Tak się ostatnio zastanawiałam nad ekranizacją Hobbita i co by było gdyby wzięli się za Silmarillion (pomijam fakt że praw nie sprzedadzą). Wiele osób narzeka na Hobbita. Niestety połowa z nich to jedna i ta sama osoba a ¼ robi to chyba z nudów lub w myśl zasady "brak krytyki to dzień stracony". Pozostali mają trafne uwagi. I do tych pozostałych się zwracam.
Faktem jest, że Hobbit to nie jest drugi Lotr. Ma trochę głupich scen, ale ogólnie gdyby analizować scena po scenie to nie jest źle. Lotr też nie ustrzegł się takich scen np. rozbrojenie Gandalfa przez Nazgula. Chodzi o to, że strasznie się bronicie przed ekranizacją Silmarillionu powtarzając, że na pewno by go zepsuli. Ale tak szczerze to co by zepsuli? Nawet gdyby było tam więcej niż w Hobbicie dziwnych scen (w co wątpię bo to inna waga dzieła) to pewnie byłoby też wiele scen fajnych, które by cieszyły. A te złe zawsze można przewinąć. Jeśli nie lubię wątku z Goblinami to go nie oglądam. Zaś cieszą mnie np. sceny w Rivendell. Nie podoba mi się spływ beczek, ale uwielbiam rozmowę Bilba ze Smaugiem lub Thorina z Thranduilem. Po prostu są sceny, których byłoby mi żal nie zobaczyć tylko dlatego, że jest kilka takich co wywołuje u mnie facepalm.
Nie wiem czy należę do tych z "brak krytyki to dzień stracony" ale się wypowiem :P
Czy by się ta ekranizacja udała czy nie, ja bym nie chciał jednego, a to stanie się z pewnością. Żeby TAKA książka jak Silmarillion została zdegradowana do tego całego hoolywoodzkiego szlamu. Niektóre rozdziały na pewno będzie bardzo ciężko przenieść na ekran (np te pierwsze czy walka na śpiewanie z Sauronem). Niech Silmarillion zostanie tam gdzie jego miejsce - w głowach czytelników.
That was a terrible movie. Sorry, folks. But that movie just lacks a coherent screenplay. It’s a piece of crap. Talk about pogosticking all over the plot with no apparent reason — this story was hard to follow and I not only know the source material very well, I read a fair share of spy reports leading up to the release. I loved “The Hobbit: An Unexpected Journey” and I would happily pay good money to see it in the theater again. I doubt I’ll see “The Desolation of Smaug” in the theater again unless some life-changing force truly compels me to do so.
http : / / middle - earth . xenite . org / 2013/12/13/review-of-the-hobbit-the-desolation-of-smaug/
Michael Martinez - on też jest w tej 1/4?? Wiesz w ogóle kto to jest Michael Martinez??
Nie jestes nawet w jednej milionowej fanem Śródziemia jak Martinez.
Dorosnij w końcu.
Jak widać pierwsza część Hobbita została wysoko oceniona przez Martineza. Po prostu jeśli cos jest crap, to zostanie crapem i psychofani tego nie zmienią.
Nie jest fanem Tolkiena bo nie interesuje go jakiś Martinez? Ja go nawet nie znam, ale jestem fanem.
Chyba należysz właśnie do tych :D. Niemniej jednak Twoje obrazowe porównania bardzo mi się podobają. Lubię też inteligentną ironię. Poza tym widze jak ogromnie miłujesz ćmę i jak pozostajesz jej wierny. Powiem szczerze, że jest to dla mnie ujmujące gdyż sama pałam takim uczuciem do Elronda. Także doskonale Cię rozumiem :D.
