PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 250124
5,7 66 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

Witam zaproponuję pisanie waszym zdaniem wątków,które mogłyby znaleźć się w ostatnim Hobbicie.A o to moje propozycje.
-Bitwa Pięciu Armii.
-Powrót Bilba do domu.
-Szczegółowa historia Azoga i Bolga i ich szczepu orków.
-Opowieść o Czarnoksiężniku(Sauronie).
-Wypędzenie Saurona z Dol Guldur przez białą radę.
-Dalsze losy Bilba w Shire
-Wzmianki o Gollumie
Są to na razie nie wszystkie moje motywy jakie mogły by się znaleźć w filmie.Z czasem będe dodawać nowe
UWAGA!!!:Motywy mogą ulęgnąć zmianie po premierze filmu :Hobbit:Pustkowie Smauga"

użytkownik usunięty
Mr_Apokalips

BPA na pewno będzie, to wiadome. Sądzę po samym tytule że będzie także powrót Bilba do domu. Co do reszty to nie jestem pewny. Może niektóre z nich znajdą się już w drugiej części.

Mr_Apokalips

Chciałbym też coś w Mordorze zobaczyć. Może rozpoczęcie władzy przez Saurona w Barad dur.
Co do Dol Guldur, to jeśli Galadriela weźmie w tej akcji udział, to jakieś sceny w Lothlorien by się przydały z wymarszem elfów.

ocenił(a) film na 5
obleh

Masz rację mogła by być też ucieczka Saurona do Mordoru ;)

Mr_Apokalips

Według Tolkiena gdy miał nastąpić atak na Dol Guldur przez Białą Radę to Sauron właśnie go opuszczał więc możliwe, że coś pokażą. Bardzo na to liczę :)

ocenił(a) film na 9
Wronia15

1.bitwa pieciu armii - zobaczymy juz nawet oficjalnie potwierdzone . strasznie na to czekam..

2.powrot bilba do domu - rowniez potwierdzone przez samego Petera .

3.historia Azoga i Bolga - widze ze nie tylko ja czekam na taka scene ;) jednak szansa na to iz ja zobaczymy jest znikoma . tworcy filmu mocno namieszali z historia tych orkow . Azog powinien zginac smiercia tragiczna z rak thorin'a w bitwie orkow z krasnolduami. Bolg powinien po tym wydarzenia rozpoczac formowanie armii i jednoczenie goblinskich szczepow . a tym czasem azog wciaz zyje jest graficznie wykonany tak genialnie ze glowa mala i stworzono z niego glownego wroga obok smauga w ''mini trylogii''. po zdjeciu jakie mozemy zobaczyc w internecie - jak wyglada bolg -nie dpodziewal bym sie cudow :/ https://www.google.pl/search?q=bolg&tbm=isch&source=iu&imgil=U-YNvXC5Wft2GM%253A %253Bhttps%253A%252F%252Fencrypted-tbn1.gstatic.com%252Fimages%253Fq%253Dtbn%253 AANd9GcTiLYUBa_8H7_XNwgl2syOOm29Zpk_WCyorjctl_W2_MRjDv0_bcg%253B1200%253B873%253 BEm6j4AvbfJDHxM%253Bhttp%25253A%25252F%25252Flotr.wikia.com%25252Fwiki%25252FBol g&sa=X&ei=SBq9UozYOsKRtAarvoGQCw&ved=0CD8Q9QEwAw&biw=1600&bih=718#facrc=_&imgdii =_&imgrc=U-YNvXC5Wft2GM%3A%3BEm6j4AvbfJDHxM%3Bhttp%253A%252F%252Fstatic1.wikia.n ocookie.net%252F__cb20130709130957%252Flotr%252Fimages%252Fb%252Fb0%252FBolg1.jp g%3Bhttp%253A%252F%252Flotr.wikia.com%252Fwiki%252FBolg%3B1200%3B873

4.opowiesc o sauronie - historia saurona wymagala by zamieszczenia w nia bogow valarow itd.. to zbyt obrazowe historie by mogly byc ukazane w filmie . cos jak ksiega apokalipsy .. lecac z porownaniem .

5.Wypędzenie Saurona z Dol Guldur przez białą radę.- nie mam info ale rowniez czekam !

6.-Dalsze losy Bilba w Shire-od tego mamy prawidlowa trylogie ;)

7.-Wzmianki o Gollumie- spodziewam sie.

