PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 249740
5,5 53 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

Na videoblogu, na zdjęciach i w zwiastunie widzimy Thranduila walczącego z orkami w Dale i spacerującego po ruinach. Istotne jest to, że nie widać żadnej świty, gwardii królewskiej przy nim, król elfów najprawdopodobniej jest w Dale sam i pytanie dlaczego? Szuka syna? Jest jedynym ocalonym z zasadzki? Chce w tajemnicy przed resztą elfów coś zrobić? Co o tym sądzicie?

stalowoki

Jakoś wczesniej się nad tym nie zastanawiałem. Myslę, że scena przechadzki jest gdzies pod koniec Bitwy. A może i po Bitwie. Myslę że chodzi o to, by pokazac pewną skruche Thranduila. W obliczu śmierci wielu istot (widac w trailerze zarówno zabitych jego elfów jak i ludzi) Król Elfów zapewne przejdzie pewną wewnetrzną zmiane. Nie bedzie już tak nieprzyjazny. W ksiazce też już później był całkiem inny.

A tak poza tym, fajny temat :)

kamilxxx09

Może tak być.

użytkownik usunięty
stalowoki

Może wcześniej elfy poszły po rozum do głowy Przeciwstawiły się swemu królowi . Thranduil czując smutek oraz złość wynikającej z odejścia syna podążą w ślady syna i elfow zabijając iluś tam orkòw . Dochodzi do swych poddanych przeprasza ich itp a to wszystko po bitwie 5 armii . :-)

Zreszta trafne spostrzeżenie :-)

W trailerze, w drugiej scenie widać twarz Taurieli na tle walczących ludzi w Dale, być może Thranduil szuka właśnie jej.

stalowoki

W to akurat wątpię.

użytkownik usunięty
stalowoki

Możliwe.

ocenił(a) film na 4
stalowoki

Ta scena sugeruje/ma na celu pokazać (przynajmniej mi się to nasunęło), ile osób w wyniku głupiej walki zginęło i jakie żniwo zebrała niepotrzebnie śmierć. Thranduil to elf a one są wrażliwe. Może serce go zabolało przy tylu trupach? Wydaje mi się, że jego elfy są gdzieś zaraz obok. Nie sądzę, aby kogoś szukał czy jako jedyny ocalał. Po prostu na chwilę popadł w zadumę.

Belief

Sądze podobnie.

ocenił(a) film na 4
kamilxxx09

Bo ta scena jest dość sugestywna. Zresztą jedna z niewielu która mi się podoba z trailera. Swoją drogą strasznie się cicho zrobiło. Był taki moment, że co dziennie coś dawali - zdjęcia, a teraz znów cisza. Nie chcą nas rozpieszczać. A ja liczyłam na ten baner.

ocenił(a) film na 9
Belief

Też spodziewałem się, że baner, który pokazali na samym początku z CC będzie jednak dostępny w wysokiej rozdzielczości a tu lipa...
Szkoda...bo bardzo jestem ciekaw ujęcia na którym widać Gandalfa i Galadrielę... a jej z kolei jakby nóg na tym zdjęciu brakowało :P Zatem dobra jakość zdjęcia przynajmniej dawałaby pełen obraz a nie rozmazane bazgroły, które do tej pory prezentowano w przeciekach... ech.

ocenił(a) film na 4
khazad7_2

Na to samo zdjęcie się "napaliłam" :) choć powód mam inny bo bardziej chce się upewnić, że za nimi stoi Elrond. Ale z tymi nogami Galadrieli to też dziwna sprawa. Przyglądałam się swego czasu tym "przeciekom", ale sam wiesz jaka to jest jakość.

Belief

Po prostu skończyło sie zdjęcie. Przeciez nikt jej nóg nie odciął.

ocenił(a) film na 9
Belief

Tak. Za nimi z pewnością stoi Elrond. Nie da się go z nikim innym pomylić. Na tyle jednak to zdjęcie jest wyraźne.
Ale swego czasu chyba kamilxxx wspominał, że za Elrondem w tle widać Sarumana.
I faktycznie... jest On tam :) Ale chciałbym wyraźne zdjęcie by zobaczyć całą posturę. Nie mniej jednak, jest tam także Saruman :)
Oj oby faktycznie jego postaci trochę w filmie było. Liczę na to.

khazad7_2

Można gdzieś looknąć na ten banner?

ocenił(a) film na 4
khazad7_2

Kamil twierdził że tam jest klęczący orc :D. Nie pamiętam już kto dostrzegł tam Sarumana, ale i ja go widzę. Pewnie będzie go nie mniej niż Elronda. Może nawet nie tyle w klinówce co może potem wersji rozszerzonej? Zauważyłam, że oni ciekawe sceny wycinają by potem dodać je do wersji reżyserskiej.

To jest najlepsze zdjęcie jakie znalazłam. Lecz sylwetkę Sarumana tam widać.
http://www.breageeknews.fr/uploads/news/news_illustre_1406474890_328.jpg

ocenił(a) film na 9
Belief

No i tutaj ewidentnie widać, że w tle jest Saruman.
Co jak co...ale w tym ujęciu Galadriela wygląda dość komicznie. Oj mogliby dać ten baner w dobrej jakości już :)
Cóż...ale jeszcze miesiąc i możemy spodziewać się kolejnego trailera, zatem już niedługo :)

ocenił(a) film na 4
khazad7_2

Też mnie ta Galadriela bawi :).
Co do trailera to mamy trochę więcej niż miesiąc. Do końca sierpnia został ponad tydzień a też nie wiadomo którego października nam go pokarzą. Równie dobrze mogą to zrobić pod koniec. Czyli wychodziłyby wtedy ze dwa miesiące. Buuu...

ocenił(a) film na 9
Belief

To żadna różnica jak dla mnie....czas tak szybko leci i tydzień po tygodniu w pracy ucieka, że zanim się obejrzę, będzie już koniec roku :D

ocenił(a) film na 4
khazad7_2

Też prawda :)

khazad7_2

Saruman ma kostur. Tyle można odczytać :)

Belief

E tam. Za jakieś półtora miesiąca (może nawet mniej) będziemy mieć kolejny - już pełny - zwiastun :D

ocenił(a) film na 4
kamilxxx09

A za 4 będziemy mieli film :]. Co z tego. Ja bym chciała coś teraz.

Belief

:D Mam nadzieję, ze przed trailerem jeszcze coś dadzą. Powinni. Ale nie mów, ze od trailera nic nowego nie było. Było. Okładki wersji ee Pustkowia i fragment dodatkowej sceny.

ocenił(a) film na 9
kamilxxx09

2 minutowa scena....pozostają jeszcze 23 minuty materiału. Ta ilość jednak cieszy! :-)

khazad7_2

A jak :) Pewnie przed premierą filmu EE wszytko do neta wycieknie.