Oczywiście że Silmarillion byłby sprowadzony do "hoolywoodzkiego szlamu" bo byłby kręcony w Hollywood. Ale Lotra też sprowadzili do tego. Nie trzeba przenosić całego Silmarillionu. Ja sobie nie wyobrażam kręcenia takiej Muzyki Anuinów. Wystarczyłoby o tym wspomnieć w prologu. Ale przecież sam Silmarillion zawiera wiele ciekawych historii, które spokojnie można by zekranizować. Naprawde nie chciałbyś zobaczyć takich Dzieci Hurina albo historii Berena i Luthien? Poza tym samego Hobbita oceniłeś na 8 - to bardzo wysoka ocena więc chyba jednak Ci się coś tam podobało. :) Zapytam inaczej, czy gdyby można byłoby się cofnąć w czasie i głosować za ekranizacją Hobbita to byłbyś za czy przeciw wiedząc co zrobili? Weź pod uwagę te sceny które Ci się podobają. Bo my cały czas skupiamy się na tym co jest złe. Ja też tak robiłam dopóki nie zaczęłam analizować scena po scenie i okazało się, że nie jest tak strasznie i ciesze się że jednak go nakręcili :)
Oczywiście LOTRa wciągnęliśmy w hollywoodzki szlam, ale przedtem niczego podobnego z takim rozmachem i efekciarstwem (i nie mam tu na myśli tylko rąbanki w CGI jaką oferuje nam Hobbit) w filmowym fantasy nie było. Jackson miał świetny materiał książkowy i to wykorzystał (dodając do tego ćmę!). W tamtych czasach to było naprawdę coś....
Z tą oceną 8 dla Niezwykłej Podróży trochę przesadziłem, górę wziął sentyment, oczekiwania i emocję. Pustkowiu Smauga już dałem bardziej trzeźwą ocenę.
To dobre filmy fantasy, ale kiepskie adaptacje Tolkiena. Jak to powtarzam do znudzenia - więcej Tolkiena mniej Jacksona.
Początkowo za ekranizacją Hobbita byłem za...gdy usłyszałem ze będą z tego 2 filmy zacząłem być podejrzliwy...gdy usłyszałem że będą 3 filmy Hobbita byłem już absolutnie przeciw (chyba że daliby do wszystkich 3 części ćmę to może inaczej byśmy gadali). Są sceny dobre w tym filmie, ale są też sceny tak żenujące że po prostu brak mi słów. Szczerze nie dałem rady obejrzeć w zaciszu domowym drugi raz Hobbita. Leciałem na przewijaniu....a to zły znak
Film Silmarillion może i tam kiedyś wyjdzie, ale ja nie wróżę mu specjalnego sukcesu. Ot tak sobie możemy gdybać.
Ale gdybyś miał podjąć decyzję wiedząc/widząc teraz to co wiesz (choć pytam może przedwcześnie bo jeszcze mamy przed sobą trzecią część) to chciałbyś jego zekranizowania czy nie? Uwierz ja też mam sceny, które przewijam, ale ciągle wracam do tych, które mi się podobają. To co napisałam w temacie, po prostu są sceny, których byłoby mi żal nie zobaczyć tylko dlatego, że jest kilka takich co wywołuje u mnie facepalm.
Oczywiście, że zostajemy tylko w sferze gdybania. W razie wątpliwości, to ja się nie przymierzam do kręcenia Silmarillionu :p. Choć znam na forum kogoś kto chętnie by wziął w tym fizicznie udział :)
Jackson, Jackson, Jackson. Niech wraca do Śródziemia i zabiera się za Silla, a zrzęda Christopher niech prawa do tej wspaniałej ksiażki oddaje. Chociaz prędzej czy później i tak komus z tej rodzinki odbije szajba na punkcie kasy i sprzeda te prawa autorskie.
Jestem za. To jedna z najwspanialszych książek, jakie czytałem, i zdecydowanie powinna być przeniesiona na ekran w najbliższym czasie. I tak będzie. Lotr i Hobbit odniesli ogromny sukces. Nie ma bata. Na bank zrobią ekranizacje, prędzej czy później. Obstwaim, ze poczatkiem nowej dekady zobaczymy Silla na ekranie. Jesli chodzi o czesci - może byc nawet 50. Jestem za.
To jest źródło do potęgi! Wyobraź sobie ile mądrości można zgromadzić przez taki długi czas, ile dziedzin doprowadzić do mistrzowskiego poziomu. Moim marzeniem zawsze było żyć jak najdłużej, bo droga do sukcesu wymaga czasu, a w tym wypadku byłoby go znacznie sporo. Jedynie choroba, wypadek czy morderstwo mogłoby urwać twą linię życia.
