Temat poświęciłem krótkiemu rozważaniu na temat tego, czy jest szansa zobaczenia armii
goblinów z Gór Mglistych podczas Bitwy Pięciu Armii.
Punkty zapalne:
1. Orkowie z Morii (sojusz z Nekromantą) - zostaną wybici podczas B5A
2. Orkowie z Gundabadu (być może pojawią się w Bitwie) - zostaną wybici w B5A
3. Dol Guldur - Nekromanta zostanie wygany lub sam ucieknie osłabiony, Nazgule podobnie.
Twierdza prawdopodobnie upadnie za sprawą Rady a w szczególnosci Galadrieli; upadek
twierdzy oznaczać będzie koniec mrocznej mocy, która zawładnęła Mroczną Puszczą, a więc i las
zostanie oczyszczony, rośliny odżyją, pająki uciekną lub zostaną wybite
4. Erebor - Smaug zostanie zabity w Esgaroth
5. Gobliny z Gór Mglistych (Niezwykła podróż)
I teraz pytanie: czy wezmą udział w Bitwie? Nie wyobrażam sobie, by w inny sposób zabito taką
ilość goblinów gdzie indziej niż pod Ereborem w B5A. Jak wiemy, kiedy kompania spadła na dół
Królestwa, zaczęła uciekać przed wielką liczbą goblinów, które zresztą widzimy zbiegające po
jakimś stoku. W książce to one biora udział w Bitwie, ale tutaj dużo większą rolę dano orkom.
Licze na to, ze Jackson o nich nie zapomni, bo to by było bezsensu: Gandalf i Bilbo wracający
spokojnie do Shire przez Góry, a tu żadnych Goblinów.
I moja koncepcja: do orków wyruszających z Dol Guldur pod przewodnictwem Azoga dołączy
armia orków z Gundabadu prowadzona przez Bolga i jeszcze osobna armia goblinów ALBO to
właśnie armia Gundabadu będzie złożona z goblinów, a że straciły one króla, przewodnictwo
mógłby przejąc Bolg.
Co o tym myslicie? Bo mnie to jakoś nie daje spokoju. Tym bardziej, ze Jackson kiedyś
powiedział, że jak skończą, może im wyjśc nawet Bitwa 9 armii.
Elfy, krasnoludy, ludzie, orkowie z Morii z sojuszu z Dol Guldur, wargowie, orły, nietoperze... i
mamy 7.
I spokojnie mogłyby być jeszcze 2 armie: orkowie z Gundabadu i gobliny z Gór Mglistych.
Piszcie. Dawajcie pomysły :D
Bardzo bym chciał zobaczyć jeszcze raz te gobliny i to biorące udział w bitwie. Jednak w pierwszej części nie wyglądały one na wojowników z krwi i kości( napewno daleko im do goblinów z Morii), ale może gdy staną w szeregach w raz z armią z Dol Guldur nabiorą tej powagi :) Skład bitwy dla mnie mógłby wyglądać tak:
Elfy, Ludzie, Krasnoludy - 3 armie
Orkowie z Dol Guldur, gobliny z Gór Mglistych - dwie armie
Nietoperze, wargi czy orły służyły by jako pomoc, nie liczyłbym ich jako osobne armie Np. wargi to tylko wierzchowce ;)
Ja tak sobie to wyobrażam :D
Tez myślę, że wargowie mogą nie stanowić osobniej armii. W tytule mamy 5 armii więc tak jak mówisz: ludzie, elfy, krasnoludy, orkowie i gobliny.
Jeśli chodzi o zakwitanie roślin i odnowienie lasów gdy mrok ustanie to fajnie by było gdyby to wyglądało podobnie do uzdrowienia Theodena gdy nagle zaczął się zmieniać aż nagle wyglądal już normalnie. Gdyby tak wyglądała odmiania lasów i mrocznej puszczy takie ujęcie z góry i wszystko zakwita i cień i oraz mrok ustaje to było by wprost EPICKIE!!!!!
Popieram wersję
elfy, krasnoludy, ludzie, orkowie, gobliny
doszłam kiedyś do takiego samego wniosku, że wargowie nie pasują w takiej konwencji filmu na osobną armię, a że nazwa Bitwa Pięciu Armii jest kultowa, więc piątą armię trzeba skądś wykombinować. Pasuja tutaj gobliny z Gór Mglistych, zwłaszcza że zostały wydzielone jako podgatunek orków i moga stanowić osobna armię. Mogą przyjść niespodziewanie od północy i być zaskoczeniem i dla bohaterów ( co zrozumiałe), i dla widzów, którzy już od dawna wiedzą o armii z Dol Guldur, więc przydałaby sie im jakaś niespodzianka. Gobliny mogą zgodnie z książką szukać zemsty za śmierć Wielkiego Goblina i przyjść trasą przez Gundabad i Góry Szare.
Podobałaby mi się taka wersja, ale czy się sprawdzi to nie wiem, bo jest taki spoiler ze strony thorinoakenshield. net - news wpisany tam 1.01.14 - krótki artykulik z Empire - na białym tle na samym dole strony - gdzie armie są podane jako
1 krasnoludy
2 elfy
3 orły
4 ludzie
i uwaga
5 - legiony orków, wargów i goblinów dowodzone przez Azoga w imieniu Czarnoksiężnika
Najważniejsze, co tu widać, to intresująca nas kwestia goblinów - na pewno będą.
Nie wiadomo, czy armie rzeczywiście tak będą liczone jak tam napisane, ale ważne że gobliny będą :)
Pozostaje jeszcze pytanie o Bolga - czy on będzie dowódcą jakiegoś osobnego oddziału.
Jest na theonering info o nietoperzach i armii orków z Gundabadu, która przychodzi w cieniu ich skrzydeł.
