PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 249882
5,6 60 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

Prosze, napiszcie mi, dlaczego Gandalf zasluguje na miano czarodzieja i dlaczego tak wszyscy na nim polegaja? Kocham ta postac, no ale w tej czesci juz mialam powyzej dziurek w nosie wymachiwania tym kijem...TYLKO wymachiwania kijem... i zaczelam sie juz w kinie zastanawiac-co on tak naprawde MAGICZNEGO potrafi, bo moze cos przeoczylam...?

ocenił(a) film na 10
mpp2

Podsumowujac WSZYSTKIENCZESCI-co on potrafi czarodziejskiego, oprocz szeptania do cmy...?:-)

ocenił(a) film na 8
mpp2

Gandalf moja droga to Istari, jeden z najstarszych bytów w Śródziemiu, wysłany, by doradzać ludom Śródziemia i pomagać im w walce z Sauronem. Miał potężną moc, ale nie mógł jej używać ot tak sobie. Bardziej musiał polegać na swoich słowach i być "motorem napędowym" działań przeciwko złu.
Jako taki, był najszlachetniejszą postacią sagi zarówno w Hobbicie jak i Władcy, a jego wielowiekowa mądrość dodawała otuchy ludom Śródziemia nawet w najczarniejszych godzinach.
Gandalf nie odwoływał się do tanich magicznych sztuczek. Polegał na o wiele większej mocy - na wierze w dobro w każdym momencie i w każdej, nawet najbardziej niepozornej istocie.

ocenił(a) film na 10
Andvar

Dziekuje za odpowiedz, ale on BYL czarodziejem i uwazam, ze mial mnostwo powodow, zeby uzyc swej mocy nie "od tak sobie"... Uwazasz, ze Galadriela uzyla taniej magicznej sztuczki?:-) uwielbiam Gandlafa i rozumiem teoretyczne i klucxowe znaczenie jego postaci, tak, byl przywodca ukrytym, strategiem, filozofem, talizmanem, ale byl TEZ czarodziejem, czego doswiadczylismy 0,00000001%... jeden pokaz magii na szesc czesci wystarczylby:-)

ocenił(a) film na 10
mpp2

Czytałaś książke? Pamiętaj to film w książce jest inaczej

ocenił(a) film na 10
GandalfTheWhite

Czytalam, ale juz ja srednio pamietam...:-)

ocenił(a) film na 4
mpp2

Jego moc została ukazana przez pokonanie Balroga. Poza tym w drugiej części hobbita też korzystał z magii. Magia w świecie Tolkiena jest ukazana bardzo subtelnie, co wielu się podoba. Mi osobiście najbardziej przypadło do gustu ukazanie magii w Wiedźminie Sapkowskiego.

Twoflower

Pokonanie Balroga? No fakt, pokonał go, ale sam przy tym zginął. :D

bartoszcyc8

Ale w przeciwieństwie do barloga wrócił, i to jakombardziejmzaawansowany czarodziej. Zgadzam sie z wypowiedzią Andvar, gandalf oprócz magii ma w astortymencie ńiespotykana u ludzi mądrość i to przede wszystkim ma do zaoferowania. To nie harry Potter :)

Kwiiik

Wrócił, bo tak chcieli na Zachodzie. A z wypowiedzią Andvar ciężko się nie zgodzić. :)

ocenił(a) film na 10
bartoszcyc8

Wesołego Nowego Roku

GandalfTheWhite

Wzajemnie

ocenił(a) film na 10
bartoszcyc8

Dziękuje

ocenił(a) film na 8
Twoflower

Ale w Wiedźminie magia wcale nie jest subtelna ;p

ocenił(a) film na 4
Ryloth

Nie napisałem tego. Napisałem, że Tolkien przedstawia magię subtelnie, "co wielu się podoba". Ja preferuję ukazanie magii przez Sapkowskiego.

ocenił(a) film na 8
Twoflower

Ok, źle przeczytałem, byłem już senny:)

Twoflower

Również kocham ukazanie magii z Wiedźmina. W Wiedźminie magia ukazana jest jako umiejętnosć kontrolowania sił natury, pozyskiwania energii z przyrody i przekształcania ją w coś innego. Troche to kojarzy mi się z jakimiś mnichami shaolin abo jakimiś umiejętnościami telekinezy itp. ;)
Tylko najbardziej rozumiem magie Wiedźminów, proste znaki, magia czarodziejów z Wiedźmina to już wyższa szkoła jazdy, np zamiana człowieka w żabę...

ocenił(a) film na 8
mpp2

No i pokazywał czasem swoją moc.
Przykłady: Strumień światła w Powrocie króla, gdy odgonil Nazgule przy Osgiliath.
Podpalanie szyszek w Niezwykłej Podróży.
Magiczne światła w Dol Guldur. Stracenie kamieni, gdy uciekał przed Azogiem w Dol Guldur.

