PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 249769
5,5 53 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

Ocena Spoilerów

użytkownik usunięty

Ogólnie miałem ich nie czytać ale............ no właśnie ciemność mną zawładnęła i wołała zaglądnij zaglądnij............... no ale po zaglądnięciu no właśnie tragedia co ja widzę spoilery kijowe nie mające żadnego sensu.
więc dla oceny przetłumaczone spoilery
Spojlery Hobbita Bitwy Pięciu Armii:
1. Tauriel nie umiera
2. Kili poświęca się broniąc Tauriel przed Bolgiem
3. Bolg zostanie przebity przez Legolasa. Legolas rzuca mieczem w Bolga, przypina go na ścianie w Ravenhilla.
4. Fili zostaje ścięty przez Azoga a następnie jego ciało zostaje rzucone w rozwcieczonego Thorina
5. Azog zostaje zabity przez Thorina, ale on pada od ciężkich ran.Krasnoluda ratuje Beorn . (Więc tak, nie ma walki Beorn vs. Bolg.)
6. Galadriela walczy z Sauronem wykorzystując moc jej pierścienia Nenya: Walka jest tak potężna, że część lub całe Dol Goldur się rozpada.
7. Olbrzymie ,,robaki" kopią tunele na polu bitwy,przez które wychodzą orkowie (tunele pozwalają im się dostać pod Erebor).
8. Aukcja towarów Bilbo będzie funkcjonalny.
9. Burmistrz Esgorath ucieka z Miasta na Jeziorze w swojej łodzi.
10. Pogłoski o śmierci w Dol Guldur Radagasta nie są prawdziwe. Będzie żył.
11. Gandalf będzie wyglądał przez Palantir i będzie widział, co się stanie, jeśli Smaug nie zostanie zabity. Wtedy Sauron połączy siły ze smokiem
12. Bard zabija Smauga, ale nie będzie używał kusznicy.Czarną strzałe wystrzeli prawdopodobnie z łuku

Ad 1 to dno 1/10
Ad 2 jeszcze większe dno i już rozpoczyna się muł a jest go sporo bo aż 2 metry ojoj.... zaczynam się topić 1/10
Ad 3 dno liczby "pi" i trzy metry mułu 1/10 o joj było nie wchodzić w bagno :(
ad 4 nawet brzmi to rozsądnie 6/10
ad 5 nie wiem co o tym myśleć 5/10 :/
ad 6 no cóż 7/10 ale mnie to ucieszyło po tak beznadziejnych spoilerach podskoczyłem wysoko ze hej :(
ad 7 nie wierzę w to co czytam 1/10
ad 8 chyba logiczne 7/10
ad 9 a to ci egoista nie pałałem sympatią do tej postaci od chwili jej zobaczenia na sali kinowej 1/10
ad 10 to ma sens ale mam nadzieję ze jakoś powiążą jego postać z Władcą Pierścieni mniej pajacowania :( więcej mądrego Radagasta 5/10
ad 11 no brzmi to sensownie ale................ 6/10
ad 12 no ok 7/10

Kolejne :( smutne spoilery
Is Dain's coronation shown? And is there a funeral scene? And does Bilbo meet with Thorin before he dies?
(I swear I have no self-control.)

Nie 1/10
Nie 1/10
No ok 7/10

Kolejne :(

SPOILERY!!!!!!!
Nie ma koronacji Daina, ktory jest w 100% CGI !! 1/10
Nie ma pogrzebu !!! 1/10
Legolas zabija Bolga a Beorna praktycznie nie ma... to katastrofa najwyższego rzędu :(////////
To brzmi jak niesmieszny zart, ale to niestety prawda...

wynik łączny wynosi 59 dzielę to na 16 póki co tyle spoilerów wyszedł wynik

3,6875/10 co oznacza że film może być w granicach ocen 4; 5 ; 6/10 czyli słabszy..

póki co u mnie chęć pójścia na maraton to zerowa lub minusowa szansa. Legolas wątek pierwszoplanowy tragedia :( oj Panie Jacksonie oj Panie Jacksonie tobie zamiast życzeń świątecznych szykują się chyba, skargi i zażalenia od fanów bo nie wiem kto łyknie ten film jeśli po tych spoilerach wychodzi na słabiznę.

Jak można Beorna zastąpić Legolasem nie nie nie !!!!!

