PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 249769
5,5 53 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

Wiemy że prologiem najpewniej będzie smaug, będzie to prolog podobny do prologu z dwie wieże najprawdopodobniej
będzie to scena znana już nam z Pustkowia.. Jak myślicie od jakiego momentu może się zacząć.

Ja obstawiam gdzieś tak przed taczkami ehhh.... oby jednak się nie zaczeło od sztucznego konia Legolaska

A tak na serio może od sceny gdy smaug mówi "Nadchodzi ciemność i obejmie każdy zakątek świata"

Teraz dawajcie wasze propozycje

użytkownik usunięty
Gandalf_Szary_2

W sumie we wszystkich częściach LOTR i dotychczasowych Hobbitach prolog był jakąś retrospekcją, ukazanie wydarzeń z przeszłości... Z soundtracka wynika że pierwszą sceną będzie atak na Laketown, czyli wprost kontynuacja tego na czym się skończyło Pustkowie... ale może to błędne rozumowanie.

ocenił(a) film na 10
Gandalf_Szary_2

A nie miało być coś o siedmiu rodach krasnoludzkich?

ocenił(a) film na 7
SmaugTheGolden

To było z fałszywego soundracku.

Gandalf_Szary_2

Ale po co mają cofać się?. To bez sensu przecież.
Prolog zapewne zacznie się lotem Smauga nad jeziorem, tak jak skończyło się Pustkowie, a skończy plumem do wody.

obleh

Czyli cos jak z Balrogiem. Ogień i skończyło się plumem.

ocenił(a) film na 3
kamilxxx09

nara trollu...

JBridges

Aha. Już? Wyładowałes się?

ocenił(a) film na 3
kamilxxx09

what? bebe a pike you t ur;s re sruig )

obleh

Ale to wtedy nie będzie prolog. Przecież wiemy jak musi wyglądać prolog tak hmmm no cóż trzeba jeszcze czekać i się dowiemy. Ja już sam nie wiem ale film ze Śródziemia bez prologu to jak Gollum bez skarbu hah :¡ biedny i zatracony

Gandalf_Szary_2

Atak Smauga będzie prawdopodobnie właśnie prologiem.

obleh

Czyli coś jak z Balrogiem. Prolog o wydarzeniach mających miejsce w teraźniejszości. Nie zdziwię sie, jak po prologu będzie scena, ze ktoś się budzi.

kamilxxx09

Jesteś pewny, że ta walka Gabdalfa z Balrogiem z prologu dzieje się równocześnie ze snem Froda?

obleh

Nie. Wczesniej. Ale jednak nie tak w odległej przeszłosci jak to było z innymi prologami.

obleh

ale to nie będzie wtedy prolog.... tylko ciąg dalszy zdarzeń więc jak dla mnie to prolog nie będzie więc wychodzi na to że go nie będzie

ocenił(a) film na 8
Gandalf_Szary_2

Może,może....Też sądzę podobnie jak Obleh,że cofanie się byłoby troszeczkę bez sensu,ale wszystko możliwe...;)
Tak z innej beczki,ciekawie mnie czy będziemy mieć jakąś retrospekcję z dawnych lat...Bo bodajże jak żegnali Richarda to dodali zdjęcie jego stojącego tyłem i trzymającego za rączkę małe dziecko,które trzymało też (chyba) nastoletniego krasnoluda (Mam nadzieję,że kojarzycie to) Ciekawe czy będzie coś z tym związane,bo jakoś wątpię że Jackson zrobił te figury tak po prostu...

ocenił(a) film na 4
Velice

:P przecież to był Richard z mniejszą wersją Thorina, która używali do niektórych ujęć :)

Velice

Czy to o to zdjęcie chodzi? Bo ja się od dawna zastanawiam, kto to może być i co to za scena.

http://heirsofdurin.files.wordpress.com/2013/07/1079095_10151750192456558_784317 211_o.jpg

ocenił(a) film na 8
Nerwen_AG

Tak....Oto chodzi>.>
i Joecrou chyba,ze tak:_: ja osobiście myślałam,że to
Thorin-jako dorosły
Thorin-jako dziecko
Thorin-jako nastolatek...:_:XD

ocenił(a) film na 8
Velice

Uważasz zatem ze człowiek wygląda tak samo jako dziecko i jako osoba dorosła, a ciuchy rosną wraz z nim ?:) Heh, to są dublerzy do ujęć w skali - to nie jest oczywiste ?

ocenił(a) film na 9
Gandalf_Szary_2

Ja myślę, że prolog rozpocznie się od Gandalfa, lub od nieudanego ataku Smauga. Muszą zbudować napięcie przed finalnym atakiem smoka.