Jednym słowem porownalbym go bardziej do roli Jezusa, choć Jezus nie biegał z Glamdringiem i nie rozwalal swych wrogów.

ocenił(a) film na 10
Andvar

Widzę że się znasz :-) Kto był najpotężniejszymi istotami w Śródziemiu? Sauron? Gandalf? Barlog? Smaug? Jak to wyglądało?

ocenił(a) film na 10
mpp2

A przypomnij sobie scenę walki z Sauronem (w "Pustkowiu"), odwiedzenia grobowca Nazgulów (też w "Pustkowiu"), czy rozwalenia skały, przez co trolle zamieniły się w kamień (w "Niezwykłej Podróży"). Przecież tam były elementy magii.

ocenił(a) film na 7
LordAngmar

Ostatni argument nie jest za "magicznością" Gandalfa. Trolle nie mogły wychodzić na światło dzienne, bo właśnie to się z nimi stawało. Gandalf jedynie zniszczył skałę, dzięki czemu to światło na nich padło. Chyba, że inaczej zrozumiałem to co napisałeś.

Nefiaty

Prawdopodobnie chodziło o zniszczenie skały. W końcu od tak sobie skały zniszczyć nie można.

ocenił(a) film na 10
Nefiaty

No właśnie chodziło mi o rozwalenie tej skały. No ot tak kawałkiem drewna by jej nie przełamał :) Poza tym jeszcze zapomniałem o scenie kiedy Gandalf przeszukiwał czarami Dol Guldur, gdy zniknął na chwilę przed Azogiem, a także scena z wersji rozszerzonej kiedy uzdrawiał Thraina.

ocenił(a) film na 4
mpp2

Gandalf przede wszystkim walczył głową nie siłą.
Pchając ludzi do czynu wygrał tak naprawdę Wojnę o Pierścień.

ocenił(a) film na 10
Anthrax91

Od kiedy to czarodzieje walcza sila?:-)

ocenił(a) film na 4
Anthrax91

Z tego co słyszałem to od walczenia głową był Dain.

ocenił(a) film na 4
Banner

To było przekomiczne (raczej w negatywnym zabarwieniu). Potrafił lekko czołem dotknąć orka, a efekt to miało taki jakby młotem przywalił.

ocenił(a) film na 7
Banner

Nic tak dawno mnie nie rozśmieszyło :DD

Banner

Gandalf niczym czarownice ze Świata Dysku Pratchetta, używa głowologii.

ocenił(a) film na 10
Anthrax91

Wesołego Nowego Roku

ocenił(a) film na 4
mpp2

Gandalf nie przybył do Śródziemia po to by rozwiązywać problemy za innych swoją magią czy wygrywać bitwy. Jego misją było wskazywanie drogi innym, aby oni tych wielkich czynów dokonywali, żeby znajdywali w sobie siłę do pokonywania trudności. Miał wspierać i naprowadzać innych na ich ścieżki a nie odwalać robotę za nich. Był najmądrzejszym istniejącym Istarim.

ocenił(a) film na 10
Belief

Był w ogóle najmądrzejszą istotą na całym świecie. No może prócz Eru

ocenił(a) film na 4
GandalfTheWhite

Aż tak daleko bym się nie posuwała. Zapominasz o Valarach.

GandalfTheWhite

Zapominasz o Tomie Bombadilu :)

ocenił(a) film na 10
Imitation

Tyle że Tom Bombadil to może byc wcielenie Eru

GandalfTheWhite

No chyba że tak :p

ocenił(a) film na 10
ocenił(a) film na 10
Imitation

A z resztą on taki mądry nie był.

GandalfTheWhite

Eru Iluvatar nie był mądry?

ocenił(a) film na 10
Imitation

A czy ktoś powiedział że on to Iluvator. Nikt nie wie kim jest.
P.S Wesołego Nowego Roku

ocenił(a) film na 10
GandalfTheWhite

Niby Tom Bombadil mógłby być Eru, ale on raczej nie miał żony.

Belief

O i do tej odpowiedzi najbardziej się przychylam, Gandalf to też mędrzec według mnie.

ocenił(a) film na 10
Belief

Wesołego Nowego Roku

ocenił(a) film na 4
GandalfTheWhite

Szczęśliwego Nowego Roku! GandalfieTheWhite :)

ocenił(a) film na 7
Belief

Szczęśliwego,Belief! :)

ocenił(a) film na 4
thorin3

I Tobie Szczęśliwego thorinie3 :)

ocenił(a) film na 7
Belief

Ach,żebyś była wczoraj w Rivendell! Elrond przyniósł specjalne Elfickie Fajerwerki!

ocenił(a) film na 4
thorin3

Byłam w Shire z Gandalfem u Bilba. Nic się nie równa z jego fajerwerkami :)

ocenił(a) film na 7
Belief

Gandalf The White też miał czym się popisać ;)

ocenił(a) film na 10
thorin3

Wracając do realu. Wczoraj kupiłem baterie. Coś z dołu się odrywało ale myślę ok. O 24 godz odpalam. I zamiast do góry wszystko z dołu leciało. 35 strzałów na ziemi...
A wracając do Śródziemia fakt w Shire nieźle się działo. Byłem też w Ardzie, kolacja u Manwego nie z tej ziemi. Bilbo poprosił mnie o fajerwerke o kształcie głowy Thorina. Niesamowita