I po co ten spam, Denis? Taki temat juz jest.

ocenił(a) film na 10
kamilxxx09

Niektórzy to konkurs robią kto więcej tematów zrobi.

ocenił(a) film na 6
kamilxxx09

podsumowal, zeby bylo czytelniej chyba nie?

użytkownik usunięty
maiev888

Jak bym napisał że te spoilery to same plusy Kamil by poparł temat. I napisał by że film będzie epicki......

ps. Na imdb jest średnia 9,3 całkiem fajna średnia ale wątpię że jest sprawiedliwa.....

ocenił(a) film na 10
kamilxxx09

Ale w sumie ciekawa retrospekcja użytkownika

GandalfTheWhite

Ocena każdego elementu, którego nawet nie widział. Denis jest irytujący. Nie dosć, że ciagle spamuje, to jeszcze założył sporo multikont. On po prostu zaśmieca forum. Robi się gorszy niż spycialec.

ocenił(a) film na 10
kamilxxx09

Hmm bez przesady z tym spycialcem. Spycialec cały czas zakłada tematy które tylko drażnią ten jest całkiem ciekawy chodź masz racje z jego tematami. Ten mógłby się znaleśc w innym już założonym.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

co nerwy cie biorą
Legolas zabija Bolga - debilizm

realowiec

Mnie? Na Denisa owszem.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

no na Denisa
Czemu Bolga nie zabije Beorn tak mało go w filmie no czemu

realowiec

Trudno. Będzie moze więcej w EE.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

no w EE pewnie troche go dadzą tak jak w pustkowiu

realowiec

Nom.

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

Pewnie będzie,ale zamiast tego to woleli dać romans Tauriel i Kiliego.Dalej twierdzisz że to nie romans? W dodatku zbędny.Więcej zamiast tego Beorna mogli dać...

kacperowski20

Nadal twierdze, ze to nie romans. Przynajmniej ja tego tak nie odbieram. Dla mnie jest to "wyjątkowe zauroczenie" dwóch jednostek wśród dwóch skłóconych ras.

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

Zwykły zapychacz,przez to nie ma prologu,Beorna jest mniej niż w zwykłej wersji Pustkowia.Nie ma pogrzebu i koronacji ponoć.To już lipa.Myślę że mimo tego film będzie warty obejrzenia.Do arcydzieła to mu będzie brakować,tak jak poprzednim częściom...

kacperowski20

Ciekawe wnioski. To tak jakbym określi PK lipą, bo nie ma Porządków w Shire i Sarumana. Świetnie.

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

No dobra,ale na pewno niezbyt fajnie z racji że dali tą elfkę jako zapychacza nie dali ważniejszych scen.To pewnie będą długo długo wytykać Jacksonowi,chyba że nadrobi w wersji reżyserskiej.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Joecrou
godzinę temu
OMG...
SPOILERY!!!!!!!
Nie ma koronacji Daina, ktory jest w 100% CGI !!
Nie ma pogrzebu !!!
Legolas zabija Bolga a Beorna praktycznie nie ma...
To brzmi jak niesmieszny zart, ale to niestety prawda...
w odpowiedzi na post: JBridges

kopiuj wklej

ocenił(a) film na 6
realowiec

Koronacja Daina, pogrzeb Thorina i więcej scen z Beornem z pewnością pojawią się w EE. Nie mam jednak pojęcia czemu takie sceny wyrzucili z wersji kinowej.

ocenił(a) film na 7

to będzie jeszcze większy gniot niż pustkowie smauga

No. A najgorsze jest to, że Bilbo nie prześpi bitwy, tak jak to zrobił w książce. Powinni mu ją streścić, zamiast wszystko pokazywać na ekranie. Minus, panie Jackson, minus jak stąd do Pekinu :/

użytkownik usunięty
Yagari

No, zamiast ginąć w obronie swego krewniaka, opiekuna, władcy i króla (który był dla nas dobry), lepiej zginąć za osobę z którą spędziło się 20 godzin życia... Piotruś, znów mnie olśniłeś. Szansa na honorową śmierć godną wojownika odeszła po raz kolejny...

ocenił(a) film na 8

Nom, bo na pewno scenariusz został napisany w taki sposób, żeby miał wybór między tą dwójką. Żeby specjalnie podkreślić, że ma gdzieś wuja.

użytkownik usunięty
Phea

Nom, na pewno scenarzysta otrzymał blokadę z góry.

ocenił(a) film na 8

Cieszę się, że się zgadzamy.

użytkownik usunięty
Phea

Ja również.

ocenił(a) film na 10

Ja się w ogóle nie przejmuje tym co piszą inni bo nie od dziś wiadomo, że tam gdzie 5 ludzi tam 20 różnych opinii. Zobaczę film sam to ocenię. Pamiętam jakie jazdy były kiedy po raz pierwszy zobaczyliśmy Smauga w zwiastunie. A koniec końców wyszedł świetnie.

