Czy tylko mi się wydaje,że Smaug zginie zabity strzałą z łuku,a nie z tej machiny?W końcu czemu na plakacie ukazany jest
Bard z łukiem.
Też mam takie podejrzenia. Wydaje mi się, że budowali to napięcie z czarną strzałą specjalnie, żeby potem w filmie nagle kusze zniszczyć, podnieść emocje i zabić Smauga jak Tolkien nakazał. :)
Ja wierze, ze normalnie dadza Czarną Strzałę. Po to przeciez rozbudowali ten watek i dali retrospekcje.
Tak jak mówię mogło to być tylko budowanie napięcia. Wyobraź sobie, że ostatnia szansa nagle znika. Emocje wtedy są. :)
Zobaczymy :). Mamy argumenty zarówno za jednym jak i drugim. Ciężko tu być przekonanym do jednego bez żadnej wątpliwości. :)
U Tolkiena był zwykly łuk i Czarna strzała właśnie do zwykłego łuku, ani słowa nie ma o żadnej kuszy, baliście czy innym miotaczu lanc.
A owszem i skoro wspomnieli to powinna zostać użyta, większy kaliber - lepszy efekt :)
dywagacje o tym http://www.theonering.net/torwp/2014/07/26/91359-analysis-bard-the-black-arrow-a nd-the-windlance/
Tak,to dlaczego Bard na plakacie stoi z łukiem w ręku naprzeciw Smauga i najwyraźniej szykuje się do strzału?Na pewno nie zrobiono tego przypadkiem.
To tylko plakat. Czy widziałeś gdzies w Pustkowiu scenę z plakatu do Pustkowia z samotnym Bilbem? Bo ja nie.