Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 251 tys. ocen
7,2 10 1 250991
5,6 48 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

Tytuł

ocenił(a) film na 7

Szkoda, że zmienili tytuł. Powinien zostać pierwotny: "Tam i z powrotem".

ocenił(a) film na 4
Wilkowata

Ale teraz w tytule jest "Bitwa" i gimby zrobią "łooooooo będzie bitwa i wielka rąbanka, idziemy!"

ocenił(a) film na 6
Anthrax91

Taki był chytry zamysł. Myślałem, że chociaż tyle z Tolkiena zostawią.

ocenił(a) film na 10
ellleone

Czyli Bitwa Pięciu Armii nie jest od Tolkiena? Czytałeś Książkę?

ocenił(a) film na 4
Kjcdudbjsdv

Co za różnica. Chodzi o chwytliwy tytuł...sama Bitwa była krótkim fragmentem w książce.

Anthrax91

Ale w filmie będzie wielka.

ocenił(a) film na 4
kamilxxx09

Zapewne tak, bo materiału książkowego nie zostało za dużo, a pewnie Jackson będzie chciał przebić to co pokazał na Polach Pelennoru i pod Helmowym Jarem. Chyba wolałem oryginalne "Tam i z powrotem"...wiadomo taki trochę książkowy akcent, ale "Bitwa Pięciu Armii" ani mnie mrozi, ani grzeje, niech sobie już zostanie.

Będzie więcej gimbów na sali chrupiących chipsami :P

Anthrax91

Jackson powiedział, że jednostek nie będzie więcej niż na polach Pellenoru, ale Bitwa na pewno będzie zrobiona z nie mniejszym rozmachem, a efekty na pewno będa lepsze. Peter sam powiedział, ze efekty specjalne będa jeszcze lepsze niż w 1 i 2 częsci.

ocenił(a) film na 6
Wilkowata

Zgadzam się bezapelacyjnie.

ellleone

A ja się nie zgadzam. Tam i z powrotem byłoby dobre przy 2 częściach, ale przy 3 ni ma sensu, bo kompania "tam" już jest. Oni już dotarli do Góry.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Właśnie - już "tam" są i "tam" będzie się działa większa część akcji, a później to Bilba czeka już tylko "z powrotem". Też wolałabym pierwotny tytuł, "Bitwa..." mi nie brzmi.

użytkownik usunięty
milka19

Dokładnie tak.

kamilxxx09

Tam (czyli wydarzenia, które dzieją się już na miejscu) i z powrotem (czyli powrót do domu). Tytuł pasowałby idealnie :)

Imitation

Nie. Tytuł który nic nie mówi widzom. Bez sensu.

kamilxxx09

Tytuł by pasował idealnie, jeśli chodzi o jego znaczenie :) Tak to ja też wolę tytuł: Bitwa Pięciu Armii :)

Imitation

Ja wolę Bitwę pięciu Armii. Wyraźnie wskazuje, co bedzie stanowić centrum wydarzeń.

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

A po co mamy wiedzieć co będzie stanowiło centrum wydarzeń? Lepiej iść do kina i być zaskoczonym niż mieć wszystko podane na tacy przed seansem...

19shady96

Hah. I tak kazdy wie, o czym to bedzie film.

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

No właśnie...;) i tak każdy wie więc "Tam i z powrotem" też było by dobre;)

19shady96

Ale TizP o niczym nie mówi widzom, którzy np. pierwszy raz ida na Hobbita.

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

Kurde no moglibyśmy się kłócić o taką pierdołę no ale sam pomyśl...kto pójdzie na BPA nie oglądając poprzednich 2-óch części?:) uważam że mała część widzów...

19shady96

Ktoś na pewno.

użytkownik usunięty
Imitation

Odsunęło się ideę podróży Bilba na boczny tor.

ocenił(a) film na 8

Dokładnie tak. Książka kręci się wokół Bilba, Bitwa Pięciu Armii w książce wcale jakoś wielce opisana nie jest, fajnie że rozwinie ten wątek no ale po co ten tytuł od razu zmieniać...też uważam że tytuł to pewnie będzie jedyny minus tego filmu.

ocenił(a) film na 8
19shady96

Skoro jedyny "minus" to chyba dobrze, nie? ;)
To trochę jak ocenianie książki po okładce... Jak gdyby tytuł był wyznacznikiem jakości filmu. Czy też jakieś dziwne myślenie, że zmiana tytułu na "Bitwa..." automatycznie sprawi, że sam film równiez będzie wyglądał inaczej niż gdyby miał tytuł "Tam i z powrotem"... :|

ocenił(a) film na 8
Julia_20

Tak, bo wielu ludzi liczyło że chociaż jeden tytuł będzie brzmiał tak jak tytuł książki, wiadomo szczegół ale niektórym szczegóły przeszkadzają, widocznie jestem perfekcjonistą;)

ocenił(a) film na 4
Julia_20

Julia przyjrzyj się temu zdjęciu uważanie. Mnie rozwaliło :)
http://cs622622.vk.me/v622622600/381f/5cHb4v7lNS4.jpg

ocenił(a) film na 8
Belief

Wywołało to we mnie niekontrolowany napad śmiechu :D

ocenił(a) film na 4
Julia_20

U mnie też :), ale wiedziałam, że tylko fan DW to zrozumie :D

ocenił(a) film na 8
Belief

Szczerze to dopiero po paru sekundach zrozumiałam kto to jest, no i ten śrubokręt... XD

Wilkowata

Wolę Bitwa Pięciu Armii. Jednak mam nadzieję że pokażą coś z powrotu Bilba do domu. Mam nadzieję zobaczyć jeszcze Rivendell. Więc może z książki coś będzie. A co do nazwy to cała trylogia Hobbita, ma nosić nazwę "Tam i z Powrotem".

Gandalf_Szary_2

Pewna jest scena z licytacja :D Hurra :)

Wilkowata

Dobrze, że zmienili. "Tam i z powrotem" pasuje tylko do całości trylogii.

obleh

Popieram

obleh

Zgadzam się :)

obleh

Zgadzam się :)

Wilkowata

Mi to jest naprawdę obojętne. Tytuł jak tytuł. Ważne co pokażą w filmie a to na razie wróży efekciarską nawalankę. Ale zobaczymy.

sentia

Ciekawe skąd te wnioski, skoro nawet nie pokazano jeszcze ani jednej sceny z bitwy.