Witam zaproponuję pisanie waszym zdaniem wątków,które mogłyby znaleźć się w ostatnim Hobbicie.A o to moje propozycje.
-Bitwa Pięciu Armii.
-Powrót Bilba do domu.
-Szczegółowa historia Azoga i Bolga i ich szczepu orków.
-Opowieść o Czarnoksiężniku(Sauronie).
-Wypędzenie Saurona z Dol Guldur przez białą radę.
-Dalsze losy Bilba w Shire
-Wzmianki o Gollumie
Są to na razie nie wszystkie moje motywy jakie mogły by się znaleźć w filmie.Z czasem będe dodawać nowe
UWAGA!!!:Motywy mogą ulęgnąć zmianie po premierze filmu :Hobbit:Pustkowie Smauga"
BPA na pewno będzie, to wiadome. Sądzę po samym tytule że będzie także powrót Bilba do domu. Co do reszty to nie jestem pewny. Może niektóre z nich znajdą się już w drugiej części.
Chciałbym też coś w Mordorze zobaczyć. Może rozpoczęcie władzy przez Saurona w Barad dur.
Co do Dol Guldur, to jeśli Galadriela weźmie w tej akcji udział, to jakieś sceny w Lothlorien by się przydały z wymarszem elfów.
Według Tolkiena gdy miał nastąpić atak na Dol Guldur przez Białą Radę to Sauron właśnie go opuszczał więc możliwe, że coś pokażą. Bardzo na to liczę :)
1.bitwa pieciu armii - zobaczymy juz nawet oficjalnie potwierdzone . strasznie na to czekam..
2.powrot bilba do domu - rowniez potwierdzone przez samego Petera .
3.historia Azoga i Bolga - widze ze nie tylko ja czekam na taka scene ;) jednak szansa na to iz ja zobaczymy jest znikoma . tworcy filmu mocno namieszali z historia tych orkow . Azog powinien zginac smiercia tragiczna z rak thorin'a w bitwie orkow z krasnolduami. Bolg powinien po tym wydarzenia rozpoczac formowanie armii i jednoczenie goblinskich szczepow . a tym czasem azog wciaz zyje jest graficznie wykonany tak genialnie ze glowa mala i stworzono z niego glownego wroga obok smauga w ''mini trylogii''. po zdjeciu jakie mozemy zobaczyc w internecie - jak wyglada bolg -nie dpodziewal bym sie cudow :/ https://www.google.pl/search?q=bolg&tbm=isch&source=iu&imgil=U-YNvXC5Wft2GM%253A %253Bhttps%253A%252F%252Fencrypted-tbn1.gstatic.com%252Fimages%253Fq%253Dtbn%253 AANd9GcTiLYUBa_8H7_XNwgl2syOOm29Zpk_WCyorjctl_W2_MRjDv0_bcg%253B1200%253B873%253 BEm6j4AvbfJDHxM%253Bhttp%25253A%25252F%25252Flotr.wikia.com%25252Fwiki%25252FBol g&sa=X&ei=SBq9UozYOsKRtAarvoGQCw&ved=0CD8Q9QEwAw&biw=1600&bih=718#facrc=_&imgdii =_&imgrc=U-YNvXC5Wft2GM%3A%3BEm6j4AvbfJDHxM%3Bhttp%253A%252F%252Fstatic1.wikia.n ocookie.net%252F__cb20130709130957%252Flotr%252Fimages%252Fb%252Fb0%252FBolg1.jp g%3Bhttp%253A%252F%252Flotr.wikia.com%252Fwiki%252FBolg%3B1200%3B873
4.opowiesc o sauronie - historia saurona wymagala by zamieszczenia w nia bogow valarow itd.. to zbyt obrazowe historie by mogly byc ukazane w filmie . cos jak ksiega apokalipsy .. lecac z porownaniem .
5.Wypędzenie Saurona z Dol Guldur przez białą radę.- nie mam info ale rowniez czekam !
6.-Dalsze losy Bilba w Shire-od tego mamy prawidlowa trylogie ;)
7.-Wzmianki o Gollumie- spodziewam sie.
PS. widze ze mamy podobne oczekiwania w stosunku do trojki . pozdrawiam
http://www.youtube.com/watch?v=a9REykZfdxc
i czy tylko jak widze ze od 00:39 - 00.44 Bolg walczy i zostaje zabity przez Dwalina ? jezeli dobrze widze to ladnie namieszali :D
i jezeli tak to troszke tego nie dopracowali .. Azog w takiej sytuacji karmil by sie pragnieniem zemsty ale nie tylko na thorinie za reke ale glowonie na dwalinie za pozbawienie zycia jago potomka .. w ksiazce jednak ta sytulacja byla klarowniejsza i latwiejsza do ogarniecia . azog ginie bolog przejmuje wladze chce zemsty i tyle..
A co to w ogóle za określenia "mini trylogia", "prawidłowa trylogia"? xD To są jakieś rodzaje trylogii filmowych?