PS. widze ze mamy podobne oczekiwania w stosunku do trojki . pozdrawiam

ocenił(a) film na 9
rottweiler93

http://www.youtube.com/watch?v=a9REykZfdxc

i czy tylko jak widze ze od 00:39 - 00.44 Bolg walczy i zostaje zabity przez Dwalina ? jezeli dobrze widze to ladnie namieszali :D

ocenił(a) film na 9
rottweiler93

i jezeli tak to troszke tego nie dopracowali .. Azog w takiej sytuacji karmil by sie pragnieniem zemsty ale nie tylko na thorinie za reke ale glowonie na dwalinie za pozbawienie zycia jago potomka .. w ksiazce jednak ta sytulacja byla klarowniejsza i latwiejsza do ogarniecia . azog ginie bolog przejmuje wladze chce zemsty i tyle..

ocenił(a) film na 9
rottweiler93

A co to w ogóle za określenia "mini trylogia", "prawidłowa trylogia"? xD To są jakieś rodzaje trylogii filmowych?

Mr_Apokalips

Propozycja ode mnie - Balin wyruszający/odbijający Morię i zdający relację Bilbowi podczas wizyty w Shire.

ocenił(a) film na 9
Keodred

@up = i zaraz ukazac jego smierc nad ksiezycowym stawem ^^ scena ''walki'' dwalina z czatownikiem (krakenem) tez by byla czyms epickim .. o wkroczeniu goblinow do komnaty nie wspomne:) smierc oin'a..

użytkownik usunięty
rottweiler93

Z tego co wiem to Dwalin nie poszedl z Balinem do Morii

ocenił(a) film na 9

bezposrednio nie masz racje ale zginal ''w'' niej;)

rottweiler93

Dwalin został w Ereborze, to Oin został zjedzony przez Czatownika, z tego co pamietam.

ocenił(a) film na 9
RaptorRed

mylisz sie ;)

rottweiler93

Doprawdy?

"Po odbiciu Ereboru zamieszkali w nowo odnowionym Królestwie pod Górą. Dwalin zmarł w 91 roku Czwartej Ery."

"W 2989 roku Óin wyruszył wraz z Balinem do Morii, gdzie zginął przed zachodnią bramą Morii w roku 2994, porwany przez Czatownika z Wody."

~Wikipedia

ocenił(a) film na 10
rottweiler93

W Morii zginął Balin, Oin i Ori. Ori zginął broniąc komnaty Mazarbul, Ori został zabity przez krakena a Balin został zastrzelony przez orka a wszystko to było zapisane w księdze Mazarbul ;)

ocenił(a) film na 7
Mr_Apokalips

Ja widzę takie zakończenie trzeciej części.

Po bitwie Pięciu Armii wszyscy cieszą się ze zwycięstwa, jednocześnie opłakując zmarłych. Biała Rada gratuluje sobie pomyślnego przegnania Saurona i choć wiedzą, że kiedyś jeszcze wróci, to uważają, że na razie mogą odetchnąć z ulgą. Balin odbija Morię. Happy end

Ostatnie ujęcie na Mordor i odbudowane Barad-Dur z formującym się okiem Saurona i ogniem buchającym z Góry Przeznaczenia.

natadragon

A może w ostatnim ujęciu jakaś possstać będzie się przekradała ukradkiem?

ocenił(a) film na 3
Keodred

obstawiam, że Tauriel zginie w wyniku spustoszenia przez Smauga ---> Legolas wróci do domu, na co ojciec mu powie, że nie ma nad czym płakać, na co Legolas odejdzie z domu (możliwe że poprzeplata sie w tym Gollum, który jak wiadomo był trochę więziony przez elfy), po czym nasz Legolas spotka pod koniec filmu Aragorna, lub będzie się on gdzieś przechadzać;d

Ilendil

Legolas był na Naradzie u Elronda jako przedstawiciel Thranduila, wątpię, odszedł z Leśnego Królestwa.

ocenił(a) film na 9
Ilendil

Raczej wątpliwe.

ocenił(a) film na 7
Keodred

nie mam pojęcia :) Ale cieszy mnie, że będzie dużo scen z Sarumanem, a może jeszcze jakaś gadka o starych dobrych czasach między Olorinem i Maironem :)

użytkownik usunięty
natadragon

A co myślicie o pokazaniu w 3 części Osgiliath??

