PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 249650
5,5 53 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

Witam w tym temacie zamieszczam sceny które maja być dodane w edycji rozszerzonej.
-Beorn w Dol Guldur i na Bitwie Pięciu Armii. (rozszerzona),
-Biała Rada kontra Upiory Pierścienia (rozszerzona),
-Saruman kontra Sauron (dodana),
-Bitwa Pięciu Armii:
-Szarża krasnoludzkich jeźdźców (dodana),
-Rydwan krasnoludów kontra wargowie (dodana),
-Thranduil kontra trolle (rozszerzona),
-Elfy wypuszczające salwę strzał w stronę jeźdźców wargów,
-Każdy z krasnoludów z kompanii Thorina zostanie pokazany podczas bitwy,
-Balin prowadzący krasnoludów do bitwy zaraz po udaniu się Thorina na Krucze Wzgórze.
-Pogrzeb Thorina i koronacja Daina
-Do tego możliwe, że w rozszerzonej edycji pojawi się scena wymarszu armii elfów z Mrocznej Puszczy.
I zagadka dlaczego Jackson nie dał pogrzebu Thorina w wersji podstawowej? bo tego zrozumieć nie mogę.

ocenił(a) film na 4
xlandia1

Dzięki. A można wiedzieć skąd masz te informacje? Jest to coś oficjalnego i potwierdzonego czy są to tylko domysły fanów?

"I zagadka dlaczego Jackson nie dał pogrzebu Thorina w wersji podstawowej? bo tego zrozumieć nie mogę."
To proste - dla kasy. Teraz większość będzie bardziej zmotywowana obejrzeć film wersji rozszerzonej. Chodzi o zakup droższego wydania.

ocenił(a) film na 9
Belief

Nie jest to oficjalne info. To tylko domysły fanów, które częściowo zostały wyciągnięte dzięki niektórym ujęciom w trailerach i videospotach, treściach zawartych w kronikach etc.
Zatem...nic pewnego.
Pewne jest tylko to, że wersja reżyserska będzie... a nawet nie wiadomo kiedy :)

użytkownik usunięty
khazad7_2

akurat Beorn był w grudniu potwierdzony przez Phillipe Boyens, takżr on będzie na 100%

ocenił(a) film na 9

Co nie zmienia faktu, że nie jest jasne w jakich okolicznościach zostanie Beorn ukazany, jakie będą z nim sceny etc.
Zatem.... nic tak naprawdę nie wiadomo :)

użytkownik usunięty
khazad7_2

akurat ma być właśnie w Dol Guldur, to też potwierdziła Boyens. Ma go uratować Radagast z Gandalfem, a Radagast ma pokazać się jako wielki Czarodziej że nim jest, są też zdjęcia z planu, tortury na Beornie. Na twitterze sobie wyszukaj :)

ocenił(a) film na 9

W zasadzie pojawiło się tylko 1 zdjęcie zakrwawionego Beorna w Dol Guldur, co sprawy nie przesądza.
Jest też kilka szkiców koncepcyjnych z kronik.
Czy masz oficjalną informację dotyczącą tego o czym napisałeś, że Radagast z Gandalfem go uratują etc.? Bo ja nie mogłem się tak konkretnej treści doszukać. Jedynie widziałem info, że Boyens poinformowała o dodatkowych scenach z Beornem i nic poza tym.

użytkownik usunięty
khazad7_2

Nie wiem ostatnio, ale użytkownik Gorkin coś tam wyczytał że to ma być, musiał byś go spytać. On mi to mówił w jakimś temacie, pewnie ma też linki, chyba na pustkowiu, jak znajdę temat to ci tu wklęję i spytasz go :)

ocenił(a) film na 9

Dzięki!

użytkownik usunięty
khazad7_2

chociaż i tak pewnie masz racje :P

ocenił(a) film na 10
khazad7_2

No nie wiadomo na 100 % w jakich okolicznościach ale Beorn pojawił się w podstawowej tylko na 2 sekundy więc siłą rzeczy musi coś o nim być

ocenił(a) film na 4
khazad7_2

Logika podpowiadałabym, że wersja rozszerzona powinna pojawić się w listopadzie. Ale tak się ostatnio zastanawiałam czy Ci sami ludzie obrabiają sceny do filmów w kinie i do wersji rozszerzonej. Bo jeśli ci sami to wersja reżyserska mogłaby się pojawić kilka miesięcy wcześniej. Poprzednio musieli jednocześnie dodawać nowe sceny do dvd i obrabiać film do kina. Teraz filmu już nie będzie więc i mniej pracy mają :).

