PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 249740
5,5 53 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

Myślę, że zamiast Silmarillionu większa szansa jest na powstanie filmu tego typu. Proponuję osobny film o bogatej przeszłości jeża Sebastiana...

obleh

Ktoś Ci się na konto wkradł?

kamilxxx09

Nie można założyć tematu z przymrużeniem oka?.

obleh

Trochę dziwny temat, który nawet do Ciebie nie pasuje, ale ok.

kamilxxx09

Podobno mają powstać spin-offy Star wars z Fettą i to mnie natchnęło;)

obleh

Aha. Ja bym obstawiał jakiś pomost między Lotrem a Hobbitem.

ocenił(a) film na 10
obleh

Naprawdę mają powstać?

ocenił(a) film na 7
obleh

albo film o ćmie

realowiec

Heh. Właśnie. Co do tej "ćmy" to ciekawi mnie czy Jackson w ostatnim ze swoich filmów o Śródziemiu wyjaśni coś na jej temat. Może jakąś scenę z Radagastem lub orłami zobaczymy. W zasadzie to chyba jedyna kwestia z filmowego LOTRA nie wyjaśniona jak dotąd.

obleh

Radagast raczej ćmą nie jest.

kamilxxx09

Na 99% nie, ale to zdanie jest zastanawiające : "Uznawano go za mistrza zmian barw i kształtów.". Trudno powiedzieć na czym te zmiany polegały. Przypominam scenę w High Fells gdy z nienacka pojawia się on tam Gandalfowi.
http://pl.lotr.wikia.com/wiki/Radagast

obleh

Ćma to maiar w ciele owada wysłany przez Yavannę aby wspierał Gandalfa. Zaufajcie mi, jestem ekspertem.

ocenił(a) film na 4
Xoxoxox

Źródło: Stare notatki Tolkiena które odnalazł Jackson.

obleh

On tam z Gandalfem był. Te sceny będa na pewno dłuższe w EE.

obleh

"Na 99% nie"... polemizowalbym :) Moze nie jest ona Radagastem ale jest kims/czyms na wzor jego avatara. Jest dobrym omenem i zapowiedzia rychlej pomocy. Takimi oczami, uszami, czulkami i skrzydlami Radagasta ;) Poza tym przypomnij sobie drogio "oblehu" nasza rozmowe sprzed pol roku ;) Ja dalej uwazam ze w ostatniej odlsonie motyw cma - Radagast zostanie jakos wytlumaczony bo za duzo jest jej w obu seriach filmowych aby pominac ten niby nic nieznaczacy epizodzik... oj za duzo:)

Pozdro!

ocenił(a) film na 4
MrBaggins

Ja bym jednak wolał, żeby to pozostało tajemnicą. Niektóre rzeczy lepiej pozostawić niewyjaśnione.

Banner

Zgadzam się. Dziaisj już po raz 2 :)

ocenił(a) film na 4
obleh

Może zadedykują jej prolog :D

ocenił(a) film na 4
obleh

Oczywiście jestem za spin-offem o ćmie w roli głównej.

Anthrax91

Z epicką muzyką zapewne;)

Anthrax91

Cme to Sebastian moze zjesc na sniadanie :)

ocenił(a) film na 4
sabciaa

Pff...Jeż Sebastian potrafi tylko kichać i zdychać w CGI na oczach Radagasta.
Ćma z pomocą Orła ratuje Gandalfa przynajmniej dwa razy przy akompaniamencie epickiej muzyki.