ocenił(a) film na 8

A po co tam Osgiliath? Tam się chyba nie działo nic ciekawego w tym okresie. Oby było więcej Saurona i Beorna niż w 2 części,

ocenił(a) film na 7
mareczekp2

zgadzam się więcej Saurona, Gandalfa i Sarumana :) Ogólnie jestem w Maiarteam! Beorn jest nawet fajny, ale jednak za bardzo do mnie nie przemawia. Może dlatego, że było mało scen z nim i skupiłam się na innych rzeczach w tym filmie. Dla mnie mogliby skrócić Laketown i Erebor o połowę i dodać sceny z Beornem i Dol Guldur. Tak czekałam na Smauga i choć nie mogę powiedzieć, że czuję rozczarowanie, czy niedosyt, to wręcz przeciwnie było go po prostu ZA DUŻO i ganianie się z krasnoludami po całym Ereborze jak pijany pies za ogonem nie wnosiło nic do fabuły ani tzw. wrażenia artystycznego. :/

A właśnie gdzie jest Witch King, Khamul i reszta tej ekipy? Co robili gdy Gandalf rozwalał pół Dol Guldur, tłukąc laską i zakłócając ciszę nocną?

ocenił(a) film na 8
natadragon

Właśnie nie wiem gdzie są Nazgule. Mam nadzieję że wątek Dol Guldur będzie porządnie rozwinięty w 3 części. Nie znam historii tego miejsca zbyt dobrze, więc na to czekam najbardziej.

mareczekp2

Wybyły do Umbaru na wczasy.

ocenił(a) film na 7
Mr_Apokalips

Przeczytaj se książkę Władca Pierścieni Powrót Króla i przeczytaj wydarzenia do się dowiesz co się stało w 3 części Hobbita.

ocenił(a) film na 5
Sizimtriox

Wiem czytałem ją nawet wtedy kiedy ciebie nie było na świecie ;)

ocenił(a) film na 7
Mr_Apokalips

Czyli ile lat temu pamiętasz?

Mr_Apokalips

Ostatnia część zapowiada się batalistycznie. Najpierw zobaczymy atak na Laketown, potem na Dol guldur i na koniec młucka pod Ereborem. Zapowiada się potężny film.

ocenił(a) film na 9
obleh

Oby tylko wątku Dol Guldur nie schrzanili i nie potraktowali marginalnie... liczę na bitwę nie mniej widowiskową jak ta w Helmowym Jarze :-)))
Bo o Smoka w Laketown i Bitwę 5 Armii w ogóle się nie martwię...będą to 2 spektakularne wątki w filmie.
Bądź co bądź... będzie tak jak mówisz. Zapowiada się batalistyczny film... i z pewnością z foteli ludzie w kinach pospadają :-)

ocenił(a) film na 6
obleh

A ja uważam że to za dużo na jeden film :)

Mr_Apokalips

Wątek smutku Tauriel za Kilim (czy Filim, nie wiem który to który :D)

ocenił(a) film na 8
Mr_Apokalips

A ja mam pytanie bo nie do końca łapie i aż tak się interesuje. Chodzi mi o pierścień tj o wątek z początku Władcy (1 części) gdzie jest pokazane jak miał go Sauron i nie pamiętam już kto obciął mu palec z pierścieniem i ten pierścień potem miał Golum/Smigol i Bilbo. Pytanie brzmi skąd w ogóle wziął się pierścień i kto go miał po kolei bo w Hobbicie miał go Golum potem Bilbo a we Władcy Golum go miał po tym jak stracił go Sauron więc 2 razy go zdobywał wynika i nie łapie całości.

ocenił(a) film na 9
bnk_es

wiec tak ;> Sauron w tajemnicy przed innymi rasami stworzyl jedyny pierscien wladzy . zdolny rzadzic innymi .. w bitwie w ktorej sily saurona rywalizowaly z przymierzem ludzi i elfow (na stokach gory przeznaczenia ) .sauron zabil krola ludzi - elednil'a . jego syn zlamanym legendarnym mieczem narsilem pozbawil krola ciemnosci wiekszej czesci dloni - odrywajac pierscien od sweg pana . sauron został pokonany, lecz jego duch, który był uzależniony od istnienia Pierścienia, przeżył. isildur zachowal pierscien a dwa lata po tym wydarzeniu krol zginal w bitwie na wrzosowiskach gladden. jego cialo znalazlo sie w rzece - anduinie a pierscien chcac nie chcac spoczal na dnie. wiadomo jak w rzece .. nurt . po dlugich latach pierscien odnalazl bedacy na rybach hobbit deagol . jednak jego przyjaciel smeagol porzadajac go zabil kompana . smeagol zostal wyrzucony z wspolnoty przez morderstwo pierscien zapewnil mu bardzo dlugie zycie i zostal nazwany gollumem .potem trafia do bilba bagginsa - pamietamy jak zostaje zabrany gollumowi w ciemnosciach po ''turnieju na zagadki '' . ten po nastepnych dlugich latach i namowie gandalfa ofiaruje go swojemu krewniakowo - frodo'wi . dalej juz chyba wiesz.. ;) to taka short wersja .

