabić ukochanego.
Taka fabuła na szybko, oczywiscie taki film nigdy nie powstanie bo jest zbyt brutalny i nie zostawia miejsca na sequel