ocenił(a) film na 10
Belief

http://pl.lotr.wikia.com/wiki/Hobbit:_Bitwa_Pi%C4%99ciu_Armii

xlandia1

Czytaj "wiki", a latem będziesz w kozakach chodził :P

ocenił(a) film na 10
kamilxxx09

:D dobre. A tak poważnie to większość info przynajmniej w części zostało potwierdzone

xlandia1

Nie wnikam. Można sie spodziewac, co zostanie dodane, ale potwierdzenia jeszcze nie ma.

ocenił(a) film na 3
kamilxxx09

Tak, a npamiętasz jak się wykłócałęś i pisałeś bzdury na temat wielu scen, które "miały" być a nie były potwierdzone. Rżniesz głupa i tyle.

ocenił(a) film na 4
xlandia1

Wiki to marne źródło :) Czyli tak naprawdę nic nie jest potwierdzone. Same domysły. Niby są pewne sceny w trailerach, których w filmie nie było, albo chodzą różne zdjęcia z planu, ale nikt nie powiedział, że te sceny ostatecznie znajda się w wersji rozszerzonej. Czyli wciąż trzeba czekać.

ocenił(a) film na 9
xlandia1

Nie! A gdzie śmierć Tauriel?! Nie mówcie mi że przeżyje

ocenił(a) film na 10
LadyLannister

Na to wygląda

ocenił(a) film na 10
LadyLannister

I tak w ogóle to można było wywnioskować po zakończeniu bo w bitwie nie zgineła a Thranduil ją raczej zaakceptował można to stwierdzić po jego rozmowie z nią gdy płakała nad ciałem Killiego

ocenił(a) film na 9
xlandia1

Nie dobijaj mnie. Nie dość że przeżyje to jej zdradę stanu wybaczą? ;(
A tak by było fajnie, jakby sobie została na wyspie zagubionych...

ocenił(a) film na 10
LadyLannister

Fajnie to by było jak by zginęła w bitwie.

ocenił(a) film na 9
xlandia1

To też, zabiłabym ją zamiast Kiliego gdybym była reżyserem

ocenił(a) film na 10
LadyLannister

100% racji Kili był fajny polubiłem tą postać ale cóż on i jego brat zginęli a ona dycha szkoda.

użytkownik usunięty
xlandia1

Jak już robisz temat, a masz link do tych informacji, to umieść go w temacie. Bo taki temat z przykładowymi scenami, już był więc albo wyszukałeś to albo zwyczajnie, założyłeś temat bo pomysłu nie miałeś...

ocenił(a) film na 10

Info znalazłem na tej stronie http://pl.lotr.wikia.com/wiki/Hobbit:_Bitwa_Pi%C4%99ciu_Armii więc postanowiłem założyć temat by przedyskutować te info.

użytkownik usunięty
xlandia1

No to to już było...

xlandia1

Brak źródła. Przypuszczam, że nawet PJ jeszcze dokładnie nie wie które sceny doda.
Z domysłów to słyszałem też, że Alfrida zje troll i tak zakończy się jego kariera.

ocenił(a) film na 9
xlandia1

Pozostaje jedynie czekać do wyjścia edycji rozszerzonej :)

ocenił(a) film na 3
xlandia1

Źródło lipne, tam edytować sekcje może każdy podobnie jak na wikipedii. Równie dobrze można tam dopisać, że Jeż Sebastian to kochanek ćmy i spędzali razem czas i to dlatego ćma nie pojawiła się w końcówce "bitwy" (w cudzysłowie bo samej bitwy w bitwie malutko) w trzecim hobbicie. To są jedynie domysły osoby trzeciej oparte na tym co chciałoby się zobaczyć w EE.

ocenił(a) film na 10
LukeuszLFC

Co racja to racje ale nie które są potwierdzone przez producętów

ocenił(a) film na 10
xlandia1

Ja słyszałem, że w edycji rozszerzonej ma być też śmierć Alfrida. Może wiesz coś o tym???