Czytałam też gdzieś, ale nie potrafię teraz tego znaleźć, że Gandalf ma w fimie wypowiedzieć zdanie "Nadchodzą z północy" To by pasowało do orków z Gundabadu i pewno goblinów przychodzacych razem z nimi. Możliwe, że ich dowódcą będzie Bolg, tylko jak on zawędruje na północ ? ;)
Dzięki wielkie za odpowiedź. Ciekawe wnioski, ciekawe. Ale jestem ciekaw, czy armia z Dol Guldur, którą widzimy w Pustkowiu, będzie maszerować pod erebor od wschodniej czesci Mirkwood czy od zachodniej. Ja myślę, że od zachodniej. Tak wywnioskowałem po kilku zdjęciach terenu wokół Dol Guldur. I wtedy ta armia z Azogiem na czele mogłaby zahaczyc o Gundabad i Góry Mgliste, by razem uderzyć na Górę.
I jakbyć mogła, podrzuć mi linka z tymi nietoperzami na oneringu. Tez to czytałem, ale nie wiem, gdzie to jest, a chciałbym jeszcze raz przeanalizowac. Z góry dziękuję :)
Czy ze strony wschodniej czy zachodniej - no to już masz strasznie szczegółowe wymagania ;)
Możliwe, że tak zahaczą i się spotkają.
To o nietoperzach to jest jedno zdanie z informacji o 3 części z tego samego linku z TheOneRing, który podawałeś w ostatnim twoim temacie o spoilerach - Hobbit 3 Fact sheet - pod nagłówkiem Bats at the Battle of the Five Armies and Orcs from Mt Gundabad
Według mnie Azog zginie przed bitwą bądź będzie dowódcą orków a bolg goblinów a skład bitwy pięciu armii pasuje mi taki:
Wolne ludy:
krasnoludów było ponad 500,
ludzi mniej niż 500,
elfów ponad 1000.
Wrogowie:
goblinów około 10000,
wargów ponad 5000.
źródło: lotr wiki
Tym źródłem bym się nie kierował, bo Jackson pewnie nie bedzie patrzył na takie coś przy armiach orków czy wargów, skoro w książce jest napisane, ze była ich ogromna ilośc. Może zrobi nawet 50 tys jednostek armii zła.
A co do Azoga to jest potwierdzone, ze będzie w Bitwie i poprowadzi swoich orków.
Spoko z tą ilością to racja bo w bitwie o śródziemie (było w dodatkach do filmu) było aż 250 tyś
Ja czytałem ze 200 000. Do tego trochę olifantów, wargów, ludzi np. Haradrimów i Nazgule. No tak z 225 tys było ogólnie. A w książce mogło być ich około 45 co najwyżej 50 tys. Czyli Jackson porządnie dowalił hah :) Ciekawe jak będzie przy B5A. Niby to ma być naprawde wielka bitwa. OBY :D
Ja wiem jak to się skończy. Scenariusz podobno został już napisany.
(Spoiler)
Zgredek ma poprowadzić wszystkich do zwycięstwa. Więcej informacji na forum szybkich i wściekłych 7. Wpisz nowa historia- szukaj i tam będziesz miał odpowiedź :)
A co to za nietoperze? Pierwszy raz słyszę o jakichś nietoperzach. Gdzie się one pojawiają bo sobie nie przypominam?
Sa w książce. Armia orków i wargów w książce naciera na Samotną Górę własnie pod chmarą wielkich nietoperzy. W filmie mają toczyć powietrzną bitwę z orłami.
Pewnie będzie to coś podobnego jak podczas Bitwy u Czarnej Bramy gdzie orły podczas lotu walczyły ze smokami (Wiwernami?) Nazguli :)
Smoki to nie były, ale latające bestwie. Mniejsza o to :) Ale pewnie coś podobnego, tyle ze nietoperzy bedzie więcej i licze, że orłów także. :)
Dokładnie nie jest pokazane jak giną ale podczas rozmowy Tauriel i Legolasa na tych skałach przy rzece widać martwe, rozszarpane zwierzęta ;(
Na mnie też to ma wpływ i to ogromny bo ja mam charakter z Hagrida bo kocham zwierzęta jak Zgredek umierał i Hedwiga została zabita wyłem w kinie jak dziecko a jak Aragog umierał zrobiłem pogrzeb no tak jak przypadku Zgredka i Hedwigi zrobiłem im pogrzeb i miałem miesiąc Żałoby to było straszne
Ja też tego nie lubię najgorzej było w Harry Potter z Zgredkiem z Hedwigą wyłem w kinie na Harry Potter jak ogładałem
Dla wyjasnienia czym byly latajace bestie podaje Ci cytat z ksiazki.
Pozdro!
"Stworami tymi były, nie nazwane przez ludzi ani elfy, skrzydalte potwory, które pojawiły się w Śródziemiu dawno temu, zanim jeszcze zaczeto mierzyć upływ czasu. Choć miały dzioby, szpony i skrzydła, nie były ptakami ani nawet nietoperzami. Zaliczały się do gadow, podobnie jak smoki, ale były od nich starsze. Stworzył je pan Saurona, Melkor, w ohydnych lochach Utumno, gdzie powstały też krakeny i inni nikczemi mieszkańcy ukrytych miejsc. Skrzydlate potwory, karmione mięsem orków i większe od innych stworzeń, niosły Nazgule z prędkością wiatru wysoko ponad Ziemią"
Dzięki :D Z której to książki ? Bo dopiero zacząłem czytać Drużynę Pierścienia :)
Tak przy okazji znalazłem ciekawy blog:
http://historia-srodziemia.blogspot.com/2012/10/nazgule.html