PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 249740
5,5 53 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

Macie tutaj artykuł z Empire plus te wszystkie zdjęcia które dziś tu chodzą i jeszcze kilka nowych.
http://jassy2101.tumblr.com/post/93410748615/empire-magazine-sep-2014-bonus-stil ls

Jak się okazuje film będzie trwał 2 godziny i 30 minut. Dla tych co się zastanawiali nad Dainem i świniami informuję - nie martwcie świnie będą :] A żeby Was pocieszyć jeszcze bardziej nie tylko kozami i świniami będą posiłkować się nasze krasnoludy. Szykujcie się jeszcze na barany... (naprawdę nie wiem czy się śmiać czy płakać). Jackson jak sam powiedział nie chciał aby krasnoludy były piechotą. Najlepszy jest cytat jego pytania "Dlaczego nie chciałbyś jechać na świni gdybyś był krasnoludem?" Ktoś ma jakąś ciekawą odpowiedź dla pana Jacksona?

Belief

Kozły mogły być (również nie chciałbym aby przybyli pieszo) ale świnie i barany to naprawdę przesada. Cóż o wszystkim przekonamy się w grudniu :)

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 9
straightllines

Coraz więcej de*ili na filmwebie....Pięknie się wypowiedziałeś możesz być z siebie dumny!

ocenił(a) film na 4
Belief

Przecież krasnoludy to była właśnie piechota...no co ten Jack$on :/

ocenił(a) film na 4
Anthrax91

Patrz Jackson jakby Ci odpowiedział na to pytanie :D

"I wanted their army to have some cool accessories. Then the orcs turn up and have some cool accessories too. A big fight breaks out to see whose accessories are cooler"

Te "cool accessories" to również rydwany a'la styl Ben-Hura :D

ocenił(a) film na 8
Belief

To jakieś zoo będzie... może też krowy? albo jednorożce? ;p
Obojętnie jaką faunę zobaczymy, oby wyglądało tak w miarę, a nie żenująco.

ocenił(a) film na 4
Julia_20

Blisko z tym zoo :) Thranduil i jego jeleń, Gandalf i orły, nie zapominajmy o króliczkach Radagasta. Do tego nietoperze i wargowie.

ocenił(a) film na 8
Belief

I jeż Sebastian. Pewnie też będzie walczył ;D

ocenił(a) film na 4
Julia_20

Proszę jeża Sebastiana w to nie wkręcać. On już się wycierpiał i swoją walkę stoczył :D

ocenił(a) film na 8
Belief

No to się doładuje. Nikt nie będzie miał szans z jego kolcami. ;)

ocenił(a) film na 4
Julia_20

I będzie strzelał jak z karabinu maszynowego :D

ocenił(a) film na 8
Belief

Jak, z kolców? Ma w nich jakąś amunicję? W sumie, to "wychowanek" Radagasta więc... ;]

ocenił(a) film na 4
Julia_20

Jak to jak? Jak jeżozwierz ;)

ocenił(a) film na 8
Belief

Nie wiedziałam że jeżozwierz nimi strzela ;p

Belief

Bilbo z Pierscieniem i Elrond najlepsi :)

ocenił(a) film na 4
kamilxxx09

Elrond :D

Belief

Ja tam się ciesze, że zobaczymy i kozły i barany i te dziki. To będzie ciekawe ubarwienie tego świata :) Szkoda, ze film będzie trwał tylko 150 minut. Bez napisów raptem 140. To będzie najkrótszy pobyt w Śródziemiu.

ocenił(a) film na 4
kamilxxx09

Nie, nie to jest czas bez napisów.

Nie wiem co myśleć o tej zwierzynie. Pomysł dla mnie ryzykowny. Od poniedziałku trawię kozy a tu jeszcze barany doszły.

Belief

Skąd wiesz, ze bez napisów?

kamilxxx09

A jeśli Jackson mówił że edycja rozszerzona do PS doda 25 dodatkowych minut to to znaczy że 10 minut z tych 25 to napisy? Zatem dodatkowego materiału będzie zaledwie 15 minut.

hr_dooku

Niee

kamilxxx09

Istotnie.

użytkownik usunięty
ocenił(a) film na 4
kamilxxx09

Z tego artykułu. "Without credits.."