ocenił(a) film na 8

1: Było wiadome od jakiegoś czasu, nic nowego.
2: To też było do przewidzenia.
3: Logiczne rozwinięcie walki z LakeTown z Pustkowia.
4: Nie widzę jakiegoś wielkiego ale, jakoś musi w końcu zginąć.
5: Tego spodziewałem się od samego początku, od sceny retrospekcji bitwy pod Morją i walki pod koniec NP.
6: Widać to na zwiastunach, moim zdaniem, ciekawie się zapowiada, nigdy nie mieliśmy do czynienia z mocą żadnego z trzech pierścieni.
7: Nie mam żadnych zastrzeżeń, zobaczymy jak to wygląda w praktyce.
8: Dobrze, że będzie aukcja w Bag End.
9: Jak najbardziej ok.
10: Logiczne, skoro Radagast nie umiera u Tolkiena.
11: To mi trochę nie pasuje ( zwłaszcza ta łączność Saurona ze Smaugiem ) ale z tego co tam pisze to będzie to dopiero w EE.
12: Jak najbardziej ok i zgodnie z kanonem.

1. Tauriel nie umiera - whatever
2. Kili poświęca się broniąc Tauriel przed Bolgiem - eeeeh, wojownik poświęcający życie dla wuja i władcy. To takie tolkienowskie. Zamiast tego pewnie faktycznie dostaniemy ckliwe do granic możliwości cliche.
3. Bolg zostanie przebity przez Legolasa. Legolas rzuca mieczem w Bolga, przypina go na ścianie w Ravenhilla. - whatever
4. Fili zostaje ścięty przez Azoga a następnie jego ciało zostaje rzucone w rozwcieczonego Thorina - too much gore, chociaż po tym jak Jackson potraktował Thraina wierzę, że jest zdolny do wszystkiego
5. Azog zostaje zabity przez Thorina, ale on pada od ciężkich ran.Krasnoluda ratuje Beorn . (Więc tak, nie ma walki Beorn vs. Bolg.) - whatever
6. Galadriela walczy z Sauronem wykorzystując moc jej pierścienia Nenya: Walka jest tak potężna, że część lub całe Dol Goldur się rozpada. - całkiem możliwe, na ComicConie wspominali, że Galadriela "skopie dupę Sauronowi". Mam nadzieję, że wyjdzie z tego coś ciekawego.
7. Olbrzymie ,,robaki" kopią tunele na polu bitwy,przez które wychodzą orkowie (tunele pozwalają im się dostać pod Erebor). - whatever
8. Aukcja towarów Bilbo będzie funkcjonalny. = wtf
9. Burmistrz Esgorath ucieka z Miasta na Jeziorze w swojej łodzi. - https://www.youtube.com/watch?v=Ca9CJ1u6ACg
10. Pogłoski o śmierci w Dol Guldur Radagasta nie są prawdziwe. Będzie żył. - whatever
11. Gandalf będzie wyglądał przez Palantir i będzie widział, co się stanie, jeśli Smaug nie zostanie zabity. Wtedy Sauron połączy siły ze smokiem - o, czyli jednak "Palantir nie jest tak niebezpiecznym narzędziem Sarumanie"? I w ogóle skąd tam Palantir? I..... a nie ważne.
12. Bard zabija Smauga, ale nie będzie używał kusznicy.Czarną strzałe wystrzeli prawdopodobnie z łuku - no nie wierzę, Jackson wciąż potrafi zrobić coś z poszanowaniem dla materiału źródłowego

ocenił(a) film na 4

UAKTUALNIENIE niektórych SPOILERÓW

Do niektórych spoilerów pojawiło się uaktualnienie:

Ad.4 Z tego co zrozumiałam to ścięcia głowy nie będzie w wersji podstawowej ( o ile to oznacza theatrical edition).
Ad.5 Beorn nie ratuje Thorina.
Ad.6 Dol Guldur się NIE rozpada.
Ad.11 Tego też nie będzie w wersji podstawowej.

