PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 249769
5,5 53 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

Przeczytajcie najnowszy artykuł oneringu. Szczególnie interesująca jest informacja nr 5.
Trudno w to uwierzyć... lecz kto wie :)
http://www.theonering.net/torwp/2014/11/30/95199-five-geeky-things-we-spotted-in -the-battle-of-
the-five-armies-trailer/

ocenił(a) film na 10
kamilxxx09

Ale ten niby młody Gothmog jest chyba rozmiaru małego trolla

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

O kurczę,to by było coś! Gothmog?Jeden z moich ulubionych Orków?

thorin3

Kolejna deska w pomoście miedzy dwiema trylogiami :D

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Dokładnie :) Chciałbym go zobaczyć zranionego :)

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Popatrzyłem trochę na zdjęcia i chyba to nie jest prawda.Mało jest pomiędzy nimi podobieństwa.Dodatkowo:Taka postać jak Gothmog ma być zmiażdżona wózkiem przez Barda?

thorin3

Zastanawiam sie, czy ta postać wchodzaca na mur czy co to tam jest, to ta sama postać, w która Bard uderza wózkiem. Zresztą, nawet gdyby, to Gothmog mógłby zostać w Bitwie powaznie zraniony, a potem uciec, i jako zdeformowana postać wrócić w Powrocie Króla, tak jak pisza na oneringu.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

1.Bard przejeżdża po nim wózkiem
2.Gothmog wstaje
3.Dochodzi do pojedynku Bard vs Gothmog
4.Zraniony Gothmog ucieka.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

To jednak chyba nie on.

użytkownik usunięty
kamilxxx09

Toż to jakiś kulfoniasty troll.

kamilxxx09

Na skutek odniesionych w czasie bitwy ran zmutuje z trolla w orka.

Xoxoxox

Nie ma pewności czy jest to troll

kamilxxx09

No Jackson raczej nie przyjdzie na filmweba i nie powie jak jest na prawdę, także jak chcesz się upierać, że to coś z trailera to w istocie ork, to proszę cię bardzo.

Xoxoxox

Nie upieram się, lecz zastanawiam.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Mi się wydaje, że to po prostu jakiś przerośnięty ork.

Thranduil231

Dobra, już wiem. W przewodniku jest mowa o WIELKICH ORKACH zwanych OGRAMI. Czyli te istoty większe od orków, ale mniejsze od trollów, to ogry. I pochodza z Gundabadu.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

A ja myślałem sobie co to za pokurcz! :)

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Ha! Tak się dzisiaj zastanawiałem czy w Śródziemiu były ogry i nagle to się sprawdziło :D

użytkownik usunięty
kamilxxx09

Gothmog jest tylko jeden: http://pl.lotr.wikia.com/wiki/Gothmog ;)

A jeśli chodzi o Gothmoga-porucznika, to byłoby całkiem możliwe, że PJ powiązałby to wszystko ze sobą i wrzucił go faktycznie do Hobbita.

Patrząc na zdjęcie ze zwiastunu, też na początku myślałem, że to jakiś troll. Pewnie dlatego, że postać zajmuje cały ekran i sprawia wrażenie większej niż w rzeczywistości. Ale jednak wygląda zbyt inteligentnie, więc całkiem możliwe, że to jakiś ork.

Choć na ujęciu, gdy taranuje go Bard, wydaje się być większy od Gothmoga z LOTR:
http://www.thelandofshadow.com/wp-content/uploads/2014/11/HobbitBFATrailer2w.jpg
http://www.thelandofshadow.com/wp-content/uploads/2014/11/HobbitBFATrailer2v.jpg
Ale też nie jest do końca podobny, do tego z ujęcia:
http://www-images.theonering.org/torwp/wp-content/uploads/2014/11/gothmogbotfa.j pg
Może po prostu w bitwie będzie brała udział inna rasa orków? A Gothmog będzie nie do końca wyrośniętym.

Są oczywiście pewne podobieństwa z twarzy do Gothmoga z LOTR, choć ciężko stwierdzić na pewno. Musiałby dostać w Hobbicie czymś solidnym po lewej stronie twarzy i barku, żeby potem dostać takiej narośli/raka jak w LOTR, pewnie w konsekwencji prób uleczenia.

Zauważę też, że na zdjęciu ze zwiastuna ork ma lewe ramię mniejsze, a Gothmog miał tę narośl również na lewym, częściowo niesprawnym o ile pamiętam, ramieniu. Może Sauron próbował go poskładać do kupy, użył za dużo sterydów i tak akurat mu wyszło? ;)

Lubie to :)

Ork/trol w ktorego uderza Bard wozem to zupelnie inny ork/trol niz ten, ktory wskakuje w trailerze na skale. Dla mnie takie spekulacje sa smieszne. Wg mnie ci przerosnieci orkowie (o ile to sa orkowie a nie trole) to predzej jest owa przyboczna armia Bolga, o ktorej Tolkien pisal w ksiazce Hobbit. Byli to wyrosnieci orkowie zaprawieni w ogniu walki i patrzac na gabaryty tego orka/trola smiem twierdzic, ze to wlasnie jeden z nich.
Poza tym nie wierze, ze Jackson skupialby sie na takim pomoscie jak postac Gothmoga. Bez sensu i bez wartosci dla obu serii filmowych taki pomost.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Dodam jeszcze że praktycznie każdy z ważniejszych Orków w Hobbicie(np.Yazneg czy Fimbul) ma "opowiedzianą" swoją historię w filmie.Na przykład dam Filbula:
An Unexpected Yourney
1.Widzimy Fimbula razem z Yaznegem .
2.Fimbul i Yazneg atakują Krasnoludy i Radagasta na polach.
3.Fimbul zjawia się na Wichrowym Czubie.Yazneg zostaje zabity przez Azoga.
4.Azog i Fimbul ruszają w pogoń za Krasnoludami.
5.Fimbul i Azog atakują kompanię w lesie.
Desolation Of Smaug
6.Fimbul zjawia się w Dol Guldur.
7.Fimbul atakuje Królestwo Leśnych Elfów.
8.Fimbul atakuje Laketown.
9.Fimbul zostaje zabity przez Legolasa.

thorin3

Jest jeszcze narzug.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Tak.Ten któremu Thranduil odciął głowę.

thorin3

Dokładnie.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Zobaczymy czy dołączy do nich "Gothmog"