PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=818090}

Historia małżeńska

Marriage Story
2019
7,4 122 tys. ocen
7,4 10 1 122319
7,9 89 krytyków
Historia małżeńska
powrót do forum filmu Historia małżeńska

Czy nie odnosicie wrażenia, że to remake "Sprawy Kramerów" z 1979 roku?

ocenił(a) film na 9
rita_13

To, że jest o rozwodzie ma znaczyć że od razu remake? Bez przesady

sylwia2010r

"Remake" to hiperbola - nastrój filmu, scenariusz, stylistyka są bardzo podobne, nie sądzisz?

ocenił(a) film na 9
rita_13

mi bardzo się to kojarzyło z tym filmem , temat, styl filmu jak z lat 80tych, muzyka, plakat jest identyczny :)

ana_ax

Dokładnie takie miałam skojarzenia :)

ocenił(a) film na 8
rita_13

niby podobny a inny. W "Sprawie Kramerów" zona opuszcza męża i syna. Kiedy w jakiś sposób się ogarnia, stwierdza, że będzie walczyła o syna, którym cały czas podczas jej nieobecności zajmował się ojciec.
Tutaj sytuacje wyglądała jednak inaczej.

gabi_2

Tak, masz rację, że historia jest nieco inna, ale chodzi mi bardziej chyba o podjęcie tematu, że ludzie rozstają się nie tylko wtedy, gdy się nienawidzą - mogą wciąż się kochać, ale nie potrafić ze sobą być. Rozsądek bierze górę. A w tym wszystkim jest jeszcze dziecko. To chyba jest to, co czyni te filmy podobnymi.

ocenił(a) film na 8
rita_13

Mnie on przypomina Blue Valentine.

ocenił(a) film na 9
rita_13

W Sprawie Kramerów był moim zdaniem inaczej podjety temat. Sprawa Kramerów miała duży nacisk na pokazanie jednej strony - ojca, oraz tego, jak on uczy się wychowywać samotnie syna. Historia małżeńska bardziej zagłębia się w przyczyny rozpadu i próby poukładania życia dwojga ludzi.