Mam pytanko dotyczące bitwy pięciu armii. Ta bitwa miała miejsce przed wydarzeniami z Hobbit'a chyba że cuś mi umknęło? Jeżeli ktoś wie coś więcej na ten temat i temat bitwy pięciu armii oczywiście więcej niż jest to przedstawione w prologu LOTR "Drużyna Pierścienia" to wielkie dzięki. Pozdr.
W prologu do 'Drużyny Pierścienia' była ukazana bitwa tzw 'Ostatniego przymierza' z siłami Saurona u podnóża Góry Przeznaczenia.
'Bitwa Pięciu Armii' natomiast jak najbardziej jest częścią 'Hobbita'... zresztą zginęło w niej kilku głównychbohaterów...
Tego ostatniego nie musiałeś już dodawać... sama w sobie ta informacja jest już spojlerem, zważywszy na fakt, że hobbit to bajka dla dzieci.
A im bliżej do premier 'Pustkowia...' i 'Tam i z powrotem' coraz więcej zdjęc z planu zacznie wypływać i one same w sobie będą spoilerami. Zapewne ludzi, którzy nie czytali książki, a chcą obejrzeć film jest znacznie Mniej, od tych, którzy 'Universum Tolkiena' znają od podszewki... Ale trzeba się szanować
No wiesz co? To tak, jakby napisać teraz na forum gry o tron, że komuś się zdarzy zdechnąć podczas opróżniania się w kiblu, a ktoś inny <3 wypije swoje ostatnie wino w życiu.. no co? Przecież już od dawna to wiadomo! Wydaje mi się naprawdę, że akurat Hobbit jest tak komercyjnym filmem, że wieeele osób wybierze się na niego od tak, bo jest popularny, nie obejrzawszy nawet LOTR'a, już nie wspominając nawet o czytaniu czegokolwiek, no cholera, kto w tych czasach czyta w gimnazjum książki? :)
A myślisz, że tylko gimnazjaliści (Początek- 1999) czytają książki ? Przez te lata od 1960r (data polskiego wydania) zapewne welu go przeczytało i teraz tuptają w miejscu, bo nie mogą się doczekać, żeby zobaczyć ekranizację... a później zhejtować, bo 'książka była lepsza'.
Nie zrozumiałeś mnie. Oczywiście, że nie tylko gimnazjum czyta książki (wgl. lol, wtf), a wręcz przeciwnie gimnazjum/ podstawówka raczej czyta najmniej, co nie zmienia faktu, że to właśnie ta grupa wiekowa jest docelowym widzem i najczęściej uczęszcza do kina. Nie znaczy to, że starsze osoby nie czytały hobbita, a może nawet takich jest więcej, mimo, że to lektura w podstawówce t.t
O.K. O.K... i podsumowując Naszą dyskusję, 'powiem' tak... 'Niech wyprawa trwa... a dobre kino, samo się obroni... Niezależnie jak dobry był pierwowzór literacki'. Amen =)
Zawsze to było wszystkich marzenie by takie książki były lekturami, nie wyobrażam sobie, że nikt tego nie czyta jak to się ziściło.
Hobbit jest lekturą? O_o
No to mam polewkę z tych co nie przeczytają książki tylko pójdą na film, żeby potem opowiadać na lekcji o nieszczęśliwej miłości Kiliego do Tauriel, albo o pościgu Azoga Bezcześciciela i pojedynku Legolasa z Bolgiem w Esgaroth :D
Przypominają się stare dobre czasy hehe.
Bitwa ukazana w prologu WP to Ostatnie Przymierze (elfów i ludzi) przeciw Sauronowi i odbyła się na polach Dagorlad na północ od Mordoru (setki lat wcześniej w Drugiej Erze).
Bitwa Pięciu Armi odbyła się u stóp Ereboru (na zakończenie Hobbita) miedzy armią Ludzi, Krasnoludów i Elfów przeciwko Orkom z Północy i Wargom ( 5 armii brało udział, stąd nazwa)
Dwie zupełnie inne bitwy.