PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 249734
5,5 53 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

Dużo wskazuje na to, że w trzecim filmie z pomocą uwięzionemu Gandalfowi przybędzie Galadriela, po którą wysłał Radagasta. Szczerze na to liczę. Według dodatku B do Władcy rozwaliła ona Dol Goldur jednym zaklęciem ( ͡° ͜ʖ ͡°) Wydarzyło się to kilkadziesiąt lat później ale chciałbym to zobaczyć na ekranie - pal licho niezgodność. Odpowiednio głośne i efektowne jebnięcie + epicka muzyka + fajne przedstawienie potęgi tej starej istoty jaką jest Galadriela z 7 tys lat na karku = wiem jaką scenę będę oglądał 20 razy z ciarkami na rękach. Błagam Cię Peter - nie zjeb tego jeśli to właśnie sobie zaplanowałeś.

Taka scena na pewno dodałaby wielkości filmowi poza zabiciem Smauga i Bitwą Pięciu Armii.

użytkownik usunięty
Qster_filmweb

Byłbym strasznie rozczarowany, jakby tego nie pokazano. Z Galadrielą powinni być jeszcze Elrond i Saruman, by tak jak to zostało opisane, Biała Rada wspólnymi siłami wygnała Saurona z Dol Guldur i zniszczyła starą fortecę.

Podczas ataku Białej Rady nie doszło nawet do walki - za bardzo się ociągali i Sauron uciekł do Mordoru. Ja w wątku myślałem raczej o nagięciu do Hobbita zniszczenia Dol Guldur i połączenia tego z wypędzeniem Saurona. W zniszczeniu Dol Guldur brali udział Galadriela i Celebron.

Qster_filmweb

Oj, ja też bardzo liczę na sceny w Dol Goldur... wedle wszelkiego prawdopodobieństwa nie będzie totalnego rozwalenia fortecy tylko ucieczka Saurona (a raczej taktyczny odwrót w stronę Mordoru) więc nie będzie pewnie szaleństwa. Ale tak czy siak mam nadzieję, że ten wątek nie zostanie pominięty!

Kwiiik

Taktyczny odwrót, to mnie zawsze rozwala:
Taktyczne kampienie, taktyczna rozmowa, taktyczna przegrana.
:D

RedChrisMaster

punkt widzenia zawsze zależy od punktu siedzenia ;)

Kwiiik

Oj tam nie zapeszaj. Ja mam nadzieje, że wątek będzie z pier***ęciem :) Peter Jackson ma jedyną szansę, a w takim czymś można wiele ugrać.

Qster_filmweb

Galadriela wystrzeli z lorien głowice jądrową krótkiego zasięgu.

Qster_filmweb

7 tysi, jak nie więcej, ale nadal fajna laska :D

Popow85x2

elfem być.. nawet jak umrzesz możesz wrócić :>

Qster_filmweb

Tyle że w Valinorze było zbyt super żeby wracać :P

Jedynym który wrócił był Gandalf (z punktu widzenia mieszkańców Śródziemia), tyle że nie był on elfem, a Majarem z konkretnym zadaniem ;)

Popow85x2

Tylko, że Gandalf przy przypłynięciu do Śródziemia prawdopodobnie zapomniał o swojej naturze Majara i o tym jak to jest w Valinorze, aby nie przesadzać z mocą :P A wrócił od razu po śmierci więc nie zobaczył nic.
Jedynym, który naprawdę wrócił do Śródziemia po śmierci był Glorfindel. Umarł w cholerę dawno temu, potem poprosił Valarów i znowu go wysłali do Śródziemia. Siedział nawet u Elronda i gadał z Frodem.

Popow85x2

Swoją drogą to super... Ale tam musiało być nudno w c*uj dla takiego np. Gandalfa.

Qster_filmweb

Dlatego napisałem z punktu widzenia mieszkańców Śródziemia, bo dla nich on zginął.
Faktycznie Glorfindel :)
Szkoda że w filmie trochę bardziej nie wytłumaczyli powrotu elfów do Valinoru i ich tęsknoty do niego i nie pokazali Prostej Drogi.

Popow85x2

Czytałem niedawno wywiad z Jacksonem, mówił że najzwyczajniej w świecie wytwórnia nie ma praw do Silmarillionu. A Valinor to Silmarillion.

Qster_filmweb

No tak, ale z Władcy Pierścieni też można było się dowiedzieć co nie co na ten temat. Na pewno więcej niż było to ukazane w filmie, w którym wiemy tylko tyle, że elfy odpływają na zachód bo tam jest ich prawdziwy dom i panuje tam pokój.
Ale fakt, Valinor to głownie Silmarilion.

Qster_filmweb

Cóż Sauron bez swojego pierścienia nie może się równać z Galadierą dzierżącą jeden z pomniejszych pierścieni. Więc pozostaje mu ucieczka.

ocenił(a) film na 4
Beny1234

Nie jestem co do tego przekonany żeby Galadriela była potężniejsza od Saurona? Elf przeciwko Majarowi?
Gandalf też ma jeden z trzech Pierścieni Władzy które dostały elfy, a jednak nawet będąc Gandalfem Białym mówi że Sauron jest od niego potężniejszy.

Anthrax91

Ha - i tu ciekawostka. Jako, że Gandalf ma przykazane przez Majarów nie używać za dużo własnej mocy niedługo po otrzymaniu pierścienia chowa go. Gandalf nigdy nie chodził z nałożonym własnym pierścieniem. Założył go dopiero przed odpływem z Śródziemia, kiedy pierścień nie miał już sam w sobie mocy.

Gandalf z pewnością mógł nakopać do dupy Sauronowi - po prostu miał to zakazana albo nie pamiętał o swojej mocy.

ocenił(a) film na 5
Qster_filmweb

Gandalf już w Valinorze oznajmia "Manwe'mu", że boi się Saurona. Nie wiem skąd zatem przypuszczenie, że Gandalf mógłby go pokonać. Poza tym, to Valarowie zakazali czy też ograniczyli moc Gandalfa.

Hkjop

Szczerze to nie wiem skąd, przekazywane z fora na fora :)

Anthrax91

A jeśli chodzi o Galadrielę to moc jej pierścienia wystarczała, żeby chronić cały ogromny las :) Nie wiem czyłaby radę Sauronowi, ale nie zapominajmy, że jest bardzo stara i z nie jednym Valarem spędzała czas.

ocenił(a) film na 7
Qster_filmweb

NIE WIEM NIE CZYTALEM, ALE BRZMI KOZACKO

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 7
Jakubxx

???
LOOOOOOOOOOOL CO TY DALES TERAZ

Jakubxx

podobają mi się te podskoki forumowe takich małych leszczyków jak ty

w szkole do której chodzisz jesteś pewnie popychadłem wszystkich, nawet czterookich kujonów

wiec wyładowujesz swoja frustrację w jedynym miejscu, w którym możesz to robić bezkarnie

dawaj dzidziuś, poszczekaj sobie jeszcze, tu cie to nic nie kosztuje

ocenił(a) film na 7
Qster_filmweb

W 1szej czesci hobbita, w scenie gandalfa z galadriela, ona mowi do niego, ze jesli bedzie potrzebowal jej pomocy, to ona mu jej udzieli. wiec imo na 100% zostanie to wykorzystane

Qster_filmweb

Galadriela o tak ja też na nią liczę :)

Qster_filmweb

Podbijam temat jest istotnie ważny

ocenił(a) film na 6
LobeliaSakvil

i kto tu zaśmieca forum... aj Denis Denis