PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 250164
5,7 66 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

Czytałem hobbita , wladcy pierscieni nie
ale ogladlem trylogie lotr i wiem ze nie pojawiaja sie tam radagast , tauriel , czy tranduil
czy w tak ciemnych okolicznosciach jak wladca pierscieni nie powinien sie pojawic radagast ?
tauriel chyba zginie w bitwie pieciu armii i zostala wymyslona przez jacksona jak sie nie myle
a tranduil ? cos kojarze z druzyny pierscienia jak przybyl legolas , to mowili przybyly elfy z lesnego krolestwa czy jakos tak i tranduil nadal jest tam krolem ?

ocenił(a) film na 8
Michal17

Radagast pojawia się we WP jako postać epizodyczna, a ze strony Leśnego Królestwa jest tylko Legolas, podobnie jak z Ereboru mamy Gimlego ( nie pamiętam już, kto był obecny na naradzie u Elronda ).

ocenił(a) film na 10
lelen_lis

Radagast jest w książce postacią epizodyczną.Niestety w WP w filmie go nie ma.

ocenił(a) film na 9
Michal17

Radagast nie występuje we Władcy, jest tylko wspominany przez Gandalfa(w książce to on na prośbę Gandalfa polecił orłom obserwować niektóre miejsca i dzięki temu go znalazły).
Tranduil nie występuje w trylogii, ale jest wspomniane, że jest ojcem Legolasa. No a Tauriel owszem została wymyślona do filmu.

ocenił(a) film na 9
ElaineSward

to nie oznacza ze tranduil moze zostac usmiercony w bitwie pieciu armii ;)

ocenił(a) film na 9
Michal17

chodzilo mi o to ze tranduil moze zostac usmiercony w b5armii *

ocenił(a) film na 10
Michal17

Raczej nie, bo Legolas zostałby wtedy królem Leśnego Królestwa, a to nie pokrywałoby się z WP.

ocenił(a) film na 9
SmaugTheGolden

Poza tym Tranduil występuje w książce i nie ginie. Z Tauriel mogą zrobić co chcą bo sami ją wymyślili, ale nie mogą nadprogramowo zabić bohatera książki

ocenił(a) film na 8
ElaineSward

Radagast występuje we WP, o ile pamiętam, to on powiadamia Gandalfa, że Saruman chce się z nim spotkać.

ocenił(a) film na 9
lelen_lis

Tak, ale chodziło mi że nie pojawia się osobiście, tylko Gandalf mówi o spotkaniu z nim w czasie narady u Elronda