Chociaż troszkę zalatuje Komunizmem... może dałbym 9/10. Ale jakoś słowa o tym że jednostka jest mniej ważna niż ogól sprawiły ze zaniżyłem. Rozumiem że to Legenda powstania Chiny itd. Ale jakoś tak mnie to troszkę uderzyło.. Świetny klimat filmu.. świetne kostiumy, świetna muzyka godny uwagi... Ale kino się spisało.
Nom... faktycznie troszkę zalatuje komunizmem. No i tak jakby
usprawiedliwia zbrodnie związane z tym reżimem... a poza tym całkiem dobry
film;)
Jeżeli chodzi o przesłanie filmu to również jestem na nie. Kolektywizm to nie dla mnie. Ale na ten film składa się tyle wspaniałych elementów, że dałem 9. Piękne zdjęcia, muzyka, choreografia , sceny walk. Moim zdaniem jest to jeden z tych filmów, które można obejrzeć dla samego warsztatu twórców.
kiedyś zachwycałam się tym filmem, jednak dochodzę do tego samego wniosku co z filmem bllywoodzkim:
wystarczy, że jeden taki film się widziało i widziało się już wszystkie z tego nurtu..
niestety, albo i stety, dla mnie pierwszym filmem był Przyczajony Tygrys Ukryty Smok, który wg mnie jest najlepszy, a wszystkie inne to marne kopie..
ostatnio chyba na ale kino! dają Hero, ale nieustannie sceny wali wywołują u mnie spazmy śmiechu :|