PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10037296}
6,3 25 tys. ocen
6,3 10 1 25463
6,2 57 krytyków
Heretic
powrót do forum filmu Heretic

Pan Reed czyli Hugh Grant nie odkrywa tu Wielkiej tajemnicy. Zwraca uwagę na kilka podobieństw w religiach starożytnych. Religia jako forma kontroli nad społeczeństwem to tylko jedna z jej funkcji. Film mimo formy , która przybrał może sprowokować zapalenie się iskry do myślenia na tematy religijne u osób, które nie zetknęły się w ogóle z jaką kolwiek religia, co jest całkiem pozytywnym i myślę, że nie do końca zamierzonym działaniem reżysera. Film stawia wiele pytań i daje jeszcze mniej odpowiedźi. Odłamy religijne, interpretacje, która religia jest najmniej ingerująca w wolność jednostki, a zarazem dająca wolność. Czy religia to tylko kontrola? czy może wskazówka? Teologia jako forma poszerzenia wiedzy itp itd

ocenił(a) film na 6
lsd909

Raz zostalem zaczepiony przez wyznawce chrzescijanstwa,zaintrygowal mnie troche,mowil,ze probowal prawie wszystkich religii,oprocz tego medytacje itp,wreszcie konczac powiedzial,ze wszystkie drogi prowadza do tej jedynej "prawdziwej,z taka zarliwoscia i pewnoscia.Mnie ogolnie zadziwiaja tacy ludzie,ktorzy w ogole cokolwiek wierza...

ocenił(a) film na 7
aronn

Ja tam popieram hipotezę że życie to fabuła i trzeba przeżyć wszystko: od bakterii po istotę doskonałą