Ale to koszmarne czytać, i oglądać, ja tego nie lubię :)
Dobrze że był lektor :)
Mam takie same zdanie jak ty Leon ja unikam filmów z napisami bo wolę się skupić na oglądaniu a nie raz ci uniknie kilka scen bo skupiasz się na czytaniu :)
Dokładnie, tak, dialogi, sceny walki czy te które wyjaśniają ważne sytuacje, moga być przeoczone bo człowiek jest zajęty czytaniem tekstu który jest wyświetlony tylko około setne sekundy....co to jest - dobry seans ? nie :)
Pomyślcie ludzie, co piszecie, czy naprawdęwolicie filmy z tekstem, czy z lektorem :)
i to jeszcze ma związek z tym że dzwięki, czy szepty występujące w filmach nie odegra napis tylko lektor :)
Dla mnie to ważne.
A lektor był wyrażny, estetyczny, i nie bełkoczący, a to jest wszystko :)
"...tekstu który jest wyświetlony tylko około setne sekundy"
Bez przesady. Jest trochę czasu na przeczytanie tego tekstu. Zresztą nie widzę problemu w przewinięciu sceny, jeśli czegoś nie dojrzysz.
"i to jeszcze ma związek z tym że dzwięki, czy szepty występujące w filmach nie odegra napis tylko lektor"
Przecież słyszysz te wszystkie dźwięki, szepty, szmery i bóg wie co jeszcze, więc nie za bardzo rozumiem o co ci chodzi.
Naprawdę wolę filmy z napisami. Wtedy można go w pełni odebrać. Zwracasz uwagę na emocje. Bardziej docenić aktorstwo. Wsłuchać się w głosy, bo przecież sama mimika to nie wszystko. Nie zgodzę się, że kilka scen umyka w czasie czytania napisów. Naprawdę nie jest nie możliwością skupić się na dwóch rzeczach jednocześnie. Lektor w tym filmie był okropny i wręcz irytujący. Nie przekazywał żadnych emocji. Także wyraźność i estetyczność to nie wszystko. Nie twierdzę, że każdy lektor jest taki, ale ten zdecydowanie nie uprzyjemnił mi filmu.
Ok, rozumiem twoją wypowiedź, i przyznam ci rację :)
Ale jak film z napisami ma tworzyć całość, niech to będzie dobrze wykonana robota,
nie lubię filmów z napisami bo niszczą klimat, i wprawiają w dekoncentrację, co nie znaczy że nie zgadzam się z tobą :)
Tak czy inaczej mamy co do tego podzielne zdania, ja wolę lektora a ty napisy :)
W telewizji nie dali by napisów, a lektor nie był aż taki straszny jak na możliwości Tv Puls :)