Yeety21

FInalny atak smoka? Ale smok będzie na poczatku.

ocenił(a) film na 9
kamilxxx09

No na początku ale finalny w sensie,że na miasto :P i pewnie jakoś zbudują napięcie :)

spartakus_filmweb

JUż sam nie wiem, co będzie tym prologiem.

ocenił(a) film na 9
kamilxxx09

Spokojnie hehe nadejdzie czas a wszyscy się tego dowiemy ;)

spartakus_filmweb

W zasadzie jeszcze parę dni do premiery w Londynie, wiec pierwsze opinie powinny być.

kamilxxx09

Co sądzisz o czasie trwania wg RT;)?. Przegięli troszkę.
http://www.rottentomatoes.com/m/the_hobbit_the_battle_of_the_five_armies/

obleh

hah na rt lepiej nie patrzc. Przy Interstellar na poczatku pisali coś koło 90 minut, a film trwał 169. Na oneringu pisali ostatnio, ze film będzie miał czas w granicach 144 minut.

kamilxxx09

Pierwsza recenzja pewnie już za 12 dni.

ocenił(a) film na 9
obleh

ja i tak ocenie 10/10

obleh

Witam

Trochę wyłączone z tematu, ale czy ktoś nie ma do sprzedania wydania Władca Pierścieni Drużyna Pierscienia 4?

reven1

cd.. 4 DVD oczywiście (specjalne rozszerzone)

obleh

Oby :)

ocenił(a) film na 9
obleh

3h25min? :) To jakiś żart tego serwisu :) Ale rzecz jasna byłoby pięknie gdyby żartem to nie było :)
Zapewne na dniach powinni już oficjalną informację podać ile będzie trwał film, skoro uroczysta premiera już 1 grudnia.

ocenił(a) film na 4
khazad7_2

Dzisiaj zostały zakończone prace nad filmem, skończona cała postprodukcja. A czas to zapewne koło 144 minut ;)

Joecrou

Zgadza się.

ocenił(a) film na 4
kamilxxx09

Ciekawe czy z napisami już..

Joecrou

Niestety

ocenił(a) film na 9
Joecrou

144 minuty - to nie byłoby takie złe.
No ale ok, trzeba czekać na oficjalne info.

ocenił(a) film na 4
khazad7_2

No byłoby w sumie okej, ale oby to był czas trwania bez napisów końcowych ;)

użytkownik usunięty
Gandalf_Szary_2

Tu jest kilka propozycji: http://storypunch.wordpress.com/2014/09/10/rampant-speculation-on-the-prologue-f or-the-battle-of-the-five-armies/

1. Pokazanie zawarcia sojuszu między Sauronem / Nazgulami, a Smaugiem. Argumenty za: wypowiedzi Gandalfa sugerujące że podejrzewa związek smoka i Nieprzyjaciela, jeśli Bilbo jest pierwszą osobą, z którą rozmawia Smaug po zajęciu Ereboru, to skąd wie tyle o wydarzeniach które się dzieją na zewnątrz?

2. Zbieranie się armii orków

3. Wskrzeszenie Azoga (założenie, że jest ożywieńcem)

ocenił(a) film na 4

Prologiem będzie poprostu atak Smauga na Laketown ;) Jackson mówił że tak się film zacznie, a pozatym wystarczy zerknąć na nazwy utworów oraz wziąść pod uwagę fakt że film będzie najkrótszy z 3 ;)

użytkownik usunięty
Joecrou

Może i tak będzie, bo początkowo miały być 2 filmy, no i dwójka kończy się cliffhangerem, co się jeszcze ani w LOTR ani w Hobbicie nie zdarzyło... ale z drugiej strony to by było zerwanie z tradycją i trochę rozczarowujące.

ocenił(a) film na 4

Jednak atak Smauga jako prolog wydaje się być więcej niż pewny ;)

Joecrou

Dokładnie. Wynika to nawet z dodatków do wersji EE Pustkowia.

Joecrou

to nie będzie prolog tylko ciąg dalszy zdarzeń. Jak dla mnie do prologu się to nie zaliczy