Hero

Ying Xiong
2002
7,4 57 tys. ocen
7,4 10 1 56978
7,3 22 krytyków
Hero
powrót do forum filmu Hero

by rozkoszować oczy "żywym" obrazem. Gdyby to tylko było możliwe... Niestety nie jest, choć pędząca ku future technologia daje mi - albo moim wnukom - w tym zakresie niejakie nadzieje. "Hero" jest przede wszystkim szatańsko lub - jak kto woli - niebiańsko malowniczy. Kamienną twarz Jeta Li, który nadal mnie nie przekonuje jako aktor i miejscami zbyt wolne tempo wydarzeń wynagradza wprost bajeczna kolorystyka oraz poruszające wyobraźnię efekty pracy scenografów i kostiumologów. Można zapomnieć, że wykorzystuje się tu patent na choreografię walk rodem z "Przyczajonego tygrysa, ukrytego smoka", bo te sceny, które zaanektowały fabułę, nie tylko odrywają od ziemi bohaterów, ale zarazem każą oszołomionemu widzowi zapomnieć na chwilę o istnieniu grawitacji. Fenomenalnie estetyczny film, który dostarczył mi wizualnych doznań najwyższej jakości. Z drugiej jednak strony dramatyczne - to prawda - wybory dokonywane przez bohaterów nie zaangażowały moich emocji. Obraz zdominował refleksję, ale w przypadku "Hero" można na to przymknąć oko. I czym prędzej je otworzyć, by nie umknął mu żaden smakowity detal.