Fajnie, że zebrałeś wszystko do kupy bo wczoraj to już się zrobił niezły bałagan :)

A kamilxxx09 to Ty się nie przejmuj bo jego szlag trafia i już od wczoraj rzuca się na ludzi za to, że te wszystkie spoilery są po prostu niepomyślne. Temat nie jest absolutnie żadnym spamem a wiadomości masz prawo ocenić. Co do jego zachowania to się nie przejmuj. Wybielanie siebie kosztem innych to jego chleb powszedni.

użytkownik usunięty
Belief

Ok dzięki za uaktualnienie spoilerów

ad 4 no to może i dobrze bo nie wiem jak to by wyszło
ad 5 Czyli znowu wycofano Beorna lipa :( a zamiast tego zobaczymy Legośka na nietoperzu i romans Kili i Tauriel :( "wzruszyłem się do prawdy panie Jackson"
ad 6 to może i dobrze bo Dol Guldur zostało zniszczone w czasie wojny o pierścień. Chyba ze w rozszerzonej się rozpadnie. W każdym bądz razie nawet to ze Galadriela będzie w filmie nie poprawia mi Humoru :( nie będe, zachwycać się tym co Jack$$$on wplecie :(
ad 11 no czyli lipa czyli możliwe ze znów najlepsze sceny zobaczymy w EE

Jeśli chodzi o temat to stworzyłem podsumowujący póki co spoilery bo faktycznie tamten temat ma 212 postów a wątpię by ktoś chciał wrócić do tematu i czytać te kijowe spoilery. Wiem że, może ocenianie ich jest głupie ale wybaczcie mi to bo, po Pustkowiu na którym się tak zawiodłem czekałem na lepszą część i co wygląda na to że, film będzie klapą może nie finansową ale klapą pod względem fabuły. Jak można, Beorna który w książce odmienił losy bitwy zastąpić Legolasem którego w książce nie ma to jakaś obraza dla fanów Lotr i książki, Czy tylko mi się wydaje czy Hobbit Niezwykła Podróż będzie jednak najlepszą częścią z całej trylogii Hobbita, bez Legolasów, taurielów i innych wątków bez sensownych.

Nawet już Elrond w ogóle cała Biała Rada mnie nie ucieszy jeśli, film będzie lipny. Co do Kamilxxx09 to po prostu rzucił się dla mnie bo skrytykowałem film jak bym napisał że, te spoilery są świetne to by poparł temat mówi że karmię trolli. Ciekawe jakich? nie wiem. Temat jak widać się przyjął i nikt do niego zastrzeżeń nie ma.

ocenił(a) film na 10

Nie wiem czy ktoś pisał ale uwaga SPOILER

Beorn leci z Radagastem na Orłach. Beorn zeskakuje i przemienia się w niedźwiedzia i po scenie.

ocenił(a) film na 4
Gorkin

To jest nowe info :).

Beorn na Orle, hmm...., Czy to jest cały udział Beorna w filmie?

ocenił(a) film na 10
Belief

Podobno jeszcze wybija kilku orków i cały udział.

ocenił(a) film na 4
Gorkin

O matko...No i jak tu nie krytykować.

Dzięki. Masz jeszcze jakieś wiadomości? Może coś pozytywnego?

ocenił(a) film na 10
Belief

Scena ta Bardzo fajnie pokazuje Beorna. Nie ma podobno sceny przekazania Kostura Gandalfowi ale użytkownik co to pisał że mogłoby mu coś umknąć

ocenił(a) film na 10
Gorkin

Ale szczerze mówiąc to jest niemożliwe żeby tej sceny nie było

ocenił(a) film na 4
Gorkin

Chodzi o to że jest krótko.

Nie ma sceny przekazania Kostura Gandalfowi? uuu to niektórzy się załamią. Oby to podobno było jednak tylko "podobno"

Dawaj jeszcze :)

ocenił(a) film na 10
Belief

Ja tą wiadomością jestem załamany bo lubię Istari. A i Radagast wezwie orły tym razem.

ocenił(a) film na 10
Gorkin

Tak piszą na Theonering

ocenił(a) film na 4
Gorkin

A kto nie lubi Istari? :) Może ta scena będzie w EE?

Fajnie, że Radagast wezwie orły. No wreszcie pokażą, Radagasta w lepszym świetle.

Co tam jeszcze piszą? Te wiadomości to czerpiesz z postów ludzi czy na stronie jest artykuł?

ocenił(a) film na 10
Belief

Jest tam najnowszy artykuł i jeszcze w komentarzach piszą ci co oglądali.

Belief

ja mam pozytywne info: tauriel nie zginie :D

użytkownik usunięty
kamilxxx09

To chyba najgorszy news ;/

Dlaczego? I tak jej nie ma w Lotrze, wiec co za różnica. i tak więcej jej nie zobaczysz, wiec obojętne czy zginie.

użytkownik usunięty
kamilxxx09

Nie przepadam za nią.

aha ok

ocenił(a) film na 10
kamilxxx09

Padłem XD

kamilxxx09

To jest w sumie dziwne... Evangeline Lilly powiedziała, że Tauriel ma tragiczny koniec. Gdzie tu tragedia jeśli zostaje przy życiu?