Propozycja ode mnie - Balin wyruszający/odbijający Morię i zdający relację Bilbowi podczas wizyty w Shire.
@up = i zaraz ukazac jego smierc nad ksiezycowym stawem ^^ scena ''walki'' dwalina z czatownikiem (krakenem) tez by byla czyms epickim .. o wkroczeniu goblinow do komnaty nie wspomne:) smierc oin'a..
Doprawdy?
"Po odbiciu Ereboru zamieszkali w nowo odnowionym Królestwie pod Górą. Dwalin zmarł w 91 roku Czwartej Ery."
"W 2989 roku Óin wyruszył wraz z Balinem do Morii, gdzie zginął przed zachodnią bramą Morii w roku 2994, porwany przez Czatownika z Wody."
~Wikipedia
W Morii zginął Balin, Oin i Ori. Ori zginął broniąc komnaty Mazarbul, Ori został zabity przez krakena a Balin został zastrzelony przez orka a wszystko to było zapisane w księdze Mazarbul ;)
Ja widzę takie zakończenie trzeciej części.
Po bitwie Pięciu Armii wszyscy cieszą się ze zwycięstwa, jednocześnie opłakując zmarłych. Biała Rada gratuluje sobie pomyślnego przegnania Saurona i choć wiedzą, że kiedyś jeszcze wróci, to uważają, że na razie mogą odetchnąć z ulgą. Balin odbija Morię. Happy end
Ostatnie ujęcie na Mordor i odbudowane Barad-Dur z formującym się okiem Saurona i ogniem buchającym z Góry Przeznaczenia.
obstawiam, że Tauriel zginie w wyniku spustoszenia przez Smauga ---> Legolas wróci do domu, na co ojciec mu powie, że nie ma nad czym płakać, na co Legolas odejdzie z domu (możliwe że poprzeplata sie w tym Gollum, który jak wiadomo był trochę więziony przez elfy), po czym nasz Legolas spotka pod koniec filmu Aragorna, lub będzie się on gdzieś przechadzać;d
Legolas był na Naradzie u Elronda jako przedstawiciel Thranduila, wątpię, odszedł z Leśnego Królestwa.
nie mam pojęcia :) Ale cieszy mnie, że będzie dużo scen z Sarumanem, a może jeszcze jakaś gadka o starych dobrych czasach między Olorinem i Maironem :)
A po co tam Osgiliath? Tam się chyba nie działo nic ciekawego w tym okresie. Oby było więcej Saurona i Beorna niż w 2 części,
zgadzam się więcej Saurona, Gandalfa i Sarumana :) Ogólnie jestem w Maiarteam! Beorn jest nawet fajny, ale jednak za bardzo do mnie nie przemawia. Może dlatego, że było mało scen z nim i skupiłam się na innych rzeczach w tym filmie. Dla mnie mogliby skrócić Laketown i Erebor o połowę i dodać sceny z Beornem i Dol Guldur. Tak czekałam na Smauga i choć nie mogę powiedzieć, że czuję rozczarowanie, czy niedosyt, to wręcz przeciwnie było go po prostu ZA DUŻO i ganianie się z krasnoludami po całym Ereborze jak pijany pies za ogonem nie wnosiło nic do fabuły ani tzw. wrażenia artystycznego. :/
A właśnie gdzie jest Witch King, Khamul i reszta tej ekipy? Co robili gdy Gandalf rozwalał pół Dol Guldur, tłukąc laską i zakłócając ciszę nocną?
Właśnie nie wiem gdzie są Nazgule. Mam nadzieję że wątek Dol Guldur będzie porządnie rozwinięty w 3 części. Nie znam historii tego miejsca zbyt dobrze, więc na to czekam najbardziej.
Przeczytaj se książkę Władca Pierścieni Powrót Króla i przeczytaj wydarzenia do się dowiesz co się stało w 3 części Hobbita.
Ostatnia część zapowiada się batalistycznie. Najpierw zobaczymy atak na Laketown, potem na Dol guldur i na koniec młucka pod Ereborem. Zapowiada się potężny film.
Oby tylko wątku Dol Guldur nie schrzanili i nie potraktowali marginalnie... liczę na bitwę nie mniej widowiskową jak ta w Helmowym Jarze :-)))
Bo o Smoka w Laketown i Bitwę 5 Armii w ogóle się nie martwię...będą to 2 spektakularne wątki w filmie.