użytkownik usunięty
lol_24

nie licz na to :(

ocenił(a) film na 10

A może jednak... Poza tym pisało też gdzieś że ostatnia scena z książki, w której Gandalf i Balin przyszli do domu Bilba parę lat później też ma być na końcu tego filmu :)

użytkownik usunięty
lol_24

to by było piękne ale nie PJ tego nie da

ocenił(a) film na 10
lol_24

nie liczył bym na to bo Tolkien nie napisał co się dalej z nim stało więc pewnie i Jackson sobie go odpuścił.

ocenił(a) film na 10
xlandia1

W opisie Alfrida opisane jest że zginął w bitwie pięciu armii, a co myślicie o ty, zakończeniu, będzie czy nie waszym zdaniem?

ocenił(a) film na 10
lol_24

Ja mam tylko nadzieję że smok zjedzą go utopce :D

ocenił(a) film na 10
xlandia1

edit. Ja mam tylko nadzieję że zjedzą go utopce

lol_24

A gdzie ten opis?

ocenił(a) film na 10
kamilxxx09

http://lotr.wikia.com/wiki/Alfrid_Lickspittle jak to przetłumaczysz, to jest gdzieś tam mowa o tym że zginął w tej bitwie.

lol_24

Aaa to czytałem to :) Ale ja bym sie nie sugerował tą stroną aż tak bardzo. Poczkekajmy na wersję EE. Może tam zostanie wyjaśnione, co się z nim stało.

ocenił(a) film na 10
kamilxxx09

A co sądzisz o odwiedzinach Gandalfa i Balina parę lat później, będą? Bo ja mam nadzieję że tak :)

lol_24

Fajnie by było :) jednak takie zakończenie jakie mamy, czyli gdy Gandalf odwiedza starego Bilba jest jak dla mnie idealne, bo pięknie łączy się z Drużyną Pierścienia. Chyba, ze scena z balinem byłaby przed tą ostatnią, ale nie nastawiałbym się tak mocno :)

ocenił(a) film na 10
kamilxxx09

Słyszałem też że w edycji rozszerzonej ma być też mowa o Thrainie, ojcu Thorina który wystąpił jedynie w edycji rozszerzonej pustkowia Smauga.

lol_24

Plotki. Nic pewnego. Nie przeczę, ale tak jak mówię - to na razie plotki.
Bardziej pewne sa takie sceny jak:
- pogrzeb
- koronacja Daina
- szarża krasnoludów (jest w nowym zwiastunie trylogii)
- tortury Beorna i wgl więcej tej postaci
- dłuższa podróż powrotna (być może scena z wykopaniem skrzynki trollów)
- więcej o pierścieniach w Dol Guldur (bo wgl wątek pierścieni jest bardziej poruszany w wersjach rozszerzonych Hobbita)
- rydwan i ogólnie wiecej scen samej bitwy

Natomiast według mnie poniższe sceny to jedynie domysły, mogą być, ale nie muszą:
- śmierć Alfrida
- scena z wrzuceniem przez Elronda ostrze morgulu do grobowców (scena ta została nagrana jakby nie było)
- wizja Gandalfa w palantirze o sojuszu Saurona i Smauga (jest o tym w piątej Kronice)
- coś o Thraine
- Balin u Bilba

to sa juz sceny bardzo niepewne.

ocenił(a) film na 10
kamilxxx09

Zobaczymy za 3 miesiące. Nie wiem jak ty no i wszyscy, ale ja nie mogę się już doczekać :D

lol_24

No ja również. Wersja cyfrowa już 20 października, także mniej niż 2 miesiace, no a 13 października pokaz w USA, więc może cos wycieknie do internetu ;)
Poza tym licze na jakieś klipy w najbliższym czasie, jak to było w przypadku poprzednich części.

ocenił(a) film na 10
kamilxxx09

A tak w ogóle to ma być nie tylko walka Thranduila z trollami, Glóin też ma z nimi wtedy walczyć. A ponadto film będzie wtedy trwał 3 godziny. Aż o 35 minut będzie dłuższy :D

lol_24

Nie. Film będzie trwał o 20 minut dłużej, to potwierdzone.
I na żadne walki leśnego króla z trollami bym nie liczył, bo to już jakieś wymysły fanów albo zbyt mocna wiara we wszystkie projekty z kronik ;)