ocenił(a) film na 5
rottweiler93

Sorry,że też napisałem wytłumaczenie,ale jak je pisałem to twojego mi nie pokazywało.

ocenił(a) film na 9
Mr_Apokalips

luuuz ;)

ocenił(a) film na 5
bnk_es

Po pierwsze Sauron stworzył pierścień(Jedyny pierścień),po to aby panował nad pozostałymi(pierścieniami).
A więc na początku pierścień miał:
1.Sauron
2.Isildur(ten,który obciał palec Sauronowi)
3.Gollum
4.Bilbo
5.Frodo
Ten moment,o którym wspomniałeś,że niby Gollum miał znowu pierścień w Władcy to były tylko pokazane wspomnienia jak "wędrował"pierścień.
Myślę,że pomogłem ;)

ocenił(a) film na 8
Mr_Apokalips

dzięki :)

ocenił(a) film na 7
Mr_Apokalips

a takie pytanko: Jeśli Sauron bardzo długo szukał tych Trzech, to myślicie, że się połapie w filmie, że Gandalf ma Naryę?

ocenił(a) film na 5
ocenił(a) film na 7
Mr_Apokalips

czemu? Jakoś dowiedział się, że Thrain ma swój pierścień i zabrał mu go. Równie dobrze może zabrać Naryę Gandalfowi, który odzyska ją dopiero po wkroczeniu Rady.

natadragon

Nie pamiętam dokładnie, ale Gandalf miał już ten pierścień wtedy? czy może był jeszcze w posiadaniu Cirdana...
Zresztą Sauron nie był potężniejszy od Gandalfa, chociaż tak jest to pokazane w filmie ;P. Posiadali oni podobną moc.

ocenił(a) film na 7
Popow85x2

miał, dostał go od razu gdy dotarł do przystani. Dlatego się nie lubili z Sarumanem, bo ten przybył do Śródziemia pierwszy, a jednak Cirdan nie uznał za stosowne dać mu Naryę. Z tą siłą to trudno oszacować, zależy ile mocy zostało ograniczone Gandalfowi i ile miał Sauron 3 tys. lat po utracie Jedynego. Jednak Valarowie wysłali 5 Istari do walki z Sauronem, a nie samego Olorina, więc to chyba o czymś świadczy...

natadragon

No nie pamiętałem tylko czy Cirdan oddał Pierścień Olorinowi odrazu na przystani czy dopiero po pewnym czasie kiedy go lepiej poznał i uznał że tylko on na niego zasługuje.

A co do mocy to wiadomo że ciężko oszacować, pewne jest tylko to że obydwaj byli potężnymi Majarami, Gandalf miał troche ograniczoną moc w Śródziemiu, a Sauron nie był w pełni sił.
Olorin był podobno najmądrzejszym z nich, tak można przeczytać na początku Silmarilionu.

ocenił(a) film na 7
Popow85x2

Jednak mądrość, to nie to samo co moc. W Silmarillionie jest też, że Gandalf na początku nie chciał wyruszać do Śródziemia, bo bał się Saurona. I dlatego Manwe uznał, że będzie świetnym kandydatem. :)

natadragon

Tak było, zgadza się :)

ocenił(a) film na 6
natadragon

Pierścienie Elfów nie poddały się mocy Surona - dlatego ich nie wyczuwał.

ocenił(a) film na 7
marcin1488

jednak były od Jedynego zależne... A wogóle jak się łapie takiego wartościowego więźnia to się go raczej przeszukuje, nie? Chociaż Sauronowi takie drobiazgi najwyraźniej umykają. Jak próba zabicia Isildura ręką. Albo zostawienie Mount Doom bez straży... :/ Ja chcę historię Numenoru! Niech pokażą film, w którym Sauronowi w końcu coś wychodzi. To nie była jego wina, że Eru nie miał poczucia humoru :)