Belief

aaa juz widze, dzieki :D

ocenił(a) film na 10
kamilxxx09

Ale super. Saga Śródziemia będzie trwać prawie 20 godzin ^^

nosiu

Niech szykują maraton :D

ocenił(a) film na 10
kamilxxx09

I hektolitry kawy. Malo kto by wytrzymał 20 godzin :D

ocenił(a) film na 4
nosiu

Z hektolitrami kawy mało kto by wytrzymał 5 minut bez pójścia do ubikacji.

ocenił(a) film na 10
Banner

No tak. Mój błąd. XD

ocenił(a) film na 4
nosiu

Ja go popełniłem w praktyce. Na maratonie LOTRa. ;-)

ocenił(a) film na 10
Banner

Uczymy się na błędach ;). Taki maraton to najlepiej zrobić sobie w domu :)

Belief

Ale te barany to mają być jeszcze osobne od kozłów? Bo do tej pory ludzie na oneringu pisali "rams" (barany) na te właśnie 'muflony' które my nazywamy kozłami.
To znaczy - czy w tym artykule jest osobno 'goats' i 'rams'?

ocenił(a) film na 4
Nerwen_AG

Niestety osobno. I jest to podkreślone.
"The dwarves are not only mounted on battle pigs, but battle goats with huge horns. They also have battle rams."

Belief

Ludzie, trochę wyobraźni. Przeciez to fantastyka.

kamilxxx09

Je*ać to. Miały być 2 filmy ale dłuższe + ponad 3,5 godzinne edycje rozszerzone i zupełnie alternatywny koncept. Teraz jest przeciągana do granic możliwości trylogia więc nie marudźcie.

hr_dooku

Nie miało być żadnych 2 dłuższych filmów. Byłyby 2 i kazdy trwałby tyle, co teraz 1. Jackosn straciłby wiele materiału. Biorac pod uwage to, ze pierwsza miała skończyć się na beczkach, wycieliby z Niezwykłej Podróży jakieś 30 minut. Nie wyobrazam sobie, gdzie by to mogli skrócić. Rozumiem 5-7 minut - zawsze tam w Bag End czy gdzieś dałoby się co nieco wyciąć, ale jakieś 30 minut???!!! Tego sobie nie wyobrażam. Dobrze, ze zrobili trylogię.

kamilxxx09

Byś sobie wyobraził gdyby ukazali poprzedni koncept przedstawienia historii. Później dokręcano sceny, niektóre zmieniano, niektóre w ogóle usunęli.

hr_dooku

Nie podoba mi się takie syzbkie tempo. Wole takie jakie jest w Niezwykłej Podróży.

kamilxxx09

Nikt nigdzie nie mówił że tempo miało być szybkie. Podobne do tego co w książce, ale i tak wolniejsze, bo to w końcu miały być 2 filmy nie 1.

hr_dooku

Wiele porządnych scen by nie pokazano. Wszystko byłloby skrócone. Zamiast 7,5 h mielibyśmy marne 5. Tego nie da sie wyobrazic.

kamilxxx09

Da się. Może nawet nie byłoby wątku miłosnego.

hr_dooku

Watek miłosny to pare minut. A nie 2,5 godziny. Wszystko by na tym ucierpiało - i rozszerzony wątek Barda, i duza ilość Smauga, i fantastyczne Anazulbizar i Rivendell. Wszystko. Skoror teraz narzekacie na mało Beorna, to przy 5 godzinach byłoby go jeszcze mniej.

kamilxxx09

Byłoby tyle ile w książce. Azanulbizar to raptem 5 minut, w dwóch 3 godzinnych filmach znalazłoby się miejsce, nie przesadzaj, w końcu nie bez powodu byłyby 2 filmy a nie 1. Walka ze Smaugiem zupełnie zbędna podobnie też mógł zostać zmieniony spływ beczkami, ucieczka z miasta goblinów.

hr_dooku

Oj nie. Nie zgadzam sie. Ksiażka jest tak uszczuplona, ze masakra.

kamilxxx09

A po jakiego grzyba miała być rozwlekana na trylogię? Ją trzeba traktować jako sentymentalną historię opowiedzianą przez starego Bilba.