PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=522}

Herkules

Hercules
1997
7,6 128 tys. ocen
7,6 10 1 127877
7,3 40 krytyków
Herkules
powrót do forum filmu Herkules

Tak tu juz widac ze Disneyowi powolutku formula sie wyczerpuje.. Tym razem mamy do czynienia ze swiatem greckich herosow i bostw ale ogolnie rzecz biorac fabula sie nie zmienila czyli mamy dalej charakterystyczna kreske rysownikow od disneya, mamy fajny soundtrack, i fabule bardzo podobna do poprzednich produkcji tegoz to studia a mianowicie jest to animacja z watkiem milosnym i humorystycznym oczywiscie znajduja tu sie i mezni bohaterowie ktorzy odnosza sie do zycia z powaga i przezywaja milosne rozterki (np Herkules i Megara), czarne charaktery (Hades) czy chociazby standardowy wprowadzony od czasow Krola Lwa humorystyczny duet pokrak (Ból i Panik).
Film oglada sie bardzo przyjemnie chociiaz nie juz tak jak Pocahontas czy wspomnianego Krola Lwa. Jest to bardziej bajka dla dzieci i starszi mniej znajda tu ciekawych rzeczy chociaz musze powiedziec iz wiele komicznych sytuacji ratuje ocene tego filmu.
Jednym z plusow jest takze to iz jest to jedna z ostatnich tak udanych produkcji Disneyowski ktora zostala zrobiona stara metoda... wkoncu juz niedlugo mial nadejsc Toy Story i jak wiemy Disney juz powoli zaczal rezygnowac z produkcji rysunkowych.

7/10

Martin1987

Niestety ;/
Powiem szczerze: Ja wole rysunkowe bajki niż te komputerowe...

użytkownik usunięty
Martin1987

Ja również... Alladyn był najlepszy, Ppocahontas, Król Lew, Dzwonnik z Notre Dame, Mulan też była jedną z ostatnich. Szkoda, ja się wychowałam ta księżniczkach, a te dzieci na Shreku...

W zupełności zgadzam się. Mam 17 lat i dalej czuję się w pewien sposób od niektórych bajek uzależniona; szczególnie od Króla Lwa. Przykro mi się robi, jak widzę, że Disney, moja ulubiona kiedyś wytwórnia, kompletnie zrezygnowała z produkcji bajek animowanych. Uważam, że omputerowe nie mają w sobie tej.. magii. Przykro mi, że mój 9 letnia kuzynka nie chce oglądać moich starych disneyowskich filmów, gdyż woli obejrzeć po raz któryś Shreka..

użytkownik usunięty
Martin1987

Toy Story oczywiście było przed Herculesem. Ja też wolę te stare piękne animacje disneya, od zalewających dzisiejszy rynek komputerowych animacji. Choć Toy Story jest bardzo wporządku filmem. Mam tez do niego osobisty sentyment bo to pierwszy film na jakim byłem w kinie.

ocenił(a) film na 7
Martin1987

Przyznam, jednak, że dla mnie koniec ery bajek aniomowanych kończy się na Tarzanie, który nawiązuje do najlepszych tradycji disneyowskich...

ocenił(a) film na 10
serek_x

Dla mnie ostatnim prawdziwym dziełem Disneya jest "Planeta Skarbów".