PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 249728
5,5 53 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

Według przewodnika (filmowe postacie i miejsca) w Dol Gudlur znajduje się dziedziniec z
dziewięcioma niszami, z których każdą wieńczy trójkątny tympanon. Po za tym, w twierdzy znajduje
się również Palantir. Myślicie, ze Saruman będzie w to jakoś zamieszany?

użytkownik usunięty
kamilxxx09

To by było nawiązanie do 9 Nazguli... w zestawie LEGO "Dol Guldur Battle" widać posąg kobiety z jakimś kryształem, jest też kilka pierścieni. Gdyby Saruman znalazł tam palantir to byłoby niezgodne z książką - w niej palantir był w Isengardzie, gdy ten jeszcze był twierdzą Gondoru.

Ja myślę, ze to będzie posąg związany z Nekromantą i Palantir też. Moze jego.

kamilxxx09

Może być.

hr_dooku

Nie bez powodu był pokazywany ten posąg na tapetach.

hr_dooku

No własnie

ocenił(a) film na 9
kamilxxx09

Według Kronik również była informacja o tym, jakoby Gandalf miał scenę w I części Hobbita, kiedy to na przyjęciu u starego Tooka wyczarował Smoka, wszyscy mali Hobbici uciekli a pozostał jedynie zaciekawiony Bilbo.
A co dostaliśmy w wersji końcowej? Fajerwerji, krótkie ujęcie na imprezę, Bilba z drewnianym mieczem....i PUFF...koniec :-)

Zatem nie opierałbym wiedzy na tym co w przewodnikach/kronikach pokazują, gdyż książki te najczęściej ukazują dany temat całościowo, koncepcyjnie a nie w sposób realny, który widoczny będzie na ekranie.

Przestałem wierzyć we wszelkie źródła informacji płynące z wyżej wymienionych "poradników" a wolę po prostu zaczekać albo na jasną zapowiedź Twórców filmu dotyczącą tego co na ekranie się zobaczy, albo ewentualnie fragment sceny.
Choć i fragmenty scen nie zawsze mają swoje potwierdzenie w rzeczywistości... nie trzeba daleko szukać. W trailerze również bywały sceny, które w wersji finalnej w ogóle się nie znalazły albo zostały zmienione :-)

Zatem byle do grudnia... a domysły z materiałów reklamowych lepiej odstawić na bok jako ciekawostkę.

khazad7_2

1. No tak, bo po prostu tę scenę wycięli. To była drobnostka. Natomiast to już drobnostka nie jest, bo to nawet widac w filmie i na planie.

ocenił(a) film na 9
kamilxxx09

Oby dodano jak najwięcej materiału i jak najwięcej się go dopełniło, zgodnie z wieloma przypuszczeniami, które przed premierą chyba każdemu towarzyszą.

ocenił(a) film na 4
kamilxxx09

Co wieńczy? Trójkątny tampon?

Anthrax91

Tak, trójkątny tampon :P

Anthrax91

hehe Nie wiem skąd oni wzięli tę nomenklaturę bo tympanony tworzono w starozytnej Grecji np były płaskie lub rzeźbione pola nad
frontonami (mógł napisać łuki nad wejściem i byłoby sympatyczniej)