Anthrax91

Może po cudownym ozdrowieniu zyskał nowe umiejętności typu strzelanie z łuku i zjad po trąbie olifanta, PJ da mu nową tożsamość. Cma ma wiekszy dorobek artystyczny, nie raz zmieniala dzieje historii ale jest mroczna, a PJ chce poszerzyc rzesze fanow i liczbe zer na swoim koncie wiec stawiam na jeze, urocze jezyke podbija serca najmlodszej publicznosci. Tym razem trailer będzie oznakowany zieloną kropką, czyli brak ograniczeń wiekowych wygląda tak :-)

ocenił(a) film na 4
sabciaa

Dobre :P

Anthrax91

W ogóle to chyba źle odczytałeś mój poprzedni komentarz, chodziło mi o dosłowne zjedzenie,nie od dzisiaj wiadomo, że jeże lubują się w robalach. Nie chciałam uwłaczać roli ćmy bo była zacna,zresztą zawsze kiedy występuje w film na mojej twarzy pojawia się uśmiech.

ocenił(a) film na 4
sabciaa

Jeż żywi się owadami, ale do specjalnie zwinnych zwierząt nie należy, chyba nie tak łatwo będzie mu upolować ćmę, zwłaszcza że ta lata.

ocenił(a) film na 4
Anthrax91

Obczaj dwie sceny od 59:30 - 60:04 oraz od 62:30 :D Od razu pomyślałam o Tobie :D
(sklej w jeden link)
www.cda.
pl/video/9441883/Smerfy-2011

ocenił(a) film na 4
Belief

Nieźle sobie zażartowali z Władcy Pierścieni :)

Anthrax91

Dwa razy w LOTRze i raz w Hobbicie - poki co na razie :)

obleh

No co Wy jezyki sa slodkie, jak juz niech robi o jezykach!
Cma ma wiekszy dorobek artystyczny, nie raz zmieniala dzieje historii ale jest mroczna, a PJ chce poszerzyc rzesze fanow i liczbe zer na swoim koncie wiec stawiam na jeze, urocze jezyke podbija serca najmlodszej publicznosci.

ocenił(a) film na 7
obleh

Film "Elves of Rivendell" :)

obleh

No to czekam na film "Ćma vs Jeż Sebastian".

ocenił(a) film na 8
Edin181

Ćma zmutuje i zmieni się w Mothrę i następna Godzilla gotowa...

ocenił(a) film na 7
obleh

Numenor, jako taki mroczny dramat. Benedict jako Sauron. I wyszedłby chyba film lepszy od LOTRa.Te wszystkie miasta (Armenelos, Andunie, Romenna, Pelargir, Barad-dur), ciężki, ponury klimat, ukazane pogłębiające się szaleństwo Ar-Pharazona, jak Sauron przejmuje kontrolę nad wyspą. Aura strachu, kult Morgotha, składanie ofiar z ludzi, nieszczęście królowej, zamkniętej we własnym pałacu, którym miała sama zarządzać, a zdradzono ją. Budowa Świątyni Morgotha. Amandil, Elendil, Isildur i Anarion, wygnani z domu swych przodków do Romenny i próbujący stworzyć tam ostatni azyl dla wiernych, ich kontakty z Gil-galadem. Zdesperowany Amandil, który płynie po pomoc do Valarów i nigdy nie wraca. Samotna eskapada Isildura po owoc Nimloth. Ścięcie Drzewa, namowa Ar-Pharazona do "zdobycie nieśmiertelności". Budowa wielkiej armady. Cień nad Numenorem, chmura w kształcie orła, błyskawice. Wypłynięcie floty. Śmiech Saurona. Smutek Valarów i zwrócenie się do Eru. Upadek Numenoru. Miriel, która rozpaczliwie próbuje dostać się na Meneltarmę, ale nie zdąża. Ucieczka Elendli, tuż przed tym jak chciano ich złożyć w ofierze. Założenie królestw Arnoru i Gondoru. Bitwa Ostatniego Sojuszu. Dwoje przyjaciół Elendil i Gil-galad, choć przypisane były im inne losy, giną w tym samym momencie, a nadzieja prawie gaśnie. Prawie. Sauron rozpoznaje Isildura i to, jak mu przeszkadzał w Numenorze. Podnosi rękę, by go powoli zabić. Isildur wkłada w cios całą swą nienawiść do niego : za skażenie Numenoru, za śmierć swych ludzi i dziadka, ojca, za upadek jego domu i za lata bezsilności...

ocenił(a) film na 10
natadragon

To by było genialne :)