UWAGA! To jest straightlines robiący znów syf. Uczciwie ostrzegam. Polecam ignorowanie tego wyjątkowego trolla i multikonciarza.
Dokładnie, tym Jack$on starszy tym gorzej mu to wszystko wychodzi... aż strach pomyśleć jakby to miało wyglądać jakby to on miał za 10 lat reżyserować Silmalliirion.
Akurat ciebie sthraightlines o zdanie nikt nie pytał i wyraźnie w temacie zaznaczyłam czyje wypowiedzi mnie nie interesują. I nie chcę tu też widzieć twoich multikont.
"widząca wszędzie nazistów"
Ha ha ha ja zawsze wiedziałam, że ty masz coś z głową i nigdy nie posądzałam cie o jakąkolwiek inteligencję, ale zawsze mnie to zaskakuje. No proszę straightlines znów wyjeżdżasz z nazistami. To pod iloma kontami już jej to pisałeś? 10? 20? 30? Oczywiście kłamstwo, ale tobie nie o prawdę chodzi a o robienie burdelu.
Proszę tu wpis o nazistach od alterkonta jackendinooo. Oczywiście zablokowany, ale calays w pierwszym akapicie swojej odpowiedzi się do tego odnosi.
http://www.filmweb.pl/film/Hobbit%3A+Bitwa+Pi%C4%99ciu+Armii-2014-662242/discuss ion/Beda+jeszcze+dokretki...+z+Azogiem,2462731?page=4#post_12211534
Proszę mam kolejny tym razem niezablokowany z konta jackendinooo.
http://www.filmweb.pl/film/Hobbit%3A+Bitwa+Pi%C4%99ciu+Armii-2014-662242/discuss ion/Trailer+nie+wypali%C5%82,2460368?page=2#post_12187486
A tutaj ta sama sytuacja co poprzednio (tekst zablokowany ale Ty się do niego odnosisz). Tym razem z konta gimli_gloin:
http://www.filmweb.pl/film/Hobbit%3A+Pustkowie+Smauga-2013-469867/discussion/Nap rawd%C4%99...+7.8+.Za+co!!+Za+jechanie+na+plecach+%22W%C5%82adcy+Pier%C5%9Bcieni i%22,2453625?page=2#post_12131411
A tu wyzywa od "dziewczynek" aż 3 razy:
http://www.filmweb.pl/film/Hobbit%3A+Bitwa+Pi%C4%99ciu+Armii-2014-662242/discuss ion/Najm%C5%82odszy+krasnolud.,2388029#post_11582683
Tu spod konta gimli gloin dawno zbanowanego:
http://www.filmweb.pl/film/Hobbit%3A+Bitwa+Pi%C4%99ciu+Armii-2014-662242/discuss ion/Nowe+info+na+temat+cz%C4%99%C5%9Bci+3,2451880#post_12107139
Tu udaje KinomanaNajwiększego wyzywając od dziewczynek:
http://www.filmweb.pl/film/Hobbit%3A+Bitwa+Pi%C4%99ciu+Armii-2014-662242/discuss ion/Tylko+czeka%C4%87...,2474923#post_12302955
Co lepsze znalazłam kolejne alterkonto ale jego na razie nie zdradzę.
Posądzić go o rozum to zbrodnia przeciwko inteligencji. Zresztą gdyby miał choć trochę rozumu to nie dręczył by forum swoją destrukcyjną obecnością przez rok.
>"Posądzić go o rozum to zbrodnia przeciwko inteligencji. Zresztą gdyby miał choć trochę rozumu to nie dręczył by forum swoją destrukcyjną obecnością przez rok." - haha ;D padłam !
Smutny to fakt, że ktoś tak się zachowuje ale dowód jest, mam już dość tej desperacji. Jak znów padnie ten przykład to chyba stworze sobie jakieś oznaczenie, i za każdym razem będę mu tylko w taki sposób odp. cokolwiek ;/