Bądź co bądź... będzie tak jak mówisz. Zapowiada się batalistyczny film... i z pewnością z foteli ludzie w kinach pospadają :-)
A ja mam pytanie bo nie do końca łapie i aż tak się interesuje. Chodzi mi o pierścień tj o wątek z początku Władcy (1 części) gdzie jest pokazane jak miał go Sauron i nie pamiętam już kto obciął mu palec z pierścieniem i ten pierścień potem miał Golum/Smigol i Bilbo. Pytanie brzmi skąd w ogóle wziął się pierścień i kto go miał po kolei bo w Hobbicie miał go Golum potem Bilbo a we Władcy Golum go miał po tym jak stracił go Sauron więc 2 razy go zdobywał wynika i nie łapie całości.
wiec tak ;> Sauron w tajemnicy przed innymi rasami stworzyl jedyny pierscien wladzy . zdolny rzadzic innymi .. w bitwie w ktorej sily saurona rywalizowaly z przymierzem ludzi i elfow (na stokach gory przeznaczenia ) .sauron zabil krola ludzi - elednil'a . jego syn zlamanym legendarnym mieczem narsilem pozbawil krola ciemnosci wiekszej czesci dloni - odrywajac pierscien od sweg pana . sauron został pokonany, lecz jego duch, który był uzależniony od istnienia Pierścienia, przeżył. isildur zachowal pierscien a dwa lata po tym wydarzeniu krol zginal w bitwie na wrzosowiskach gladden. jego cialo znalazlo sie w rzece - anduinie a pierscien chcac nie chcac spoczal na dnie. wiadomo jak w rzece .. nurt . po dlugich latach pierscien odnalazl bedacy na rybach hobbit deagol . jednak jego przyjaciel smeagol porzadajac go zabil kompana . smeagol zostal wyrzucony z wspolnoty przez morderstwo pierscien zapewnil mu bardzo dlugie zycie i zostal nazwany gollumem .potem trafia do bilba bagginsa - pamietamy jak zostaje zabrany gollumowi w ciemnosciach po ''turnieju na zagadki '' . ten po nastepnych dlugich latach i namowie gandalfa ofiaruje go swojemu krewniakowo - frodo'wi . dalej juz chyba wiesz.. ;) to taka short wersja .
Sorry,że też napisałem wytłumaczenie,ale jak je pisałem to twojego mi nie pokazywało.
Po pierwsze Sauron stworzył pierścień(Jedyny pierścień),po to aby panował nad pozostałymi(pierścieniami).
A więc na początku pierścień miał:
1.Sauron
2.Isildur(ten,który obciał palec Sauronowi)
3.Gollum
4.Bilbo
5.Frodo
Ten moment,o którym wspomniałeś,że niby Gollum miał znowu pierścień w Władcy to były tylko pokazane wspomnienia jak "wędrował"pierścień.
Myślę,że pomogłem ;)
a takie pytanko: Jeśli Sauron bardzo długo szukał tych Trzech, to myślicie, że się połapie w filmie, że Gandalf ma Naryę?
czemu? Jakoś dowiedział się, że Thrain ma swój pierścień i zabrał mu go. Równie dobrze może zabrać Naryę Gandalfowi, który odzyska ją dopiero po wkroczeniu Rady.
Nie pamiętam dokładnie, ale Gandalf miał już ten pierścień wtedy? czy może był jeszcze w posiadaniu Cirdana...
Zresztą Sauron nie był potężniejszy od Gandalfa, chociaż tak jest to pokazane w filmie ;P. Posiadali oni podobną moc.
miał, dostał go od razu gdy dotarł do przystani. Dlatego się nie lubili z Sarumanem, bo ten przybył do Śródziemia pierwszy, a jednak Cirdan nie uznał za stosowne dać mu Naryę. Z tą siłą to trudno oszacować, zależy ile mocy zostało ograniczone Gandalfowi i ile miał Sauron 3 tys. lat po utracie Jedynego. Jednak Valarowie wysłali 5 Istari do walki z Sauronem, a nie samego Olorina, więc to chyba o czymś świadczy...
No nie pamiętałem tylko czy Cirdan oddał Pierścień Olorinowi odrazu na przystani czy dopiero po pewnym czasie kiedy go lepiej poznał i uznał że tylko on na niego zasługuje.
A co do mocy to wiadomo że ciężko oszacować, pewne jest tylko to że obydwaj byli potężnymi Majarami, Gandalf miał troche ograniczoną moc w Śródziemiu, a Sauron nie był w pełni sił.
Olorin był podobno najmądrzejszym z nich, tak można przeczytać na początku Silmarilionu.
Jednak mądrość, to nie to samo co moc. W Silmarillionie jest też, że Gandalf na początku nie chciał wyruszać do Śródziemia, bo bał się Saurona. I dlatego Manwe uznał, że będzie świetnym kandydatem. :)
jednak były od Jedynego zależne... A wogóle jak się łapie takiego wartościowego więźnia to się go raczej przeszukuje, nie? Chociaż Sauronowi takie drobiazgi najwyraźniej umykają. Jak próba zabicia Isildura ręką. Albo zostawienie Mount Doom bez straży... :/ Ja chcę historię Numenoru! Niech pokażą film, w którym Sauronowi w końcu coś wychodzi. To nie była jego wina, że Eru nie miał poczucia humoru :)